Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
9
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
54.43 Кб
Скачать

V. Вища рада юстиції

Згідно зі ст. 131 Конституції України, в нашій державі діє Вища рада юстиції, до відання якої належить:

  • внесення подання про призначення суддів на посади чи про звільнення їх з посад;

  • прийняття рішень стосовно порушень суддями та прокурорами вимог щодо несумісності;

  • здійснення дисциплінарного провадження стосовно суддів Верховного Суду України та суддів вищих спеціалізованих судів, розгляд скарг на рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів апеляційних і місцевих судів, а також прокурорів.

Отож основне завдання цього органу – остаточне завершення процесу відбору кандидата на посаду судді. Вища рада юстиції є провідним елементом складного механізму проходження кандидата на посаду судді. За її рішенням вносяться подання Президентові України про перше призначення суддів і подання до Верховної Ради України про обрання суддів безстроково. На цей орган покладено конституційний обов’язок щодо формування в Україні якісного суддівського корпусу. Названа інституція є гарантом незалежності суддів у тому разі, якщо в системі виконавчої чи законодавчої гілок державної влади буде виявлено невдоволення безкомпромісністю судді під час здійснення правосуддя. Діяльність Вищої ради юстиції покликана, з одного боку, не допустити проявів корпоративності при формуванні суддівського корпусу, а з іншого – забезпечити реальну незалежність суддів при здійсненні правосуддя.

Вища рада юстиції складається з 20 членів. Верховна Рада України, Президент України, з’їзд суддів України, з’їзд адвокатів України, з’їзд представників юридичних вищих навчальних закладів і наукових установ призначають до Вищої ради юстиції по три члени, а всеукраїнська конференція працівників прокуратури - двох членів Вищої ради юстиції. До її складу також належать за посадою Голова Верховного Суду України, Міністр юстиції України, Генеральний прокурор України.

Отже, до процесу призначення суддів на посади залучаються представники найбільш компетентної у сфері юриспруденції.

ВИСНОВКИ ДО П’ЯТОГО ПИТАННЯ

Згідно зі ст. 131 Конституції України, в нашій державі діє Вища рада юстиції, до відання якої належить: внесення подання про призначення суддів на посади чи про звільнення їх з посад; прийняття рішень стосовно порушень суддями та прокурорами вимог щодо несумісності; здійснення дисциплінарного провадження стосовно суддів Верховного Суду України та суддів вищих спеціалізованих судів, розгляд скарг на рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів апеляційних і місцевих судів, а також прокурорів. Отож основне завдання цього органу – остаточне завершення процесу відбору кандидата на посаду судді.

Висновки з теми

Отже, можна підвести наступні підсумки:

1. Згідно зі ст. 6 Конституції України, судова влада є рівноправною та самостійною гілкою влади. її існування, поряд із законодавчою та виконавчою владою, є ознакою демократичної держави. Разом з іншими гілками влади вона є складовою народовладдя та має всі ознаки державної влади: рішення, що приймаються судовими органами в межах своєї компетенції, є обов’язковими для всіх державних органів, посадових осіб і громадян; судові органи застосовують різноманітні види державного примусу; є формою соціального регулювання у відповідній сфері суспільних відносин тощо.

2. Функцію здійснення правосуддя, за Конституцією України, покладено на суди, що діють незалежно від законодавчої та виконавчої гілок влади. Жодні органи державної влади, крім судів, не мають права перебирати на себе функцію і повноваження зі здійснення правосуддя. Тільки суди мають право визнавати особу винною у вчиненні злочину та піддавати її кримінальному покаранню. Юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі.

3. Судочинство в Україні здійснюється Конституційним Судом України та судами загальної юрисдикції.

4. Система судів загальної юрисдикції (загальних судів) в Україні базується на принципах територіальності та спеціалізації. Побудова судів на основі територіального принципу забезпечує наближення судів до населення та їхню доступність, а спеціалізація судів і суддів у розгляді певних категорій справ сприяє більш кваліфікованому їх розглядові, більш надійному захисту прав і свобод людини та громадянина, законних інтересів юридичних осіб. Систему судів загальної юрисдикції формують місцеві суди, апеляційні суди, вищі спеціалізовані суди та Верховний Суд України.

5. Суди України, розглядаючи цивільні, кримінальні, адміністративні й інші справи, сприяють зміцненню законності та правопорядку в державі, захищають права й свободи людини та громадянина. Ця діяльність судів здійснюється на певних засадах (принципах) - основних, загальних положеннях, визначених Конституцією України та відповідними законами України, що характеризують найбільш важливі аспекти організації і діяльності судів при здійсненні правосуддя.

6. Відповідно до ст. 127 Конституції України, правосуддя в Україні здійснюють професійні судді та, у визначених законом випадках, народні засідателі й присяжні. Професійні судді не можуть належати до політичних партій і профспілок, брати участь у будь-якій політичній діяльності, мати представницький мандат, обіймати будь-які інші оплачувані посади, виконувати іншу оплачувану роботу, крім наукової, викладацької та творчої.

7. Організаційне забезпечення діяльності органів судової влади здійснює Державна судова адміністрація України, яка підзвітна з’їзду судів України. В Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі утворюються територіальні управління Державної судової адміністрації.

8. Згідно зі ст. 131 Конституції України, в нашій державі діє Вища рада юстиції, до відання якої належить: внесення подання про призначення суддів на посади чи про звільнення їх з посад; прийняття рішень стосовно порушень суддями та прокурорами вимог щодо несумісності; здійснення дисциплінарного провадження стосовно суддів Верховного Суду України та суддів вищих спеціалізованих судів, розгляд скарг на рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів апеляційних і місцевих судів, а також прокурорів. Отож основне завдання цього органу – остаточне завершення процесу відбору кандидата на посаду судді.

Соседние файлы в папке 4.Тексти лекц_й