Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЖУРНАЛ ЦІВІЛЬНА ОБОРОНА.docx
Скачиваний:
239
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
435.71 Кб
Скачать

6. Просвітницько-інформаційна робота та пропаганда знань серед населення з питань захисту та дій у надзвичайних ситуаціях.

Пропаганда знань з цивільного захисту серед населення розвиток його громадської свідомості щодо власної та колективної безпеки організовується начальниками цивільної оборони всіх рівнів за сприяння профспілкових, громадських організацій, товариств, засобів масової інформації через проведення представницьких заходів (Дня рятівника, виставок, змагань оглядів-конкурсів тощо), розповсюдження друкованих матеріалів, створення відео та електронної програмної продукції.

На підприємствах, в установах, організаціях, у навчальних закладах для надання допомоги персоналу обєктів в отриманні відомостей щодо конкретних дій у надзвичайних ситуаціях щодо місцевих умов і особливостей виробничої діяльності обладнуються інформаційно-довідкові куточки.

8. Забезпечення заходів щодо підготовки населення до дій у надзвичайних ситуаціях.

8.1. Науково та організаційно-методичне забезпечення підготовки населення до дій у надзвичайних ситуаціях техногенного та природного характеру здійснюється:

На загальнодержавному рівні:

  • Інститутом державного управління у сфері цивільного захисту, який є головним навчальним закладом у системі підготовки та перепідготовки керівних кадрів і фахівців та навчання населення до дій у надзвичайних ситуаціях;

  • Комісіями з цивільної оборони та безпеки життєдіяльності Науково-методичної ради з питань освіти Міністерства освіти і науки України;

  • Дорадчою Науково-методичною радою „Безпека життя і діяльності людини” при Науково-методичній раді з питань освіти Міністерства освіти і науки України;

  • Науково-методичним кабінетом „Безпека життя і діяльності людини” при Міністерстві освіти і науки України;

  • В Автономній Республіці Крим, областях, у місті Севастополі – курсами цивільної оборони, які діють за принципом подвійного підпорядкування Інституту державного управління у сфері цивільного захисту та відповідним органам управління у справах цивільної оборони;

  • Науково-методичними радами вищих навчальних закладів з питань цивільної оборони, безпеки життєдіяльності та сонов медичних знань.

З метою ефективного науково-методичного забезпечення функціонування освітньої підсистеми „Навчання з питань безпеки життєдіяльності” Міністерством освіти і науки України визначаються базові (за спеціальностями) кафедри і предметні (циклові) комісії з питань цивільного захисту і безпеки життєдіяльності населення вищих навчальних закладів різних рівнів акредитації.

8.2. Фінансування заходів щодо підготовки населення до дій при виникненні надзвичайних ситуацій та видання спеціальної літератури, наочних матеріалів, відео- та програмної продукції, включаючи витрати на утримання курсів цивільної оборони, здійснюється за рахунок коштів державного і місцевого бюджетів.

Підприємства, установи та організації несуть матеріальні та фінансові витрати, повязані з практичною підготовкою виробничого персоналу до дій при виникненні надзвичайних ситуацій, у порядку та обсягах, передбачених чинним законодавством.

Начальник відділу підготовки

керівного складу та навчання

населення С.І. Осипенко

ЗАТВЕРДЖЕНО

постановою Кабінету Міністрів України

від 26 жовтня 2001р. №1432