Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Зарубіжна література (3 курс) / 5_Struktura_i_khudozhni_osoblivosti_knizhki_Mora

.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
15.33 Кб
Скачать

5. Структура і художні особливості книжки Мора Утопія. Проблема приватної власності

Томас Мор – представник літератури раннього відродження. Найвідомішим його твором є роман «Утопія» - за своєю літературною формою – розповідь про подорожі в невідомі краї. Твір поділяється на дві книги і будується як бесіда автора з бувалим моряком Рафаїлом Гітлодеєм – нібито одним із супутників знаменитого мореплавця Амеріго Веспуччі. Саме в уста Гітлодея автор вкладає найсміливіші думки і судження. У першій книзі йдеться про сучасний соціально-політичний лад країн Європи, передусім Англії. Співбесідники засуджують війни, паразитизм дворянства; вони схвильовано розповідають про бідування народу, обурюються жорстокими і несправедливими законами проти бідних. На думку Мора, основною причиною соціальної несправедливості і порочності існуючого суспільного ладу є – панування приватної власності. «Де тільки є приватна власність, де все міняють на гроші, там наврядчи коли-небудь можливе правильне й успішне ведення державних справ» - говорить автор. Мор доходить висновку, що благо для всіх можливе тільки за умови повного знищення приватної власності.

Зміст другої книги – це розповідь Гітлодея про суспільний лад на острові Утопія, де він нібито прожив більше п’яти років. Томас Мор висловив мрію про ідеальний суспільний лад. Утопія – це суспільство соціальної рівності, де не існує приватної власності, грошей, де всі працюють і на рівних правах користуються плодами праці. Мета праці в розумінні утопійців полягає у забезпеченні умов для духовного розвитку й освіти. Золото тут не має жодної ціни: з нього виготовляють посуд для брудний потреб. Політичний лад Утопії – демократичний, всі посади виборні, жінки мають рівні з чоловіками права. Увесь образ життя і звичаї утопійців докорінно відрізняються від умов життя в тогочасній Англії, вони спрямовані на те, щоб виховувати людей повноцінних, з розвинутим почуттям громадського обов’язку. У цьому заслуга Томаса Мора – Утопія – це мрія геніальної людини, але мрія нездійсненна. Є у творі й суперечності. Так в Утопії досягнуто великий добробут, але там панує ремісниче виробництво, Утопія – суспільство справедливості , але в ньому допускається існування рабів тощо.

Роман став таким популярним, що від його засовку «Утопія» походить назва окремого жанру прози (утопічного), у якому замальовується неіснуюче ідеальне суспільство.