Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Farma3_4_5_7_6.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
148.99 Кб
Скачать

Тема 6. Спрощення в групах приголосних і позначення його на письмі

Коментар до теми

Спрощення – це явище усунення (уникнення) нагромадження приголосних звуків, що виникає в результаті історичного розвитку фонетичної системи української мови і сучасних словотвірних процесів. Спрощення відбувається там, де виникає скупчення приголосних звуків. А скупчення приголосних звуків з’являлося на різних етапах історичного розвитку мови. Так, у результаті втрати певних голосних звуків виникло скупчення приголосних, яке зумовило спрощення трьох і більше приголосних, наприклад, у словах корисний, корисливий масний, ремісник, місце, скляний, чернець, дошка. При поповненні лексичного складу української мови новими словами ці фонетичні явища уже не діяли, і тому у словах, які утвердилися у мовній системі порівняно недавно, запозиченнях типу контрастний (<контраст), контекстний (<контекст), баластний (<баласт) спрощення (випадіння звука [т]) не відбувається, що й позначається на письмі.

У зв’язку з цим доцільно чітко розмежовувати такі правописні ситуації:

1. Спрощення відбувається і позначається на письмі (фонетичний принцип правопису). Наприклад: очисний (< очистити), захисний (<захист), тижневий (<тиждень), серце (<сердець), власний (< власть).

2. Спрощення відбувається, але на письмі не позначається (морфологічний принцип правопису). Наприклад: шістнадцять.

3. Спрощення не відбувається і на письмі не позначається (одночасно діють фонетичний і морфологічний принципи правопису). Наприклад: кістлявий, зап’ястний, хвастливий, пестливий.

Випадки, у яких спрощення відбулося і позначається на письмі:

[ждн]– [жн] тижденьтижня, тижневий;

[здн]– [зн] проїзд – проїзний; об’їзд – об’їзний;

[стн] – [сн] область – обласний, користь – корисний;

[стл] – [сл] щастя – щасливий, лестощі – улесливий;

[зкн] – [зн] бризки – бризнути;

[скн] – [сн] блиск – блиснути;

[шчк] – [шк] дощок [дошчок] – дошка, зморщок [зморшчок] – зморшка;

[рдц] – [рц] сердець – серце (серць);

[рнц] – [нц] чернець – ченця;

[слн] – [сн] масло – масний.

Завдання 1. Доберіть до поданих слів спільнокореневі або інші форми слів. Поясніть, у яких випадках спрощення приголосних позначається на письмі, а в яких – не позначається. Уведіть виділені слова (або утворені форми) у термінологічні словосполучення.

Зразок: захисна плівка

Контраст, область, умисел, захист, пристрасть, блиск, швидкість, кількість, зап’ясток, виїзд, тиск, серце, цілість, контекст, баласт, якість, кількість, піст, кістка, шість, область, тріск, вість, вартість, очистити, густий, жалість, випуск, участь, шелест, писк.

Завдання 2. Спишіть. Знайдіть у поданих реченнях слова, у яких спрощення приголосних не відбулося і не позначається на письмі. Поясніть правопис підкреслених слів.

1. Підприємства хіміко-фармацевтичної промисловості випускають очищені від баластних домішок препарати, які, на відміну від галенових, називають новогаленовими (наприклад омнопон, адонізид).

2. Нормативно-правова база фармації створюється за участю Національного агентства з контролю за якістю за безпекою продуктів харчування, лікарських засобів і виробів медичного призначення.

3. Особливо корисні нерафіновані та недезодоровані олії, тому що рафіновані (очищені) звільняються від так званих баластних речовин, які являють собою цінні вітаміни, мікроелементи, білки тощо.

4. Котрастний душ – прекрасна оздоровча процедура, яку можна приймати в будь-якому віці, але з урахуванням індивідуальних особливостей, усіх показань і протипоказань.

5. Речовини, що входять до складу лікарських рослин, мобілізують захисні природні сили людського організму на боротьбу з хворобою, пригнічують хвороботворну мікрофлору, що спричинює запалення та порушення діяльності окремих органів і систем.

6. У процесі розвитку зап’ястного синдрому виникає різка хворобливість й інші неприємні відчуття, загальний дискомфорт у наручний ділянці, оніміння долонь і пальців.

7. Якщо спостерігається рання стадія запалення надкісниці зуба, його можна вилікувати за допомогою антибактеріальних препратів, які призначаються у комплексі із знеболювальними.

8. ТОВ “Універсальне агентство “Про-Фарма” — українська фармацевтична компанія із власним виробництвом, працює на ринку із2005 року. На сьогодні основними напрямками діяльності компанії є реєстрація, маркетинг та подальша промоція лікарських засобів, виробів медичного призначення, дієтичних добавок та аптечної косметики на території України.

9. Сьогодні звичайний чебрець, корисні і лікувальні властивості якого використовують не тільки в народній та традиційній медицині, застосовують ще і в косметології, фармакології, в дієтології та кулінарії.

10. У лікарській рослинній сировині містяться різні речовини, які прийнято поділяти на діючі, супутні і баластні.

11. Класифікація речовин, які містяться у лікарській рослинній сировині, на діючі, супутні і баластні, є надто умовною.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]