Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

burdin - чистовик / 1РАЗДЕЛ

.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
90.62 Кб
Скачать

1 АНАЛІЗ СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЙ І СИСТЕМ КРАПЕЛЬНОГО ЗРОШЕННЯ В УКРІЇНІ І СВІТІ

1.1 Загальні відомості та переваги використання системи крапельного зрошення

Крапельне зрошення – метод поливу, при якому вода подається безпосередньо в прикореневу зону вирощуваних рослин регульованими малими порціями за допомогою дозаторів-крапельниць.

Крапельне зрошення це гарантія високих й стабільних врожаїв вже з початку 60 – х років. Використовується у промислових масштабах. В багатьох країнах світу, позитивні результати отримані за короткий час, сприяли швидкому поширенню крапельного зрошення.

На відміну від дощування, крапельне зрошення основане на надходженні води малими дозами у прикореневу зону рослин, кількість і періодичність подачі води регулюється у відповідності з потребами рослин. Вода надходить до усіх рослин рівномірно й у однаковій кількості.

При крапельному зрошенні не відбувається перезволоження ґрунту, це забезпечує інтенсивне дихання коріння на протязі усього циклу росту. Коренева система розвивається краще. Розчинні добрива вносяться безпосередньо у кореневу зону разом із поливом. Відбувається швидке і інтенсивне поглинення живлючих речовин. Листя рослин не зволожуються, як при дощуванні, знижується ймовірність поширення хвороб, інсектициди і фунгіциди не змиваються з листя.

Крапельне зрошення дає можливість використовувати полив на схилах або зі складеною топографією, без спорудження спеціальних уступів або перенесення ґрунту.

Крапельний полив дозволяє здійснювати обробку ґрунту, обприскування й збирання врожаю у будь який час, незалежно від проведення зрошення, так як ділянки ґрунту між рядами на протязі цього сезону залишаються сухими.

Технології крапельного зрошення дають можливість великим аграрним підприємствам, фермерам, садівникам і просто дачникам економити воду.

1.2 Складові елементи системи крапельного зрошення

Системи крапельного зрошення складаються з кількох основних частин: водорозподільний вузол, трубопроводи, крапельниці.

Водорозподільний вузол складається з наступних елементів:

– крани для регулювання подачі води;

– лічильник води, вимірює кількість води яка проходить крізь крани;

в) система пісчяно – гравійних або пластичних фільтрів з автоматичною промивкою;

г) резервуар для концентрованого розчину добрив з насосом, забезпечує внесення розчинних добрив разом з поливом;

д) контролер, програмує кількість, час і об'єм поливів.

Трубопроводи діляться на:

а) магістральні трубопроводи з ПВХ або поліетилену, діаметр яких відповідає необхідній витраті води, а довжина – відстані, на яку вона подається;

б) поліетиленові латеральні трубки діаметру12 – 20мм, які вкладаються паралельно один одному вздовж рядів рослин. З’єднуються з поперечними магістральними трубопроводами.

Крапельниці – це полімерні крапельні зволожувачі, які вставляються в латеральні трубки зовні або впаюються всередині. Крапельниця являє собою складний лабіринт, її призначення – пропускати воду з трубопроводів у невеликій кількості. Найбільш часто використовують крапельниці, які пропускають від 2 до 4л/год. Відстань між крапельницями на латеральних трубках залежить від культури, схеми посадки, механічного складу ґрунту і варіюється від 0,2м (томат) до1,5м(виноград). Використовуються компенсовані і некомпенсовані крапельниці.

Відповідно до цього розділу на першому листі графічної частини приведено: Крапельне зрошування. Схема гідравлічна загальна.

Висновок: в даному розділі було проведено аналіз технологій і систем крапельного зрошення, обґрунтовано вибір системи крапельного зрошення, приведено його переваги та основні елементи системи.

11

Соседние файлы в папке burdin - чистовик