Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
izud / 2. Прогрма навчальної дисципл_ни / Прогрма навчальної дисципл_ни.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
118.27 Кб
Скачать

Змістовий модуль 2.

Тема 4: Інформаційні системи у юридичній практиці

Огляд сучасних інформаційних технологій і їхня роль у юридичній практиці. Поняття інформаційного проекту та основні етапи його реалізації. Поняття інформаційної системи (ІС). Класифікація ІС. Життєвий цикл ІС. Основні типи ІС. Важливість правильного проектування ІС Поняття бази даних (БД), предметної області, запису, поля. Проектування БД. Поняття розподілених баз даних і їхня застосовність у правовій сфері. Особливості БД у правовій сфері. Поняття системи управління базою даних (СУБД). Технологія реалізації задач у професійній області засобами СУБД. Огляд програмного забезпечення сучасних СУБД.

Тема №5: Інформаційна безпека у юридичній та комерційній діяльності при використанні інформаційних систем та мереж.

Поняття інформаційного права і його роль у життєдіяльності суспільства й громадянина. Загальна характеристика інформаційного законодавства в Україні. Права людини та обов'язки державних органів в області інформаційної діяльності. Злочини у сфері комп'ютерної інформації. Склади злочинів у комп'ютерній сфері, передбачені КК України. Комп'ютерна інформація як об'єкт права в процесі слідчих дій і судового процесу. Основні поняття інформаційної безпеки при здійсненні юридичної та економічної діяльності. Методи обмеження доступу до комп'ютера. Поняття про методи захисту інформації (організаційні, криптологічні та інші). Поняття про інформаційну безпеку роботи в мережі Internet.

Змістовий модуль 3.

Тема 6: Створення інформаційних систем за допомогою субд ms Access

Використання СКБД Microsoft Access як інструменту для створення ІС.

Основні поняття, структура бази даних. Створення таблиць. Копіювання, переміщення даних. Вставка та видалення записів. Пошук записів. Фільтрація записів. Сортування записів. Поняття зв'язку між таблицями. Установлення зв'язку між таблицями. Створення і редагування форм. Робота з запитами: створення, редагування і збереження запитів. Використання гіпертекстових інформаційних систем баз (банків) даних у спеціальних областях (законодавство, фінанси, керування ресурсами).

Змістовий модуль 4.

Тема 7: Автоматизація підготовки юридичних документів у середовищі MS Office.

Використання засобів автоматизації підготовки юридичних і ділових документів на основі використання шаблонів і полів форм із захистом шаблона.

Створення серійних документів на основі "злиття". Використання макросів для створення документів в MS Word і MS Excel

Тема 8: Захист комп'ютерної інформації.

Основи використання програмних засобів захисту комп'ютерної інформації. Використання програмних засобів захисту від комп'ютерних вірусів. Методи створення архівів файлів та їх захист.

Тема 9: Використання програми MS Outlook для організації юридичної і комерційної діяльності.

Основи використання основних компонент програми MS Outlook для організації ділової та юридичної діяльності. Використання комунікативних можливостей програми MS Outlook.

3. Інформаційне та методичне забезпечення.

Рекомендована література

Основні нормативні акти

  • закони:

  1. Про концепцію національної програми інформатизації: Закон України.

  2. Про національну програму інформатизації: Закон Україні.

  3. Про інформацію: Закон України від 02.10.92 // Відомості Верховної Ради України - 1992. - № 48.

- підзаконні акти:

  1. Наказ Міністерства освіти України № 161 від 2 червня 1993 року "Про затвердження Положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах".

  2. Указ Президента України "Про деякі заходи щодо захисту інтересів держави в інформаційній сфері" від 22 квітня 1998 р. № 346.