Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
burdin - чистовик / 2 РАЗДЕЛ.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
314.88 Кб
Скачать

2 Технологічні розрахунки необхідні при

ВИКОРИСТАННІ СИСТЕМИ КРАПЕЛЬНОГО ЗРОШЕННЯ

2.1 Загальні відомості використання системи крапельного зрошення

У сільському господарстві врожай визначається в основному рівнем агротехніки і прийомами меліорації. Його обмежують визначні фактори, перш за все, забезпеченість рослин водою й всіма необхідними живильними речовинами. Від цих факторів, залежить величина і якість врожаю. У зоні недостатнього природнього зволоження вода як фактор врожаю знаходиться у першому мінімумі. У силу закона мінімума рівень врожайності у таких умовах визначається головним чином ступенем забезпечення рослин водою. Як тільки шляхом зрошення ґрунтове зволоження виводиться із стану мінімума, на перший план виступає другий мінімум – брак живлючих речовин, який заповнюється внесенням добрив. Забезпечення рослин водою передбачає не сліпий полив, а полив: коли треба, як треба і скільки треба рослин на визначеному етапі росту. Надлишок зрошуємої води розмиває ґрунт. Для запобігання цього використовують регулятори тиску, а для забезпечення живлючими речовинами використовують вузли внесення добрив.

2.2 Складові елементи улаштування та експлуатації системи

крапельного зрошування

2.2.1 Регулятор тиску

Регулятор тиску – це пристрій, який використовується для зниження й підтримання на заданому рівні тиску води у системі, з метою запобігання надлишкового тиску і гідравлічного удару. Регулятори тиску можуть бути гідравлічного і пружинного типу.

На даній системі крапельного зрошування використовується регулятор тиску марки РТ – 100, (Рис 2.1).

1 – корпус; 2 – кришка; 3 – запірний орган; 4 – шток; 5 – мембрана; 6 – мембранна голівка; 7 – дросель; 8 – трубка; 9 – задатчик тиску; 10 – штовхач; 11 – пружина; 12 – регулювальний гвинт; 13 – мембрана; 14 – гільза; 15 – втулка; 16 – кінцевий клапан; 17 – сідло клапану; 18 – трубка.

Рисунок 2.1 – Регулятор тиску

Регулятор тиску працює наступним чином. При подачі води у прийомний патрубок корпуса 1 запірний орган 3 переміщується догори і відкриває доступ води у відведений патрубок корпуса регулятора. Одночасно вода по імпульсній трубці 8 через дросель7 заповнює надмембранну порожнину мембранної голівки 6. З над мембранної порожнини вода крізь кільцевий зазор між кінцевим клапаном 16 й сідлом 17,задатчика тиску 9 по трубці 18 витікає в відвідний патрубок корпуса 1.

При перевищенні величини заданого тиску в трубопроводі після регулятора, мембрана13, під дією сили тиску води, стискуючі пружину 11, підіймає догори, вивільнюючи кінцевий клапан 16. Клапан вспливає і переріз кільцевого зазору між ним і сідлом 17 зменшується, що призводить до підвищення тиску у надмембранній порожнині мембранної голівки 6. Мембрана 5, переміщується донизу крізь шток 4, прикриває запірний орган 3, що призводить до зменшення витрат води крізь регулятор і знижує витрати води за ним. При зниженні тиску за регулятором нижче заданої величини мембрана 13 під дією пружини переміщується донизу кінцевого клапану 16, кільцевий зазор між сідлом 17 й кл апаном 16 збільшується, витрати води через задатчик збільшуються. Внаслідок цього тиск у надмембранній порожнині мембранної голівки зменшується і мембрана 5 підіймає догори запірний орган 3, збільшуючи прохідний переріз, що призводить до збільшення витрат води крізь регулятор й підвищенню тиску в трубопроводі. У подальшому процес регулювання відбувається аналогічно.

2.2.2 Вузол для внесення добрив

Для внесення добрив з поливною водою використовується гідропідкормщик ГПД – 50 (Рис.2.2), який призначений для внесення розчинних мінеральних добрив у зрошувальну мережу.

1 – бак; 2 – заглушка; 3 – манжета; 4 – тяга; 5 – стакан; 6 – підводячий рукав; 7 – відводячий рукав; 8 – оглядова трубка; 9 – з’єднувальна труба.

Рисунок 2.2 – Гідропідкормщик ГПД – 50

Гідропідкормщик складається з бака 1 для добрив ємністю 65л і з’єднувальної труби 9 з підводячим 6 і відводячим 7 рукавами. У верхній частині бак має горловину для завантаження добрив. Горловина закривається заглушкою 2, ущільнення забезпечує манжета 3. У нижній частині бака розташований стакан 5. Виїмка стакану виконується за допомогою тяги 4. Підводячий і відводячий рукави з’єднують змішувальну камеру зі з’єднувальною трубою 9. У відводячому рукаві є оглядова трубка 8 з оргскла.

Соседние файлы в папке burdin - чистовик