Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
колоквиум.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
27.89 Кб
Скачать

18. Що лежить в основі процесу демократичного переходу?

Відкидаючи можливість існування будь-яких передумов-демократизації, потрібно захищати значимість і унікальність національного досвіду, а також факторів випадковості у формуванні соціальних і політичних інститутів. Що дійсно має вирішальне значення в процесі переходу, так це реально складається на момент змін політична ситуація, контекст змін. Те, що робить демократію можливою, тобто не комплекс тих чи інших передумов, а сам перехідний процес з притаманними для нього складністю і непередбачуваністю.

Так, наприклад, одна з найбільш відомих сьогодні процесуальних теорій підкреслює роль політичних еліт у процесі переходу. Саме прийняті елітами рішення, які вони вибирають стратегії дії перш за все визначають динаміку, а багато в чому і результати переходу. Пакт, що укладається елітами, підкреслювалося в ряді досліджень цієї школи, виявляється здатним визначити правила політичної гри, термін дії яких буде досить тривалим, поширюючись навіть на постпереходного період .

Таким чином, акцент в даному випадку робиться не стільки на структури, скільки на процес і мистецтво основних політичних акторів.