Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЖУРНАЛ ЦІВІЛЬНА ОБОРОНА.docx
Скачиваний:
239
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
435.71 Кб
Скачать

4. Підготовка студентів, курсантів, учнів та вихованців закладів освіти.

При розробці державних стандартів освіти з кожного освітнього та освітньо-кваліфікаційного рівня обовязково передбачається мінімум змісту питань з підготовки населення до дій при виникненні надзвичайних ситуацій.

Державні органи управління освітою організовують підготовку студентів та навчально-ивховну роботу з дітьми та учнівською молоддю відповідно до функціональної осітньої підсистеми „Навчання з питань безпеки життєдіяльності” єдиної державної системи запобігання і реагування на надзвичайні ситуації природного та техногенного характеру.

Обсяги, зміст навчання та форми перевірки знань з основ цивільної оборони та безпеки життєдіяльності населення визначаються навчальними планами і програмами, які затверджуються Міністерством освіти і науки України за погодженням з Міністерством України з питань надзвичайних ситуацій та у спрвах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.

4.1. Підготовка студентів вищих навчальних закладів освіти І-ІV рівнів акредитації здійснюється згідно з спеціальними програмами нормативних навчальних дисциплін „Цивільна оборона”, „Безпека життєдіяльності”.

Кількість годин, передбачених для вивчення нормативних навчальних дисциплін „Безпека життєдіяльності”, „Цивільна оборона”, не може зменшуватися при розробці та перегляді освітньо-професійних програм без погодження з Міністерством України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.

Дипломні проекти і роботи випускників вищих закладів освіти повинні містити розділи з питань цивільної оборони та безпеки життєдіяльності.

4.2. Підготовка учнів професійно-технічних та середніх закладів освіти до дій при виникненні надзвичайних ситуацій здійснюється за програмою основ безпеки життєдіяльності та, починаючи з перед випускного класу, за відповідним розділом програми допризовної підготовки – цивільна оборона, що повинно передбачатися навчальними планами і програмами професійно-технічних та середніх закладів освіти.

Вивичення учнями професійно-технічних та середніх закладів освіти питань основ безпеки життєдіяльності та цивільної оборони щороку повинно завершуватись підготовкою та проведення Дня цивільної оборони.

Облік виконання планів підготовки та здійснення практичних заходів Дня цивільної оборони ведеться в журналі виконання педагогічного навантаження відповідно до встановлених вимог.

Організувальним центром методичної роботи з педагогічним працівниками з основ безпеки життєдіяльності є методичні кабінети базових (опорних) середніх закладів освіти з цивільного захисту, на базі яких створюються міжшкільні методичні обєднання.

4.3. Позашкільна освіта з формування здорового способу життя та вирішення проблем особистої і колективної безпеки, виховання в дітей та підлітків громадянської відповідальності, гуманістичних якостей, набуття ними навичок і досвіду із самозахисту і рятування, взаємодії з аварійно-рятувальними службами, а також задоволення потреб молодого покоління у професійному самовизначенні та підготовки його до служби в державних професійних аварійно-рятувальних та сеціалізованих формуваннях МНС здійснюється в клубах юних рятівників, осередках громадських військово-патріотичних обєднань, центрах туризму, палацах, будинках дітей та юнацтва та в позашкільних закладах інших типів відповідно до їх статутів.

4.4. Навчально-виховна робота з дітьми дошкільного віку повинна забезпечити мінімально достатній та необхідний рівень компетенції дитини для безпечного перебування в навколишньому середовищі та становлення в них елементарних, доступних віку норм поведінки у надзвичайних ситуаціях.

Для поліпшення якості організаційної, практичної і навчально-виховної роботи з дітьми з питань особистої безпеки, захисту життя та норм поведінки в надзвичайних ситуаціях у дошкільних закладах щорічно проводиться Тиждень безпеки дитини.

Облік проведення навчання з питань особистої безпеки та норм поведінки в надзвичайних ситуаціях ведеться відповідно до вимог, установлених Міністерством освіти і науки.

5. Практична підготовка та відпрацювання дій за планами реагування на надзвичайні ситуації, планами локалізації і ліквідації аварій (катастроф) під час підготовки та проведення спеціальних комплексних обєктових навчань, тренувань.

5.3. Комплексні обєктові тренування проводяться один раз на три роки тривалістю до однієї доби на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форм власності, з чисельністю працюючих до 300 осіб, у сільськогосподарських підприємствах незалежно від форм власності та від чисельності працюючих, у медичних лікувально-профілактичних установах з чисельністю до 600 ліжок, а також у закладх вищої освіти. У закладах професійно-технічної, середньої та дошкільної освіти тренування проводяться щороку під час Дня цивільної оборони і Тижня безпеки дитини. Керівником тренування є начальник цивільної оборони підприємства, установи, організації, навчального закладу. Тренування можуть проводитися у складі груп обєктів за територіально-виробничим принципом під керівництвом начальника цивільної оборони управління, обєднання та інших організацій за єдиним планом.

5.4. Штабні обєктові тренування є формою практичної підготовоки персоналу підприємств, установ і організацій, які за планами локалізації і ліквідації аварій (катастроф) входять до склад штабів з ліквідації надзвичайних ситуацій та очолюють обєктові невоєнізовані формування й аварійно-рятувальні служби. У ході тренувань удосконалюється підготовка особового складу штабів у цілому щодо забезпечення сталого управління діями у надзвичайних стуаціях.

Тренування, крім років, коли на обєктах проходять комплексні обєктові навчання і тренування, проводяться щороку. Керівником тренування є призначений керівником підприємства, установи, організації один з керівників обєкта відповідно до затвердженого розподілу обовязків.

Залежно від мети тренування та його масштабів для відпрацювання взаємодії за планами реагування на надзвичайні ситуації районної державної адміністрації, виконавчого органу міської ради за рішенням відповідного уповноваженого керівника з ліквідації надзвичайної ситуації до штабних обєктових тренувань можуть залучатися оперативні групи міських, районних служб цивільної оборони, евакуаційні органи та керівний склад комунальних і громадських аварійно-рятувальних служб, які обслуговують обєкт.

5.5. Положення про організацію та проведення комплексних обєктових навчань, тренувань з питань захисту та дій у надзвичайних ситуаціях, тактико-спеціальних навчань з невоєнізованими пошуково-рятувальними формуваннями та штабних обєктових тренувань затверджуються Міністерством України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.

5.6. За заявою керівника комплексного обєктового навчання для надання методичної допомоги з питань підготовки навчання та здійснення під час його проведення посередницьких функцій при групі управління (штаби керівництва) навчанням рішенням начальника курсів цивільної оборони за підприємством, установою і організацією закріплюються працівники курсів.

Посадові особи, які плануються на призначення керівниками групи управління комплексним обєктовим навчанням, тренуванням, проходять попередню підготовку на курсах з питань цивільної оборони.