Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Erfan / 41.Причини та насл_дки зростання безроб_ття в перех_дних країнах

.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
26.62 Кб
Скачать

Причини та наслідки рівня безробіття в перехідних країнах.

Одна їз гострих проблем переходу будь-якої крани до ринк. ек-ки є загроза масового безробіття. В цих країнах трансформацією породжується економічна криза. Вихід з цієї кризи може відбутися внаслідок глибоких структурних перетворень в народному господарстві.

Причини, які спричинили скорочення зайняості працездатного населення:

1. характерною рисою радян-ої ек-ки була надмірна чисельність виробничого персоналу пєдприэмств. Принципове несумісництво соціалізму і безробіття. Отже багато років існувало скрите безробіття. Це безробіття стало наявним після приватизації, коли приватні власники нібито скоротили чмсельність працюючих.

2.перехід до ринкових критеріїв оцінки діяльності підприємств виявляє їх нездатність пристосування до реального попиту по видам продукції, її асортименту якості ціни.

3. багато держ-х підприємств сприйняли лібералізацію цін, як можливість їх безконтрольного підвищення.

4. ринкові реформи ведуть до успіху лише якщо супроводжуються глибокою структурною перебудовою.

5. розрив госп-х зв’язків між колишніми союзними країнами.

6. зниження мотивації праці.

На грунті недосконалого законодавства, часткової лібералізації приватної ініціативи проросли мафіозні клани, сформувались ринкові корумповані структури.

Наслідком росту безробіття стає відтік робочої сили. Беробіття сьогодні переросло в складну соц-ну проблему. Воно веде до втрати кваліфікації, самоповаги, занепаду моральних засад, розпаду сімей. Збільшеня безробіття на 1% призводить до такого зростання показників „соц-ої патології” – смертності на 2%, самогубств – 4%, вбивств – 6%, числа увязнених на 4%, хворих – 4%. Все це повинно викликати з боку держ-х органів упр-ня вжиття серйозних заходів по боротьбі з безробіттям.

По рівню безробіття Укр-на вже випередила не лише кр-ни ЗХ. Європи, але і деякі кр-ни з перехідною ек-ою. 96р. – 126 тис., 98р.- 2 млн., 2002р. – 1008 тис.

Особливо негативні наслідки безробіття в країнах перехідної до ринкової економіки. Це пояснюється тим, що система матеріальної підтримки тут знаходиться в стані формування, а тому недостатньо ефективна; нестача фінансових ресурсів не дає змогу підтримува-ти допомогу з безробіття на більш-менш придатному рівні; для біль-шості населення, яке звикло жити в умовах повної зайнятості, втрата роботи стає соціально-психологічною катастрофою.