Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
9
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
54.43 Кб
Скачать

IV. Правовий статус суддів

Відповідно до ст. 127 Конституції України, правосуддя в Україні здійснюють професійні судді та, у визначених законом випадках, народні засідателі й присяжні. Професійні судді не можуть належати до політичних партій і профспілок, брати участь у будь-якій політичній діяльності, мати представницький мандат, обіймати будь-які інші оплачувані посади, виконувати іншу оплачувану роботу, крім наукової, викладацької та творчої.

Перше призначення на посаду професійного судді строком на п’ять років здійснює Президент України, решту суддів, окрім судців Конституційного Суду України, обирає Верховна Рада України безстроково в порядку, встановленому законом.

Необхідною умовою для обіймання посади судді будь-якого суду є складання кваліфікаційного іспиту. Його складають особи, що висуваються для призначення на посаду судді та є громадянами України, не молодші за 25 років, мають вищу юридичну освіту та стаж роботи в галузі права не менш як 3 роки, проживають в Україні не менш як 10 років і володіють державною мовою. Суддями спеціалізованих судів можуть бути особи, що мають фахову підготовку з питань юрисдикції цих судів. Кваліфікаційна комісія, залежно від результатів іспиту, доходить висновку про підготовленість кандидата до судової роботи та дає рекомендацію для призначення його на посаду судді.

Закон може встановлювати для деяких категорій суддів додаткові вимоги щодо стажу, віку та їхнього професійного рівня (для судців апеляційного суду стаж роботи на посаді судці не менше 5 років, для суддів Верховного Суду України - не менше 15 років).

Конституцією України та законами України гарантується незалежність і недоторканність судців. Незалежність суддів полягає в тому, що вони підвладні лише законові та будь-який уплив на них неприпустимий. Недоторканність суддів поширюється на їхні листування, засоби зв’язку, документи, службові та приватні приміщення. Судді всіх рангів не можуть бути без згоди Верховної Ради України затримані чи заарештовані до винесення обвинувального вироку судом.

Суддя звільняється з посади органом, який його обрав або 1 призначив у разі:

1) закінчення строку, на який його обрано чи призначено (стосується суддів Конституційного Суду України та суддів, які вперше призначаються на посаду);

2) досягнення суддею 65 років (незалежно від статі);

3) неможливості виконувати свої повноваження за станом здоров’я;

4) порушення суддею вимог щодо несумісності;

5) порушення суддею присяги (присяга вимагає від судді чесно та сумлінно виконувати обов’язки, здійснюючи правосуддя, підкорятися тільки закону, бути об’єктивним і справедливим);

6) набрання законної сили обвинувальним вироком суду стосовно нього (у разі вчинення суддею злочину);

7) припинення його громадянства (внаслідок виходу судді з громадянства чи втрати громадянства);

8) визнання його безвісно відсутнім або оголошення померлим (може статися тільки за рішенням суду);

9) подання суддею заяви про відставку чи про звільнення з посади за власним бажанням.

Повноваження судді припиняються в разі його смерті.

Суддівська винагорода складається з посадового окладу та доплат за: вислугу років; перебування на адміністративній посаді в суді; науковий ступінь; роботу, яка передбачає доступ до державної таємниці.

Посадовий оклад судді місцевого суду встановлюється у розмірі 15 мінімальних заробітних плат, визначених законом, що запроваджується поетапно.

Посадові оклади інших суддів установлюються пропорційно для посадового окладу судді місцевого суду з коефіцієнтом: судді апеляційного суду – 1.1; судді вищого спеціалізованого суду – 1.2; судді Верховного Суду України, судді Конституційного Суду України – 1.3. Суддям виплачується щомісячна доплата за вислугу років у розмірі: за наявності стажу роботи до 5 років -15 %; більше 5 років - 20 %; більше 10 років - 30 %; більше 15 років - 40 %; більше 20 років - 50 %; більше 25 років - 60 %; більше 30 років - 70 %; більше 35 років - 80 % посадового окладу.

Суддям надається щорічна оплачувана відпустка тривалістю 30 робочих днів з виплатою, крім суддівської винагороди, допомоги на оздоровлення у розмірі посадового окладу. Суддям, які мають стаж роботи більше 10 років, надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю 15 календарних днів.

Після призначення на посаду суддя Конституційного Суду України, Верховного Суду України, вищого спеціалізованого суду апеляційного, місцевого суду, який потребує поліпшення житлових умов, забезпечується службовим житлом за місцем знаходження суду.

Держава забезпечує особисту безпеку суддів та їхніх сімей. Проявляється це в тому, що працівники суду та їхні близькі родичі мають право застосовувати заходи фізичного впливу, спеціальні засоби і зброю для захисту особистої безпеки, безпеки близьких родичів, а також свого життя та майна; отримувати матеріальну компенсацію в разі загибелі працівника, каліцтва чи іншого ушкодження здоров’я, знищення чи пошкодження його майна у зв’язку з виконанням службових обов’язків. Життя та здоров’я працівників суду підлягають обов’язковому державному страхуванню, за рахунок коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

Судді, які вийшов у відставку, виплачується вихідна неоподатковувана допомога у розмірі 10 місячних заробітних плат за останньою посадою. Суддя та члени його сім’ї мають право на безоплатне медичне обслуговування у державних закладах охорони здоров’я. Члени сім’ї судді можуть обслуговуватися в тих медичних закладах, де обслуговується суддя. Судді, який вийшов у відставку, при досягненні пенсійного віку виплачується пенсія (як державному службовцю) або, за його вибором, щомісячне довічне грошове утримання (у розмірі 80 % грошового утримання судді, який працює на відповідній посаді. За кожний повний рік роботи на посаді судді понад 20 років розмір щомісячного довічного грошового утримання збільшується на 2 % заробітку, але не більше ніж 90 % розміру щомісячного довічного грошового утримання).

Пенсія або щомісячне довічне грошове утримання судді виплачується незалежно від заробітку (прибутку), одержаного суддею після виходу у відставку.

Організаційне забезпечення діяльності органів судової влади здійснює Державна судова адміністрація України, яка підзвітна з’їзду судів України. В Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі утворюються територіальні управління Державної судової адміністрації.

Державну судову адміністрацію очолює Голова, який призначається на посаду і звільняється з неї Радою суддів України.

ВИСНОВКИ ДО ЧЕТВЕРТОГО ПИТАННЯ

Отже, відповідно до ст. 127 Конституції України, правосуддя в Україні здійснюють професійні судді та, у визначених законом випадках, народні засідателі й присяжні. Професійні судді не можуть належати до політичних партій і профспілок, брати участь у будь-якій політичній діяльності, мати представницький мандат, обіймати будь-які інші оплачувані посади, виконувати іншу оплачувану роботу, крім наукової, викладацької та творчої.

Організаційне забезпечення діяльності органів судової влади здійснює Державна судова адміністрація України, яка підзвітна з’їзду судів України. В Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі утворюються територіальні управління Державної судової адміністрації.

Соседние файлы в папке 4.Тексти лекц_й