Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
idpzk / 4.Тексти лекц_й / Лекц_я 1..docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
74.26 Кб
Скачать

Мета лекції:

Ознайомлення з предметом вивчення історії держави та права зарубіжних країн як науки і навчальної дисципліни.

ВСТУП

«Історія держави і права зарубіжних країн» є невід’ємною складовою державного стандарту базових юридичних дисциплін. Саме ця навчальна дисципліна відіграє провідну роль в ознайомленні майбутніх юристів із світовою політичною та правовою культурою, знання якої дає можливість глибше зрозуміти сучасні державо і правотворчі процеси, прогнозувати основні тенденції їх розвитку. Історія держави і права тісно пов’язана з іншими історико-правовими дисциплінами, теорією держави і права і разом з ними виступає методологічним підґрунтям вивчення сучасних галузей права.

В лекції ставиться за мету визначити предмет Історії держави та права зарубіжних країн, її методологію, історію становлення як науки, а також місце і роль в системі підготовки фахівців за спеціальністю «Правознавство».

І.Питання Історія держави і права зарубіжних країн як наука

Перш ніж розпочати висвітлення питання про предмет науки ІДПЗК слід визначитися в самому понятті «наука»?

Наука – це сфера дослідницької діяльності, спрямована на виробництво нових знань про природу, суспільство та мислення і така, що вбирає в себе всі умови і моменти цього виробництва: вчених , наукові установи, лабораторії,, методи науково-дослідницької роботи, понятійний та категоріальний апарат, систему наукової інформації, а також всю кількість наявних знань, які виступають в якості або передумов, або засобу, або результатів наукового виробництва. (Философ.словарь. Под ред.И.Т.Флорова. М.1987. С.303-304.).

«Історія держави і права зарубіжних країн» – система знань про виникнення й розвиток держави і права в зарубіжних країнах, сформована в результаті цілеспрямованої діяльності людей та відповідних дослідницьких установ. Тобто у самому загальному простому визначенні, ІДП вивчає історичний розвиток держави і права. В той же час самі явища держави і права не припускають такого простого визначення і можуть бути пояснені тільки через співставлення їх з іншими формами суспільної організації і людської культури.

Що розуміється під словом «держава»? Як мінімум два взаємообумовлених, але таких, що не співпадають, явища суспільної організації і історії. По – перше, це географічне і політичне поняття, країна з самостійною владою в певних межах, в певний історичний період. По – друге, це державна організація, сукупність установ, правових правил, традицій і принципів, суспільних настанов, форм реалізації влади в суспільстві. У першому випадку ІДП – це предмет політичної історії, у другому – юриспруденції. Тим самим за своєю юридичною спрямованістю ІДП своїм інтересом передбачає державу як державну організацію в еволюції її форм та принципів діяльності. Реалізація його можлива за умов врахування всіх взаємозв’язків цього соціального явища. При цьому спеціальною задачею ІДП є дослідження держави як історичної та територіальної форми, яка виникає в результаті суспільної діяльності держави як організації, як апарату влади.

Друга частина об’єкту вивчення – право. Що таке право і яка його роль в суспільстві? За весь час існування в науці так і не склалося однозначного, чіткого визначення. Але якщо в самому загальному визначенні – це сукупність норм, які регулюють суспільні відносини. В той же час – це ідеал, який присутній в суспільній свідомості по відношенню до цих правил, норм. Окрім того передбачається, щоб право втілювало у своєму змісті суспільно доцільну і таку, що поділяється суспільством моральність. Тобто очевидно, що дуже важко розділити історію права і соціальну історію.

Власного предмету наукового вивчення ІДП набуває, коли розглядає право і державну організацію в їх історичній взаємодії. Конкретне поєднання державних інститутів і правових форм в історичний період утворюють особливу структуру, котра може бути визначена як право-державний уклад, в якому відображені і особливості цивілізації і культури народу, рівень його соціального розвитку, хід політичної історії в цілому.(Омельченко О. А. Всеобщая история государства и права. Учебник. С. 8–9.).

Основна її мета — виявити історичні закономірності й тенденції розвитку держави і права як взаємозалежних, взаємопов’язаних та взаємодіючих соціальних явищ, їх специфіку порівняно із закономірностями й тенденціями розвитку як інших окремих елементів суспільства, так і суспільства в цілому.

З вищезазначеного виходить, що предметом вивчення історії держави і права зарубіжних країн є конкретні процеси виникнення й розвитку державно-правових інститутів та явищ, що розвиваються у хронологічній послідовності й виявляються в певному історичному просторі (зарубіжні країни).

Немає єдності і в назві: «Історія держави і права зарубіжних країн» або «Загальна історія держави і права», як її називають дехто з учених. Стосовно її найменування відзначимо, що в Україні назва «Історія держави і права зарубіжних країн» використовується повсюдно. В інших країнах (насамперед у Росії) є прихильники, як першої (О.А. Жидков і Н.А. Крашеніннікова), так і другої назви (В.Г. Графський, К.І. Батир, О.А. Омельченко та ін.). На нашу думку, більшу рацію мають останні, тобто ті, хто називає зазначену науку «Загальною історією держави і права». Однак мусимо уточнити: предметом її дослідження має бути держава і право не тільки зарубіжних країн, а й «своєї» країни. Лише тоді ця історія буде «загальною» і зможе визначити історичні закономірності й тенденції розвитку держави і права незалежно від будь-яких «країно-просторових» меж. Поділ на «зарубіжні країни» та «Україну» має здебільше формальний характер і певною мірою прийнятний для відокремлення предмета викладання історико-правових дисциплін у системі юридичної освіти.

Виникнення й розвиток загальної історії держави і права

Спроби пізнати, пояснити причини історичних змін у політичному устрої та праві починаються з народженням історичних і політичних знань в історії світової культури. Свідченням тому є праці давніх істориків, серед котрих Геродота з його «Історією» (V ст. до н.е.), Полібій з «Загальною історією» (ІІ ст. до н.е.). Однак передумови переростання історико-правових знань в науку склалися лише наприкінці XVII ст. але розвивалися ж вони ще в рамках загальної історії. У 1685–1696 рр. в Галлє професор К. Келлєр (Целларіус) видав латинською мовою «Всесвітню історію» в трьох томах, у котрій вперше в загальній історії було зроблено її розподіл на давню, середню і нову.

Як самостійна галузь наукового знання історико-правова наука бере початок з XIX століття і пов’язана з виникненням історичної школи права в Німеччині (її представники: Ф. Савіньї, Г.Ф. Пухта.). Шеститомна робота «Історія римського права в середні віки» (1831 р.) Пухти стала чи не першим досвідом висвітлення в науковій історії держави і права проблемної історії, що охопила цілу низку правових систем Західної Європи. Подальший її розвиток, з більш широким охопленням проблем, країн пов’язаний з такими іменами, як М. Гуго, К. Ейхгорн та ін. І послідовники, і критики історичної школи, звернувшись до спеціальних історико-правових досліджень, у найкоротший термін завершили перетворення загальної історії права в галузь науки, яка визначила власний предмет дослідження.

У першій половині XIX ст. під впливом загальної історичної науки й політичної економії сформувався новий підхід до оцінки закономірностей змін історико-правових явищ – соціологічний. Форми держави і права, на думку його представників, живуть не самостійним життям, а підпорядковані іншим, більш масштабним змінам у соціальному житті народів, пов’язаних із відносинами власності, економічним ладом.

У своїх дослідженнях з історії становлення національних держав у Європі, з історії Французької революції XVIII ст. Ф. Гізо, О. Тьєрі, Ж. Мішлє прагнули показати вплив класової боротьби буржуазії («третього стану») з дворянством на зміни форм держави, на правову політику влади і взагалі — на крах старого й формування нового правопорядку в Європі. Це було вже визнанням ідеї класової боротьби в історії як визначального чинника розвитку права й державної організації.

Ідея класової боротьби стала ключовою для соціальної філософії та історико-юридичної концепції марксизму, що склався в 40-х роках ХІХ ст. під сильним впливом соціалістичної ідеології. У працях фундаторів цієї ідеології — німецького економіста й філософа К. Маркса, публіциста й суспільного діяча Ф. Енгельса, а також їх найближчих наукових послідовників Ф. Лассаля, П. Лафарга, К. Каутського, В. Плеханова, В. Леніна та інших — роль класової боротьби була представлена вже як головний чинник усіх змін у світовій історії, включаючи зміни державних форм, правових інститутів, культури і навіть ідеологій.

Марксизм був лише крайнім утіленням соціологічного підходу до історії держави і права. Однак і інші дослідники стали розглядати юридичні явища тільки як продовження економічного ладу. Так, англійський історик права Ф. Метланд вважав, що економічні відносини — це «основа, з якої розвиваються всі державні установи, правові переконання, мистецтво і навіть релігійні уявлення» 1.

Розвиток у середині XIX ст. науки соціології, а згодом поява порівняльно-історичного методу поклали початок виникненню так званої порівняльно-історичної школи права. Правознавці й історики стали шукати загальні риси розвитку правових і державних систем різних народів і таким шляхом встановлювати загальні закономірності змін історико-правових інститутів. Загальну історію держави і права при такому підході почали розуміти тільки як порівняльну історію. Серед її представників: німецький історик і правознавець А. Пост, котрий написав «Нариси із загальної порівняльної історії держави і права» (1878 р.); англієць М. Мен, який досліджував право стародавніх народів і найдавніших форм державності; француз Р. Даррест, з ініціативи котрого було почато видання загальноєвропейського за значенням «Журналу історії французького і зарубіжного права».

Накопичення й узагальнення значного фактичного матеріалу в ХХ ст. зробило можливим видання до Другої світової війни таких фундаментальних робіт, як багатотомна «Історія права» німецьких учених Й. Колєра та Л. Венгера (1914 р.), «Історія права» американських істориків права Д. Вігмора і У. Сигля (1924 р.) та ін.

Після Другої світової війни низки фундаментальних праць з історії права, політичних інститутів видали француз Ж. Еллюль («Історія інститутів» у 5-ти томах 1969 р.); англієць А. Тойнбі — фундатор так званого цивілізаційного підходу в дослідженні державно-правових явищ, який створив з 1934 по 1957 рр. десять томів всесвітньої історії цивілізацій (робота відома під назвою «Досвід дослідження історії»); швед Е. Аннерс — автор навчального курсу «Історія європейського права» у 2-х томах (1974–1980 рр.) та ін.

У цілому ж історія права дещо поступилася своїм значенням у загальній юридичній науці порівняльному правознавству, яке внаслідок особливостей розвитку більшості західних систем права ставало історичним. У зв’язку з цим не можна не відзначити роботу Рене Давида, що вийшла також російською мовою в кількох виданнях під назвою «Основні правові системи сучасності».

Вітчизняна наука загальної історії держави і права 

В Україні проблемами загальної історії держави і права займалися вчені провідних на той час (друга половина ХІХ ст.) університетів. Серед них — професор Харківського університету М.Ф. Володимирський-Буданов (1838–1916 рр.), автор близько 100 робіт у галузі історії права Росії, України, Білорусії, Польщі, котрий у своїх дослідженнях, зокрема, в «Огляді історії російського права» (1886 р.), простежив історію держави і права Росії з найдавніших часів до видання Зводу Законів у XIX ст., виклав історію розвитку основних галузей права (державного, кримінального, цивільного), а також суду та процесу.

Не можна обійти увагою ще одного відомого українського юриста того часу, професора Київського університету О.Ф. Кістяківського (1833–1885 рр.), котрий значну увагу приділяв історичному правовому досвіду різних народів. Свідченням тому є історичний нарис науки кримінального права, який було поміщено в передмові до «Елементарного підручника кримінального права», виданого в 1882 р.

Захоплення історією серед правників України було зумовлено набуттям досить значного поширення в той час у Західній Європі порівняльно-історичної школи права. Початок історико-порівняльного методу в українській юридичній науці в Україні поклав М. Іванішев — вчитель О.Ф. Кістяківського. Сам же О.Ф. Кістяківський своєрідно визначив мету, використання цього методу, а саме: «Пошук початків справедливості в тих загальних нормах права, які можна виділити з різноманіття всіх часів і народів»2.

Базуючись на історико-порівняльному методі в поєднанні з соціолого-позитивістським підходом до пояснення процесу походження і функціонування права, М.Ф. Володимирський-Буданов та О.Ф. Кістяківський звернули увагу на звичаєве право, правосвідомість народу, що виникали на ґрунті певних суспільних відносин, на діяльності судді, що обирався народом і протистояв монополії законодавчої влади в руках держави. Ці вчені утворили своєрідну історико-соціологічну течію, яка представляла історичну школу права на Україні.

Після революції, у 20-х - 30-х рр. ХХ ст., вивчення історії зарубіжних країн, зокрема історії держави і права, по суті припиняється. Тільки наприкінці 30-хна початку 40-х рр. відбувається поступове його відновлення. Свідченням тому стала поява таких праць як перший у СРСР курс загальної історії держави і права у 4-х томах колективу авторів (19441947 рр.), двотомник з «Історії держави і права зарубіжних країн» під редакцією П.Н.Галанзи (60-ті рр.), праці, присвячені історії держави і права окремих країн Стародавнього Сходу (О.А. Жидков, Е.А. Скрипільов), Стародавньої Греції (С.Ф. Кечек’ян), Стародавнього Риму (Ю.М. Бірюков).

Вивчення держави і права зарубіжних країн також відроджувалося і в Україні. Це було пов’язано передусім зі створенням Харківського юридичного інституту, котрий згодом стає центром юридичної освіти й правової науки всієї України. Відродження української школи загальної історії держави і права пов’язано з іменами В.М. Катрича, А.Й. Рогожина, М.М. Страхова, Б.Й. Тищика та ін.

У 70-80 рр. свій внесок у розвиток науки історії держави і права зарубіжних країн зробили, зокрема, К.І. Батир, О.А. Жидков, Н.А. Крашеніннінкова, К.Ф. Федоров, З.М. Черніловський. Радянська історіографія держави і права, як і вся історична та юридична наука того часу, перебувала під впливом ідеології марксизму, яка у висвітленні й оцінках історії держави і права визначним вважала соціологічний класовий підхід.

Події останніх десятиліть ХХ ст. призвели до суттєвих змін у розвитку нашого суспільства в цілому і в науці зокрема. Визнання людини найвищою цінністю у світі зумовило необхідність переглянути методологічні засади, насамперед гуманітарних наук, відмовитися від класового підходу в оцінках суспільних явищ, фактів, подій. Ці спроби було зроблено і в історико-правовій науці.

Сучасна література з історії держави і права зарубіжних країн свідчить, що в цьому питанні існує певна невизначеність, пов’язана зі спробами перегляду старих і неостаточним виробленням нових підходів до періодизації загальної історії держави і права.

В основі старого, марксистського підходу лежала категорія «суспільно-економічна формація» 3. З позиційформаційного підходу певним рівням соціально-економічного розвитку людського суспільства (базису) відповідає певний тип держави і права (надбудова). Сукупність базису й надбудови й складають формацію (лад), тобто певний етап в історичному розвитку суспільства, який перш за все визначається соціально-економічним фактором (базисом).

Згідно з формаційним підходом (марксистським- за ім'ям німецького вченого К.Маркса (1818–1883 р.р.) періодизація історичного розвитку класового суспільства і історії держави і права має такий вигляд:

І періодрабовласницька формація, рабовласницька держава і правоIV тис. до. н.е.–сер. І тис. н.е.(від утворення перших держав в Месопотамії до падіння Західної Римської імперії в 476 р. н. е.)Стародавній світ;

ІІ періодфеодальна формація, феодальна держава і правосер. І тис. н.е. - ХVII-ХVIII ст.(від падіння Західної Римської імперії в 476 р. н. е. до англійської революції ХVII ст. ) Середні віки;

ІІІ період буржуазна (капіталістична) формація), буржуазна держава і право- ХVII-ХVIII ст.-  поч. ХХ ст.(від Англійської революції ХVII ст.. або Французької революції ХVIII ст. до початку Першої світової війни (1914р.)Новий час;

IV періодсоціалістична (комуністична) формація, соціалістична держава і право — з 1917 р. (з Великої Жовтневої соціалістичної революції в Росії до сьогодення) —Новітній час.

У наш час устої вищенаведеної періодизації похитнулися. Зроблена спроба цю чітку схему — рабовласницька, феодальна, буржуазна, соціалістична держава і право з властивими їм періодами замінити іншими категоріями. Досить поширеною у останні часи є періодизація, заснована на так званому цивілізаційному критерії. Прихильники цього підходу, в основі котрого лежить категорія «цивілізація» 4, вважають, що тип суспільства, держави і права та періоди їх існування зумовлені тією або іншою цивілізацією, яка визначається взаємодією різних чинників: духовно-культурних, зокрема і релігійних, так і об’єктивно-матеріальних- соціально-економічних, географічних та ін.

Аналізуючи ці два підходи, доходимо висновку, що в обох із них є свої позитивні та слабкі сторони. При цивілізаційному підході нечіткість у визначенні самого поняття «цивілізація», де суспільство й держава характеризуються переважно за зовнішніми ознаками культури, часом важко вловимими, досить складно провести чіткий розподіл на окремі періоди.

Слабкою стороною формаційного підходу є абсолютизація економічного впливу на суть держави, тому у формаційну схему не вкладається історія держави і права східних країн, котрі відрізнялися не тільки особливою, «азіатською» системою виробничих відносин, пов’язаною зі стійкою багатоукладністю, але й найглибшим впливом на все суспільне й державне життя релігійної ідеології, традицій та інших подібних чинників.

Використовуючи позитивні сторони обох підходів, склався і третій підхід щодо періодизації історії держави і права зарубіжних країн (Бостан Л, М. та ін. ) Прибічники цього підходу історію державно-організованого суспільства поділяють на дві великі епохи, котрі обумовили сутність та відповідні форми держави і права:

Епоха кастово-станового суспільства, де держава за своєю суттю є виразником інтересів вузьких класових угруповань (рабовласницька та феодальна держави), а право цього періоду — це право-привілей пануючих класів, яке юридично закріплювало існуючу соціальну нерівність.

Епоха громадянського суспільства, формування якого починається з перших буржуазних революцій. На цьому історичному етапі держава починає виражати загальносоціальні інтереси, право закріплює соціальну рівність людей, котрі вперше в багатовіковій історії людства, незалежно від їх соціального стану і походження, стали юридично (це ще не означало фактично) рівноправними учасниками суспільного життя.

Основним критерієм розподілу на ці дві великі історичні епохи виступає соціально-економічний стан суспільства. Водночас слід зазначити, що їх хронологічні межі не є однаковими для всіх зарубіжних країн. Це обумовлено вже цивілізаційними рисами (соціально-політичними та духовними) того чи іншого суспільства. Визнання існування двох великих цивілізацій — західної та східної – зі своїми специфічними шляхами розвитку передбачає необхідність здійснити періодизацію держави і права зарубіжних країн у рамках цих двох цивілізацій.

В історії держави і права:

а) країн Східної цивілізації виділяються:

І період ІV тис. до н.е. кінець ХІХпоч. ХХ ст.;

ІІ період кінець ХІХпоч. ХХ ст. продовжується до сучасності.

б) країн Західної цивілізації:

І період І тис. до н.е.середина ХVПХVIII ст.;

ІІ періодсер. ХVIIXVIII ст. — продовжується до сучасності.

Хронологічні межи:

  • першого періоду обох цивілізацій зумовлені часом виникнення держави і права у станово-кастових суспільствах (рабовласницьких і феодальних) і часом припинення їх існування;

  • другого періоду початком становлення в зарубіжних країнах держави і права громадянського суспільства (буржуазної держави), пов’язаного із західними буржуазними революціями середини ХVII ст. і кінця XVIII ст. (Англія, США, Франція), буржуазними перетвореннями й революціями в Азії в другій половині ХIХ (реформи 60-х рр. в Росії і Японії) — початку ХХ ст. (Росія, Іран, Туреччина, Китай). Еволюція держави і права громадянського суспільства продовжується, тому кінцеві межі другого періоду, на нашу думку, ще важко визначити.

У свою чергу, в межах цих великих цивілізацій можна виділити т.зв. «локальні» цивілізації, наприклад, давньосхідна, далекосхідна, арабська (мусульманська) — для східної цивілізації та антична (південноєвропейська), східноєвропейська, західноєвропейська, американська — для західної цивілізації.

Соседние файлы в папке 4.Тексти лекц_й