Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otchyot (1).doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
247.81 Кб
Скачать

6

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра обчислювальної математики і програмування

ЗВІТ

з практики з дисципліни

“Інформатика”

Тема: “Визначення діаметрів бурильних труб, якими можна пробурити свердловину “

Варіант 4

Студента гр.ОПГ-12

Зіброва А.

Керівник

Зінченко Т.А.

ДОНЕЦЬК - 2013

ЗМІСТ

  1. ПОСТАНОВКА ЗАДАЧІ……………………………………………………………….3

  2. ОБЧИСЛЕННЯ В СЕРЕДОВИЩІ EXCEL…………………………………………….4

  3. ОБЧИСЛЕННЯ В СЕРЕДОВИЩІ MATHCAD……………………………………….6

  4. ВИСНОВОК……………………………………………………………………………11

1. Постановка задачі

При колонковому бурінні свердловини й продувці її повітрям витрата повітря й тиск, що розвивається компресором, повинні забезпечувати повне очищення вибою від зруйнованої породи й винос її на поверхню. При недостатній продувці у вибої відбувається вторинне здрібнювання породи, що знижує швидкість буріння й підвищує зношування породоруйнівного інструмента.

Розрахунки втрат тиску в свердловині ведеться в зворотному до руху повітря напрямку. При цьому весь шлях руху повітря розбивається на ділянки, що відрізняються різним перетином каналу потоку.

В завданні потрібно визначити діаметри бурильних труб, якими можна пробурити свердловину заданої глибини за певних горно-геологічних умов і складу технологічного устаткування. Варіант вхідних даних вибрати з таблиці:

варіанту

Тип компресора

Тип коронки

Діаметр коронки (зовніш.), мм

Тип зєднання

Вихід керну, %

Температура в свердловині, град

Кут нахилу свердловини до горизонту, град

Назва породи

Глибина буріння, м

4

РП-10

СМ-3

93

Н

75

20

90

Песчаник

40

  1. Обчислення в середовищі excel

1. Ввести вхідні данні. Типорозміри коронки й відповідних типорозмірів колонкової труби було введено в діапазони D5 :G5, J5:AZ5 . .

Для кожного типорозміру коронки в послідовно обчислюються втрати тиску на кожній ділянці свердловини, починаючи з першої. Початковим тиском для кожної наступної ділянки являється тиск в кінці попередньої ділянки. Початковим тиском для розрахунку першої ділянки є атмосферний тиск. Тиск на першій і другій ділянках свердловини розраховується по формулі для потоку, що сходить, а на третьому і четвертому - по формулі для потоку повітря, що спадає. Розрахунки завершується порівнянням втрат тиску в кінці четвертої ділянки свердловини з тиском, що розвивається компресором.

Якщо більше тиску компресора, то процес обчислень слід зупинити і мінімально допустимим діаметром свердловини слід вважати діаметр коронки попереднього розміру. Інакше перейти до розрахунку втрат тиску для наступного типорозміру коронки.

Якщо для всіх тіпоразмеров коронки прораховані і жодне з них не перевищило тиску, що розвивається компресором, то мінімальний діаметр свердловини дорівнює діаметру найменшого типорозміру коронки, для якого робиться розрахунок

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]