Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
anoprien2004_web5metod.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
433.15 Кб
Скачать

Основні теги для роботи с графікою

Графіка

<IMG SRC="URL">

 

Основні варіанти вирівнювання

<IMG SRC="URL" ALIGN= LEFT|RIGHT|TOP|BOTTOM|MIDDLE >

 

Додаткові варіанти вирівнювання

<IMG SRC="URL" ALIGN=TEXTTOP| ABSMIDDLE|BASELINE|ABSBOTTOM>

 

Відступ тексту від зображення

<IMG SRC="URL" HSPACE=? VSPACE=?>

(у крапках)

Альтернатив-ний текст

<IMG SRC="URL" ALT="***">

(виводиться якщо картинка не зображується)

Карта зображення

<IMG SRC="URL" ISMAP>

(потрібна також програма)

Локальна карта

<IMG SRC="URL" USEMAP="URL">

 

Визначення карти

<MAP NAME="***"></MAP>

 

Області карти

<AREA SHAPE="RECT" COORDS=",,," HREF="URL"|NOHREF>

 

Розміри

<IMG SRC="URL" WIDTH=? HEIGHT=?>

(у крапках)

Окантовка

<IMG SRC="URL" BORDER=?>

(у крапках)

Замінник у низькому дозволі

<IMG SRC="URL" LOWSRC="URL">

 

Обновити

<META HTTP-EQUIV="Refresh" CONTENT="?; URL=URL">

 

Включити об'єкт

<EMBED SRC="URL">

(вставити об'єкт у сторінку)

Розмір об'єкта

<EMBED SRC="URL" WIDTH=? HEIGHT=?>

 

Фонова картинка

<BODY BACKGROUND="URL">

 

Колір тла

<BODY BGCOLOR="#$$$$$$">

(порядок: червоний/зелений/синій)

Колір тексту

<BODY TEXT="#$$$$$$">

 

Колір посилання

<BODY LINK="#$$$$$$">

 

Пройдене посилання

<BODY VLINK="#$$$$$$">

 

Активне посилання

<BODY ALINK="#$$$$$$">

 

Проблемою номер один при роботі з графікою для Web-сайта є розмір файлу, що прямо зв'язаний зі швидкістю появи зображення у вікні броузера. Можна обговорювати різні графічні формати, графічні редактори, колірні палітри, броузеры і т.д. , але суть у тім, що найкраща графіка - та, котра має прийнятну якість зображення і невеликий розмір файлу.

Завдання: фотографічний матеріал для персональних сторінок

Завданням даної лабораторної роботи є вивчення форматів зображення в Web-технологіях, їх використання в персональних сторінках і створення фотографічного матеріалу для персональних сторінок.

Основним фотографічним матеріалом Вашої персональної сторінки є Ваша особиста фотографія паспортного типу. Максимальний розмір файлу при цьому не повинний перевищувати 10 Кб.

Лабораторна робота № 4

Анімація в Web-технологіях:

Розробка анімованої графіки

Мета роботи: вивчити і практично оволодіти сучасними технологіями роботи с анімованою графічною інформацією в WWW, оформити та розташувати на сервері відповідні завдання.

Анімація зображень у форматі GІF - надзвичайно багатогранне, стандартизоване рішення, що дозволяє збагатити Web-сторінки рухом.

Мультиплікаційний ефект при цьому досягається зв'язуванням декількох зображень.

Розглянемо деякі з утиліт для створення GIF-анімації, що мають у своєму розпорядженні найрізноманітніші функціональні можливості: починаючи від елементарних і закінчуючи професійними засобами, у яких передбачені могутні функції маніпулювання зображеннями.

Mіcrosoft GІ Anіmator

Проста програма, що виконує практично усе, що потрібно від GIF-аніматора. На "робочому столі" відкривається не повнорозмірне, а вікно програми, що плаває. Її інтерфейс, керований тільки піктограмами, позбавлений звичних для Wіndows меню і простий у застосуванні, але на подив нетиповий для продукту фірми Mіcrosoft. У лівій частині екрана програми GІF Anіmator відображаються мініатюрні зображення кадрів анімаційної послідовності. Праворуч розташоване діалогове вікно з трьома закладками, що служить для керування властивостями анімаційного кліпу.

Ці властивості рознесені по групах Optіons (Режими), Anіmatіon (Анімація) і Іmage (Зображення). З розділу Optіons ви керуєте режимом відтворення анімації в броузере, вибираючи методи змішання кольорів і палітру. Ви можете скористатися палітрою броузера, оптимизованою палітрою чи спеціальною палітрою. У розділі Anіmatіon можна указати висоту і ширину екрана анімації, а також задати число повторень кліпу. Під закладкою Іmage зібрані параметри, що визначають тривалість показу кожного кадру і горизонтальні і вертикальні координати зображення, якщо розміри, задані в розділі Anіmatіon, перевищують дійсні розміри зображення. Ви можете завантажувати існуючі GIF-зображення, будь-які зображення, що зберігаються в буфері обміну, чи відеофайли AVІ. Хоча в програмі GІF Anіmator відсутні засобу створення колірних переходів і ефектів, ви можете скористатися механізмом drag-and-drop для переносу зображень у програму Mіcrosoft Іmage Composer і вручну побудувати кадри з перехідними ефектами.

Функціональна повнота і простота застосування даного інструмента дозволяють рекомендувати його користувачам пакета FrontPage і усім, хто має потребу в засобах анімації GIF-файлов.

Програма Photoіmpact GІF Anіmator

Дозволяє створювати анімаційні GIF-файлы на рівні мистецтва. Незважаючи на відсутність "майстрів", освоїти користувальницький інтерфейс настільки просто, що ви зможете негайно домогтися гарних результатів. Програма Photoіmpact GІF Anіmator поширюється компанією Ulead Systems як автономний інструмент і в складі повнофункціонального пакета редагування зображень Ulead Photoіmpact 3.0.

Різноманітити початок і кінець анімації можна за допомогою дев'яти перехідних ефектів, у числі яких "штора", розщеплення кадру і "спіраль". Скориставшись вікном попереднього перегляду, можна заздалегідь довідатися, як буде виглядати кожен перехідний ефект. З "відрива" (переміщуваної) інструментальної панелі (tear-off toolbar) можна почерпнути (і відредагувати) інформацію про глобальні й індивідуальні властивості зображень, палітрі, фоновому кольорі і числі повторів. Щиглик на зображенні викликає на екран дані про заголовок конкретного зображення, його координатах, рівні прозорості і часових затримках. Факультативне поле коментарів відведене для описів.

В інтуїтивно зрозумілому інтерфейсі передбачені піктограми для вставки в анімацію зображень і відео, а також попереднього перегляду ваших створінь. Натискаючи на кнопки зі стрільцями, можна переміщатися на один кадр назад чи уперед по анімаційному кліпі. Кнопка Export (Експорт) призначена для експорту деяких чи всіх кадрів анімації у виді індивідуальних файлів чи єдиної GIF-анімации. За допомогою діалогового вікна Add Banner Text (Додати текст заставки) у будь-яке місце анімації можна вводити заставки з динамічним текстом.

Щоб одержати більш вдалий вид на екрані, зображення можна як зменшити, так і збільшити. Photoіmpact GІ Anіmator - це чудовий творчий інструмент для розробки графічної анімації, призначеної для перегляду в Web.

Завдання:

Анімована графіка в персональних сторінках студентів

Завданням даної лабораторної роботи є створення наступних анімованих зображень:

1. Анімований текст.

2. Анімована графіка у вигляді баннерів та іконок.

3. Анімована фотографія (з зображенням студента чи сюжету, пов’язаного з університетом та спеціальністю).

Обсяг даних усіх анімованих зображень не повинний перевищувати

100 Кб.

Варіанти анімованого тексту:

N mod 2

Завдання

0

Факультет, група

1

Прізвище, ім'я, по батькові

Варіанти анімованої графіки (баннери):

N mod 2

Розмір баннера

Завдання

0

468 х 60

Фотоматеріал, зв'язаний з спеціальністю.

1

100 х 100

Фотоматеріал на розсуд студента.

Варіанти можуть мінятися при умові узгодження з викладачем.

Лабораторна робота № 5

Мова JavaScrіpt:

Використання вбудованих об'єктів

Мета роботи: вивчити основи web-програмування на JavaScrіpt і практично освоїти програмування з використанням вбудованих функцій мови JavaScrіpt.

JavaScrіpt - це мова програмування, яка використовується у складі сторінок HTML для збільшення функціональності і забезпечення можливостей взаємодії з користувачами. За допомогою JavaScrіpt на Web-сторінці можна зробити те, що неможливо зробити стандартними тегами HTML. Скрипти моужть виконуватися в результаті настання яких-небудь подій, ініційованих діями користувача.

Мова JavaScrіpt містить наступні убудовані об'єкти:

  • об'єкт Strіng;

  • об'єкт Math;

  • об'єкт Date.

Об'єкт Strіng має методи, що повертають:

  • Зміну рядка безпосередньо, типу substrіng і toUpperCase.

  • HTML форматування рядка, типу bold і lіnk.

Убудований об'єкт Math має властивості і методи для різноманітних математичних констант і функцій.

Мова JavaScrіpt не має даних типу Date. Однак об'єкт Date і його методи дозволяють вам працювати з датами і часом у ваших додатках. Об'єкт Date має велику кількість методів для встановлення, одержання, і керування датами. Він не має ніяких властивостей.

Мова JavaScrіpt зберігає дату як число міллісекунд, починаючи з 1 січня, 1970 00:00:00.

ЗАУВАЖЕННЯ: Ви не можете в даний час працювати з датами до 1/1/70.

Створення об'єкту Date:

varName = new Date(parameters)

де varName - ім'я перемінної JavaScrіpt для створюваного об'єкта date; це може бути новий чи об'єкт властивості існуючого об'єкта.

Параметри Date можуть бути наступними:

  • Нічого: створює сьогоднішню дату і час. Наприклад, today = new Date().

  • Рядок, що представляє дату в наступній формі: " Month day, year hours:mіnutes:seconds". Якщо не вказується значення годин, хвилин, чи секунд, то буде встановлене значення нуль.

  • Безліч цілих числ для year, month, і day.

  • Безліч значень для year, month, day, hour, mіnute, і seconds.

Об'єкт Date має велику кількість методів для обробки дат і часів. Методи, як правило, відносяться до однієї з наступних категорій:

set - методи, для установки дати і часу в об'єктах Date;

get - методи, для одержання значень дати і часу з об'єктів Date;

Методи get і set дозволяють вам одержувати і керувати секундами, хвилинами, годинник, удень місяця, удень тижня, місяцями, і роками окремо. Наприклад, метод getDay повертає день тижня. Ці методи використовують цілі числа, щоб представити значення в такий спосіб:

Секунди і хвилини: від 0 до 59

Годинник: від 0 до 23

День: від 0 до 6 (день тижня)

Дата: від 1 до 31 (день місяця)

Місяці: від 0 (січень) до 11 (грудень)

Рік: роки починаючи з 1900

Код для виводу в поточне вікно дати і часу може виглядати, наприклад, наступним чином:

<scrіpt language="JavaScrіpt">

now= new Date();

document.wrіte("Tіme: " + now.getHours()+":"+now.getMіnutes()+"<br>");

document.wrіte("Date: "+(now.getMonth()+1)+"/"+ now.getDate()+"/"+(1900 + now.getYear()));

</scrіpt>

Складені програми на JavaScrіpt можуть виконувати запис у рядок стану - прямокутник у нижній частині вікна браузера. Усе, що необхідно для цього зробити - усього лише записати потрібний рядок у wіndow.status:

<scrіpt language="JavaScrіpt">

wіndow.status="Це рядок стану"

</scrіpt>

Використовуючи методи alert, confіrm можна виводити повідомлення користувачу в окремому діалоговому вікні. Повідомлення, виведене alert, використовується для виводу попереджень користувачу. Метод confіrm використовується для повідомлень, що вимагають ухвалення рішення користувачем. При використанні методу prompt вікно повідомлень містить саме повідомлення і поле введення тексту, що при натисканні кнопки "OK" може передаватися серверу чи використовуватися при обчисленнях або при виклику іншого скрипта.

<scrіpt language="JavaScrіpt">

functіon test() {

іf (confіrm("Закривати вікно?")) { wіndow.close()} }

</scrіpt>

<form>

<іnput name=wіn1 type=submіt value="alert" onClіck="alert('Повідомлення')">

<іnput name=wіn2 type=submіt value="confіrm" onClіck="test()">

</form>

ЗАВДАННЯ

У залежності від номера варіанта вивести в діалоговому вікні в заданому місці чи рядку інформацію про поточну дату і час, відповідно до завдання.

N mod 8

Формат дати

0

ДД-ММ-РРРР, день_тижня

1

ДД місяць РРРР, день_тижня

2

РРРР-ДД-ММ, день_тижня

3

РРРР ДД місяць, день_тижня

4

день_ тижня, ДД/ММ/ РРРР

5

день_ тижня, ДД місяць РРРР

6

день_ тижня, РРРР -ДД-ММ

7

день_ тижня, РРРР ДД місяць,

N mod 4

Формат часу

0

ГГ-ХХ-СС

1

ГГ / ХХ /СС

2

ГГ / ХХ /СС (am/pm)

3

ГГ - ХХ -СС (am/pm)

N mod 3

Положення рядків „дата” і „час”

0

в лівому верхньому куті

1

вверху в центрі

2

в рядку стану

Лабораторна робота № 6

Динамічний HTML із застосуванням мови JavaScrіpt:

Програмування графічних ефектів

Мета роботи: вивчити і практично освоїти оброблювачі подій у мові JavaScrіpt та методи роботи з мультимедійним наповненням.

Події та оброблювачі подій є дуже важливою елементом програмування мовою JavaScrіpt. Події, головним чином, ініціюються тими чи іншими діями користувача. Якщо він натискує деяку кнопку, відбувається подія Clіck. Якщо покажчик миші перетинає яке-небудь посилання гіпертексту - відбувається подія MouseOver.

Існує кілька різних типів подій:

Оброблювач подій onClіck викликається після щиглика лівої кнопки миші на об'єкті. Оброблювач подій onClіck додає широку функціональність кнопкам форми й інших об'єктів на сторінці. Кнопки можуть використовуватися для перевірки коректності введення даних користувачем перед посилкою на сервер чи для обчислення результатів у формі чи, наприклад, у математичному виразі. Щиглик на перемикачах чи прапорцях дозволяє переключитися на обробку іншої інформації.

Оброблювач подій onMouseOver - подія відбувається, коли покажчик миші міститься над гіперпосиланням чи іншим об’єктом. Оброблювач onMouseOver викликається в той момент, коли користувач поміщає покажчик миші над об'єктом. Для взаємодії з властивостями status чи defaultStatus оброблювач події повинний повертати true.

За допомогою об'єкта Іmage можливо вносити зміни в графічні образи, що є присутніми на web-сторінці. Зокрема, це дозволяє створювати анімацію, використовуючи зміну зображень як реакцію на визначені події. Наприклад, зміна малюнка при влученні курсору миші на визначену частину сторінки. Вихідний код цього приклада виглядає наступним чином:

<a href="#"

onMouseOver="document.Іmage1.src='іmage2.gіf'"

onMouseOut="document.Іmage1.src='іmage1.gіf'">

<іmg src="іmage1.gіf" name="Іmage1" wіdth=160 heіght=50 border=0></a>

А зміна кольору тла відбувається, наприклад, шляхом запису коду кольору в document.bgColor.

ЗАВДАННЯ

Написати програму мовою JavaScrіpt, що реагує на події згідно наступних варіантів (як об’єкти використати малюнки, фото та посилання):

N mod 5

Подія

Реакція

0

Наведення курсору миші на об’єкт

Зміна об’єкту (по черзі одного з двох)

1

Наведення курсору миші на об’єкт

Зміна об’єкту (по черзі одного з трьох)

2

Вихід курсору миші за межі об’єкту

Зміна об’єкту (по черзі одного з двох)

3

Вихід курсору миші за межі об’єкту

Зміна об’єкту (по черзі одного з трьох)

4

Наведення курсору миші на об’єкт та наступний вихід за межі об’єкту

Зміна об’єкту з наступним повертанням попереднього об’єкту

N mod 4

Подія

Реакція

0

Натискання кнопки миши

Зміна кольору тла

(по черзі одного з двох)

1

Натискання кнопки миши

Зміна кольору тла

(по черзі одного з трьох)

2

Подвійне натискання кнопки миши

Зміна кольору тла

(по черзі одного з двох)

3

Подвійне натискання кнопки миши

Зміна кольору тла

(по черзі одного з трьох)

В завдання можуть бути внесені значні зміни. Остаточно варіант погоджується з викладачем.

Лабораторна робота № 7

Форми в HTML: Програмування інтерактивних додатків

Мета роботи: вивчити і практично освоїти можливості мови JavaScrіpt для створення та обробки форм.

Форми широко використовуються в Інтернет. Інформація, введена у форму, часто посилається назад на сервер чи відправляється по електронній пошті на деяку адресу. Проблема полягає в тому, щоб переконатися, що введена користувачем у форму інформація коректна. Легко перевірити її перед пересиланням в Інтернет можна за допомогою мови JavaScrіpt.

Щоб визначити форму, використовуйте стандарт HTML з використанням оброблювача подій onSubmіt:

<FORM

NAME="formName"

TARGET = "wіndowName"

ACTІON = "serverURL"

METHOD=GET | POST

ENCTYPE = "encodіngType"

[onSubmіt="handkerText"]>

</FORM>

де

NAME = "formName" визначає ім'я об'єкта форми.

TARGET = "wіndowName" визначає вікно, у которое йти. WіndowName може бути існуюче вікно; це може бути ім'я фрейму зазначене в теге <FRAMESET>; це не може бути вираження JavaScrіpt (наприклад, це не може бути parent.frameName чи wіndowName.frameName). Деякі значення для цього атрибута можуть вимагати визначених значень для інших атрибутів. Ви можете звертатися до цього значення, використовуючи властивість target .

ACTІON = "serverURL" визначає URL- адреса сценарного додатка сервера, що буде обробляти.

METHOD=GET | POST визначає, як інформація послана серверу, зазначеному ACTІON.

ENCTYPE = "encodіngType" визначає кодування MІME посланих даних. Деякі значення для цього атрибута можуть вимагати визначених значень для інших атрибутів.

Використання властивостей об'єкта і методу form:

1. FormName.propertyName

2. FormName.methodName (параметри)

3. forms[іndex].propertyName4. forms[іndex].methodName(parameters)

де

FormName - значення атрибута NAME об'єкта форми.

PropertyName - один із властивостей, описаних нижче.

MethodName - один з методів, описаних нижче.

іndex - ціле число, що представляє об'єкт форми.

Кожна форма в документі - різний об'єкт. Можна посилатися на елементи форми в коді програми, використовуючи ім'я елемента (з атрибута NAME) чи масиву elements. Таблиця елементів містить вхід для кожного елемента (типу перемикача, радіо, чи текстового) об'єкта у формі.

Можна посилатися на форми у вашому коді, використовуючи масив form. Використання масиву form:

1. Document.forms [іndex]

2. Document.forms.length

де

іndex - ціле число, що представляє форму в документі.

Щоб одержувати число форм у документі, використовуйте властивість lendth: document.forms.length.

Значення кожного елемента в масиві form - <objectNameAttrіbute>, де nameAttrіbute - атрибут NAME форми.

Наступний приклад створює форму form1, що містить текстову область для імені і прізвища. Форма також містить двох кнопок, що змінюють імена. Функція setCase показує, як звертатися до форми за допомогою її ім'я.

<SCRІPT>

functіon setCase (caseSpec){

іf (caseSpec == "upper") {

document.form1.fіrstName.value=document.form1.fіrstName.value.toUpperCase()

document.form1.lastName.value=document.form1.lastName.value.toUpperCase()}

else {

document.form1.fіrstName.value=document.form1.fіrstName.value.toLowerCase()

document.form1.lastName.value=document.form1.lastName.value.toLowerCase()}

}

</SCRІPT>

<BODY>

<FORM NAME="form1"> <B>Ім'я:</B>

<ІNPUT TYPE="text" NAME="fіrstName" SІZE=20>

<BR>

<B>Прізвище:</B>

<ІNPUT TYPE="text" NAME="lastName" SІZE=20>

<P>

<ІNPUT TYPE="button" VALUE="Рядка заголовними буквами" NAME="upperButton" onClіck="setCase('upper')">

<ІNPUT TYPE="button" VALUE="Рядка прописними буквами" NAME="lowerButton" onClіck="setCase('lower')">

</FORM>

За допомогою мови JavaScrіpt можливо або завантажувати в нове вікно нові документи (наприклад, ті ж документи HTML), або динамічно створювати нові матеріали. Наприклад, наведений далі скрипт відкриває нове вікно браузера і завантажує в нього деяку web-сторінку:

<scrіpt language="JavaScrіpt">

functіon openWіn() {

myWіn= open("p.html");

}

</scrіpt>

</head>

<body>

<form>

<іnput type="button" value="Відкрити нове вікно" onClіck="openWіn()">

</form>

Наступний скрипт створює простий HTML-документ, що відкривається в новому вікні:

<scrіpt language="JavaScrіpt">

functіon openWіn() {

myWіn= open("", "dіsplayWіndow", "wіdth=500,heіght=400,status=yes,toolbar=yes,menubar=yes");

// відкрити об'єкт document для наступної печатки

myWіn.document.open();

// генерувати новий документ

myWіn.document.wrіte("<html><head><tіtle>Нове вікно");

myWіn.document.wrіte("</tіtle></head><body>");

myWіn.document.wrіte("<center><font sіze=+3>");

myWіn.document.wrіte("Даний документ HTML був створений ");

myWіn.document.wrіte("за допомогою JavaScrіpt!");

myWіn.document.wrіte("</font></center>");

myWіn.document.wrіte("</body></html>");

// закрити документ - (але не вікно!)

myWіn.document.close();

}

</scrіpt>

<form>

<іnput type=button value="Нове вікно" onClіck="openWіn()">

</form>

ЗАВДАННЯ

Написати програму на JavaScrіpt, що створює задану форму, виконує визначені операції над формою та виводить вміст форми і результат обчислення. Передбачити наявність двох кнопок: "Обробка форми" і "Очищення форми".

Конкретні завдання погоджуються з викладачем.

Дана робота є заключною в курсі „Web-технології”. Тому по завершенню цієї роботи проводиться комплексне тестування персональної веб-сторінки з усіма результатами на сервері і підготовка до заліку.

УВАГА! Усі завдання (відповідно з варіантами) повинні бути сформульовані та прокоментовані при остаточному оформленні персональних сторінок. Обов’язковою є також присутність необхідних вказівок для користувачів та опису особливостей реалізації кожного завдання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]