Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Зарубіжна література (3 курс) / 9_Romantichny_i_pobutoviy_plani_syuzhetu_komediyi

.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
16.35 Кб
Скачать
  1. Романтичний і побутовій плани сюжету комедії Шекспіра «Дванадцята ніч» (Образи Орсіно, Олівії, Тобі Белча, Мальволіо)

«Дванадцята ніч» завершує серію веселих комедій Шекспіра першого періоду. Місцем її дії є умовна південна країна Іллірія, однак у сценах відчувається побут Англії. Сюжет «Дванадцятої ночі» має два плани: романтичний і побутовий. Головну лінію становлять історії ідеальних, шляхетних героїв. Герцог Орсіно безнадійно закоханий у графиню Олівію. Але вона тяжко переживає смерть свого брата і вирішує жити самотньо. Орсіно намагається зворушити Олівію пишномовними любовними посланнями, що приносить їй його паж. А паж – це переодягнена дівчина Віола, що недавно поступила на службу до герцога. Віола кохає герцога, але бажає йому щастя, тому щиро хоче йому допомогти, Олівія насміхається над посланнями і закохується в пажа. Дія надзвичайно заплутується, виникають різні непорозуміння, котрі одних смішать, а інших змушують страждати. Зрештою все виясняється і комедія закінчується щасливо. Олівія одружується з Себастіаном, братом Віоли, а почуття дружби герцога до Орсіно переростає у кохання до чесної і доброї Віоли. Герої комедії ідеалізовані, автор хотів надати комедії романтичності.

У п’єсі є і побутовий, комедійний план. Ці сцени розширюють і збагачують зміст комедії, урізноманітнюють тон, поглиблюють комізм. Цікавими персонажами є сер Тобі Белч – понад усе цінить плотські насолоди. Життя його – у смачному біфштексі, доброму вині, веселих витівках, піснях і жартах. Розважається сер Тобі за рахунок Олівії або сера Андреа. Без особливих труднощів Тобі видурює у нього пошти на розваги, обіцяючи влаштувати йому шлюб зі своєю племінницею.

Мальваліо – дворецький Олівії, ворог усього веселого і радісного. Це вже образ сатиричного плану. В ньому Шекспір викриває ворожу гуманізмові пуританську лицемірну мораль. Герої комедії не зносять дворецького за честолюбність, злобність, неприродність поведінки, знущаються з нього і виставляють його на посміховисько. Проте Мальваліо не безневинний, він втілює войовниче зло і тому небезпечний для інших. Зловісною загрозою звучить його остання фраза: «Я ще віддячу всій вашій зграї».