Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рєзнік А.С. ОА-12.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.61 Mб
Скачать

3.2 Підприємницька структура туристичної індустрії України

Україна має достатню кількість туристичних фірм, найвідомішими з яких є такі:

"А-ТУРС" ,"АВИС" ,"Аванталь" ,"Агенція ділових подорожей та туризму"б "Ай Тревел Інтернешнл" ,"АйДа Тур" ,"Акватурія" ,"Альянс" ,"Альбатрос-Тревел", "Антарес Тур" ,"Астрея" ,"Бітско" ,"ВаскоДа Гама","Велт" ,"Велтур" ,"Венера Тур", "Віва Тур" ,"ВокругСвета UA" ,"Вояж-Київ" ,"ГалеонТревелГрупп" "Галлея" ,"Давай відпочивай","Дарія","ДЖЕДЖУЛА &Cо","Дикий Тур","Дінай Тур","Добро","Дольче Віта" ,"Домино Тур-7" ,"ЕвроСтандарт" ,"Едем" ,"Еліта-Тур" ,"Імеджинтревел", "Імперіал Тревел" ,"Інвестиційні технології та туризм" ,"Інтурс-Київ" ,"Kара-Кум", "Карья Тур" ,"Колибрис – 4" ,"Карибський клуб" ,"ЛилианЭкспресс", "Метропольтревел груп" ,"Миклухо-Маклай" ,"Міст-Тур" ,"Міліді-Тур", "МузенидисТревел" ,"НаталиВояж-Сервис" ,"ОркаТревел" ,"Пан Укрейн" ,"Пасаж", "Паспарту Тур" ,"Подорож бджоли" ,"Подорожуй" ,"Прайм Тур" ,"Рута Травел", "Сага" ,"Сант Валентин" ,"Сібіс" ,"Троя Тревел" ,"Тур Світ","Турекс" ,"Туристична Хата" ,"Український Туристичний Клуб" ,"Феєрія" ,"Центр" ,"ЮА ТРЕВЕЛ", "AdoreTour" ,"AirTravel" ,"Aland-tour" ,"AmericanDream" ,"AmericanTravelGroup", "ANEX TOUR" ,"ANGEL-TRAVEL" ,"ASIAtravel" ,"AKSline" ,"Aland-tour" "AVN ТК" ,"Azaria" ,"City-tour" ,"DeluxTour" "DiscoveryTravelClub" ,"DominaTravel", "Dynamixtravel" ,"FamilyTravel" ,"InterContinentalInvestTour,"GTO Travel","HorseTravel" ,"JOY TRAVEL" ,"KortesTour" ,"LaCosta" ,"Manintur", "Maritime" ,"MayTravel" ,"MayerTravel" ,"MEGA.TOUR" ,"Metropoltravelgroup", "MIBS Travel" ,"MouzenidisTravel" ,"NATIV","Nord" ,"One2go" ,"TerraIncognita", "TEZ TOUR" ,"Vavilon-Travel" ,"VIP-TUR" ,"VipServiceTravelandBusinessAssistance", "WEB Continent" ,"YanaTravelGroup" ,"4 стороны" ,"5та пора року" ,"5-й сезон" ,"5 Континентов" ,"6 континентів" [27].

3.3 Географічна структура туристичної індустрії України

У наш час в Україні частка внутрішнього туризму не дуже велика. Наші громадяни вважають за краще замість Криму і Карпат Туреччину чи Болгарію. Де рівень туристичних послуг вище, а ціни приблизно такі. Туристичні фірми надають послуги у поїздки за кордон майже 500тис. осіб. Щорічно наша держава відвідують 7 млн. іноземних туристів.

В Україні давно сформовані великі туристко-рекреаційні райони. Найпривабливіший і крупний це Крим. з курортами Ялта, Судак, Євпаторія, Алушта. Другий за значенням Карпатський регіон. Третє місце Причорноморський район. Привабливими є Полісся, Поділ і Приазов'ї.

1. Лікувально-оздоровчий туризм: Курорти Криму, Причорномор'я (Скадовськ, Одеса, Куяльник), Карпати (Трускавець, Моршин, Немирів) Миргород. Лікувальний гірське повітря Кримських гір та Карпат.

2. Спортивний туризм: Гірські траси Карпат: турбаза Тиса, Карпати, Сонячне Закарпаття і т. д. Головна гряда кримських гір для скелелазіння. Печери Криму та Подолу. Унікальне узбережжі Чорного та Азовського моря для дайвінгу.

3. Сільський туризм: в селах і хуторах Карпат, Полтавська область, Черкаська, Крим.

4. Екологічний туризм: ЧАЕС, унікальний природно-заповідний фонд (Асканія-Нова, Кримський заповідник, Дунайські плавні). ландшафти Полісся, Карпат, Степів і Криму.

5. Пізнавальний туризм: Україна має велике культурну спадщину починаючи з Київської Русі. Найбільшим культурним центром є Київ, Львів, Харків, Полтава, Севастополь, Кам'янець-Подільський і т. д.

6. Релігійний туризм: В Україні багато святих місць, які залучають щорічно мільйони паломників з усього світу. Київ один із центрів православ'я. Саме тут Володимир у 8 столітті хрестив Русь. Тут знаходяться Києво-Печерська лавра, Володимирський собор, Золотоверхий собор і т. д.

7. Етнографічний туризм: В результаті великої і унікальної території й бурхливої ​​історії на Україні сформувалися різні етнографічні групи які мають свій побут, культуру, манеру спілкування: Слобожанщина, Наддніпрянщину, Гуцули, Бессарабія, Буковина, Галичина, Волинь, Таврія і т. д.

Східна Україна (Харківська, Донецька та Луганська області)

Харківська область область має 135 територій та об'єктів природно-заповідного фонду, серед яких - пам'ятки садово-паркового мистецтва Краснокутський, Наталіївський, Старомерчанський, Шарівський парки. Харківська область має значні рекреаційні ресурси, основою яких є сприятливі кліматичні умови, мальовничі ландшафти. Наявність джерел мінеральних вод є базою для розвитку курортів, серед яких - Березівські мінеральні води і Рай-Оленівка. В області є 39 готелів, 2 мотеля. У Харкові прийом туристів здійснюють готелі "Національ", "Мир", "Турист". На Харківщині є також кемпінг (у селищі Високе), 2 турбази (в селищах Васищеве і Комсомольське) та ін. Харківська область має значний історико-культурний потенціал. Загальна кількість пам'яток історії, археології, містобудування і архітектури, монументального мистецтва складає 2535 одиниць. 653 пам'ятки архітектури внесено до Державного реєстру національного культурного надбання. В області діє 15 державних музеїв і заповідників [19].

В Донецькій області налічується 70 територій та об'єктів природно-заповідного фонду загальною площею 17,7 тис га, в тому числі два філіали Українського степового заповідника -"Хомутівський степ" і "Крейдяна флора". До рекреаційних ресурсів області належать морське узбережжя, м'який клімат, лікувальні грязі (слов'янські солоні озера Ріпне, Сліпне, Вейсове) Основними рекреаційними центрами тут є Маріуполь, Слов'янськ, Слов'яногірськ. У галереях карстових порожнин і колишніх соляних шахт розмістився унікальний спелеосанаторій м. Соледара. В області 56 готелів, у тому числі в Донецьку - "Шахтар", "Турист", турбаза "Слов'яногірська" (м. Слов'яногірськ), 2 мотеля, один готельно-офісний центр. На Донеччині на державному обліку перебуває 4,2 тисячі пам'яток, з них - 75 пам'яток належить до архітектурної спадщини. В області діють 19 музеїв із 2 філіалами [19].

На Луганщині 87 територій та об'єктів природно-заповідного фонду загальною площею 6,5 тис. га, в тому числі Луганський заповідник із відділами Провальський степ, Стрілецький степ, Станично-Луганський відділ. Серед пам'яток природи також комплексна Айдарська тераса, геологічна тераса Конгресів яр, парки Гостра могила і Дружба. Найважливішою складовою природних рекреаційних ресурсів є мінеральні води. Основними рекреаційними вузлами є Кремінський (озера, ліси), Старобільський та Новоайдарський (ліси і мінеральні джерела). В області діє 35 готелів, в тому числі "Дружба" і "Турист" у Луганську, "Краснодон" у Краснодоні, а також кемпінг у селищі Бокове-Платове. В Луганській області на державному обліку перебуває 9,5 тисяч пам'яток, у тому числі 341 пам'ятка архітектури. На Луганщині налічується 14 музеїв із 9 відділами [19].

Південна Україна (Запорізька, Херсонська, Одеська, Миколаївська області та АР Крим)

В Запорізькій області 299 територій та об'єктів природно-заповідного фонду, в тому числі частина відділу українського степового заповідника "Кам'яні Могили", розташованого також у Донецькій області. Область володіє основними видами рекреаційних ресурсів, серед яких - сприятливі кліматичні умови. На узбережжі Азовського моря є зручні піщані пляжі. Джерела мінеральних вод і лікувальні грязі зосереджені переважно в морських лиманах (Молочний та Утлюцький), озерах (Велике і Красне поблизу Бердянська) і затоках. В області діє 38 готелів, серед яких - "Хортиця" в Запоріжжі, "Парус" у Бердянську; 38 мотелів, туристські бази "Приморська" і "Горіховий гай"; кемпінг у с.Михайлівка. В області на державному обліку перебуває 6,8 тис. пам'яток, в тому числі 25 пам'яток архітектури і містобудування. Тут функціонують 3 заповідники, 16 музеїв із 2 відділами. Національний заповідник "Хортиця" розташований на найбільшому з дніпровських островів (2,7 тис. га) [13].

В Одеській області налічується 92 природно-заповідні території та об'єкти, в тому числі заповідник Дунайські плавні. Пам'ятками природи є Михайлівський яр і Одеські катакомби. Сприятливі кліматичні умови, тепле море, численні пляжі, значні запаси лікувальних грязей, джерела мінеральних вод обумовлюють розвиток рекреаційного господарства. В області функціонують курорти: Аркадія, Великий Фонтан, Кароліно-Бугаз, Куяльницький (Куяльник), Лузанівка, Лебедівка, Лермонтовський, Малодолинське (Холодна Балка), Хаджибейський (Хаджибей), Чорноморка, Сергіївка. Одним із найвідоміших і найстаріших курортів, що функціонує на основі лікувальних грязей, є Куяльник [13].

Херсонщина - єдина з усіх областей України (крім АР Крим), що має вихід до двох морів - Чорного і Азовського. Чорноморське і Азовське узбережжя в межах області простягається більше як на 200 кілометрів і має чудові піщані пляжі, розвинену оздоровчу інфраструктуру. Тут розташовані два біосферні заповідники, які входять до світової мережі біосферних заповідників (резерватів) -Асканія-Нова ім. Ф.Е. Фальц-Фейна і Чорноморський. Область має значні можливості розвитку курортної галузі і масового відпочинку в долинах Дніпра, Інгульця, на узбережжі Дніпровського лиману, Чорного і Азовського морів, хоча використовуються вони незначною мірою. Діють курорти Гола Пристань і Скадовськ, курортна місцевість Арабатська Стрілка. Санаторій "Гопри". На Херсонщині налічується 25 готелів, у тому числі 2 туристські готелі ("Лілея" в Херсоні і "Нова Каховка" в Новій Каховці); 2 мотелі, 2 турбази ("Чорномор" у смт. Лазурне Скадовського району та ім. Остапа Вишні в с. КринкиЦюрюпинського району). На Херсонщині на державному обліку перебуває 5,9 тис. пам'яток. Тут діє 3 музеї з 6 філіалами і відділами. В місті діє готель "Фрегат", кілька турбаз. Турфірми організовують одноденні поїздки в сільські місцевості (з обідом і дегустацією вин), подорож до заповідника "Асканія-Нова", прогулянки по Дніпру, відвідання рибальського острова (з обідом із рибних страв), полювання в Гаврилівському мисливському господарстві і на островах Бірючий, Джарилгач [13].

В Миколаївській області 89 територій і об'єктів природно-заповідного фонду, в т.ч. частина Чорноморського біосферного заповідника. Область має значні природні рекреаційні ресурси: сприятливий клімат, піщані пляжі уздовж Чорноморського узбережжя, джерела мінеральних вод, лікувальні грязі і ропа морських лиманів. Заклади відпочинку розташовані головним чином у курортних зонах Коблева, Очакова і Миколаєва. Найбільші турбази - "Південний Буг" (Миколаїв) та "Очаків" (Очаків). В області 29 готелів, у Миколаєві - "Миколаїв" і "Турист". У Миколаївський області на державний облік взято 3,3 тисячі пам'яток, у тому числі 143 пам'ятки архітектури. В області діють 3 музеї з 8 відділами та історико-археологічний заповідник "Ольвія" [13].

Крим – унікальний куточок України, що приваблює своїми мальовничими ландшафтами. Кримська земля представляє нескінченну кількість нових можливостей та нових маршрутів людям, зайнятим у сфері туризму та рекреації. Без сумніву, розвиток туризму – це майбутнє півострову. Сьогодні в Криму налічується понад 700 лікувально-оздоров-чих закладів, у тому числі 128 санаторіїв. В Криму зосереджено 36% санаторно-курортного фонду, понад 30% будинків відпочинку, близько 20% туристських закладів України. В Криму можно знайти безліч будинків відпочинку, санаторіїв (санаторій Утьос), пансіонати, дитячі табори (Артек), різноманітні готелі від самих найпростіших до п’ятизіркових. Найпопулярніші місця відпочинку – Ялта і Алушта разом з південним берегом Криму (ПБК), Феодосія, Судак, Євпаторія. Севастополь – це одне з найцікавіших екскурсійних місць, так як це місто неодноразово приймало участь в різноманітних війнах [13].

Центральна Україна (Вінницька, Дніпропетровська, Кіровоградська, Полтавська, Черкаська області).

В Дніпропетровській області налічується 105 природно-заповідних територій і об'єктів. Область має значні рекреаційні ресурси, основними складовими яких є м'який клімат, мінеральні води і лікувальні грязі. В області діє 61 готель, у тому числі туристські - "Рассвет" у Дніпропетровську і "Самара" в Новомосковську; 2 мотеля і один готельно-офісний центр. В області функціонує 9 музеїв із 2 відділами. У Дніпропетровській області на державному обліку перебуває 11,9 тисяч пам’яток, у тому числі 318 пам'яток архітектури [21].

Мальовнича природа Вінниччини, природно-територіальні комплекси є важливими рекреаційними ресурсами. На базі радонових вод створено курорт Хмільник. Курорт Немирів заснований завдяки наявності мінеральних джерел. В області функціонує 28 готелів. В області 320 територій та об'єктів природно-заповідного фонду, в тому числі 11 парків, що є пам'ятками садово-паркового мистецтва.Загальна кількість пам'яток історії, археології, містобудування і архітектури, монументального мистецтва становить 2204 одиниці. Цікавими туристсько-екскурсійними об'єктами є залишки скельних храмів [21].

На Кировоградщині налічується 39 об'єктів природно-заповідного фонду, в тому числі пам'ятка природи Чорний ліс, Онуфріївський парк, хутір Надія, дендрологічний парк Веселі Боковеньки. Основою рекреаційних ресурсів області є м'який клімат, мальовничі береги річок і водосховищ, мінеральні води, екскурсійно-туристські об'єкти. В області 16 готелів, в тому числі готель "Турист" у м. Кіровограді; турбази "Славутич" (м. Світловодськ) і "Лісова пісня" (с. Онікеїв); 2 мотеля. У Кіровоградській області діє 16 музеїв із 4 відділами і музей-заповідник [21]. На Полтавщині налічується 169 територій та об'єктів природно-заповідного фонду. Основою курортних ресурсів області є джерела мінеральних вод у Миргородському, Великобагачанському, Новосанжарському, Кременчуцькому, Хорольському районах. В області є 44 готелі, один мотель і один готельно-офісний центр. У Полтаві є готель "Турист", мотель "Полтава". Серед туристських готелів області - "Україна" в Миргороді, "Кремінь" у Кременчуці. Функціонують також туристичні бази "Новосанжарська", "Сонячна", "Бузковий гай", "Кротенківська". Полтавщина має необхідні умови для розвитку "зеленого туризму" [21].

В Черкаській області налічується 381 територія і об'єкт природно-заповідного фонду. Рекреаційні ресурси області визначаються м'яким кліматом, мальовничими пейзажами на прирічкових ділянках, наявністю радонових і гідрокарбонатних натрієво-магнієво-кальцієвих вод. Основні курортні місцевості - Прохорівка і Сокирна. В області діють 27 готелів. На Черкащині 25 музеїв, серед яких 6 історико-культур-них заповідників [21].

Північна Україна (Житомирська, Київська, Чернігівська, Сумська області)

В Київській області налічується 85 територій та об'єктів природно-заповідного фонду, в т.ч. дендрологічний парк Олександрія і пам'ятки садово-паркового мистецтва - Згурівський і Кагарлицький парки. Сприятливі кліматичні умови, наявність численних водних об'єктів визначають роль Київської області як важливого рекреаційного регіону, де функціонують санаторії, будинки і бази відпочинку, дитячі табори. Серед курортів найважливіші - Біла Церква, Ворзель, Ірпінь, Конча-Заспа, Миронівка. Рекреаційно-оздоровче значення мають також курортні місцевості - Піритове, Лютіж, Клавдієво-Тарасове, Буча. В області є 30 готелів. В області функціонують 16 музеїв, у тому числі три заповідники - історико-етнографічний "Переяслав", музей-заповідник "Битва за Київ у 1943 р." у с Нові Петрівці, історико-культурний заповідник у місті Вишгороді [24].

В Житомирській області кількість природно-заповідних територій і об'єктів складає 102, в тому числі 5 парків (пам'яток садово-паркового мистецтва), ботанічний сад Житомирського сільського-сподарського інституту, скеля "Кам'яний гриб". Сприятливий клімат, значні лісові масиви, чисельні водні об'єкти, джерела мінеральних вод (радонові - в районі Житомира і с Денишів), запаси лікувальних грязей (поблизу сіл Зарічани і Вілька) - все це створює умови для розвитку курортів і туризму. В області діють 27 готелів. Серед кращих - "Житомир", "Михайловград", "Ялинка". Функціонує турбаза "Лісовий берег". В області налічується 5 музеїв з 8 відділами [24].

На Сумщині 168 територій та об'єктів природно-заповідного фонду, в т.ч. відділ Українського степового заповідника "Михайлівська цілина". М'який клімат і мальовничі ландшафти сприяють розвитку рекреації і туризму. В лісостеповій зоні Сумщини діє кліматичний курорт "Баси", розташований на території великого хвойно-листяного лісового масиву, що простягнувся уздовж р. Псел. В області є 22 готелі. В області 8 державних музеїв і заповідників [24].

У Чернігівській області налічується 528 територій та об'єктів природно-заповідного фонду, в т.ч. Тростянецький і Сокиринський парки. На Чернігівщині на державному обліку перебувають 5,5 тис. пам'яток історії і культури. 230 пам'яток архітектури внесено до Державного реєстру. В області 5 історико-культурних заповідників, 19 музеїв з 9 відділами. У Чернігові створено історико-архітектурний заповідник, до складу якого входять 22 об'єкти. Чернігівська область володіє значними ресурсами і має необхідні умови для розвитку туризму [24].

Західна Україна (Львівська, Івано-Франківська, Закарпатська, Рівненська, Тернопільська, Волинська, Чернівецька області)

Однією із галузей спеціалізації господарства областей західної України традиційно вважається туристична індустрія. На туристичному ринку західну Україну вирізняє: - значна частка санаторно-курортних закладів (близько 8 % загальної кількості), в яких здійснюють лікувальну реабілітацію близько 11 % всіх оздоровлених в у країні; середній показник використання місць у цих закладах досягає рівня 31–55 %; - значна частка об’єктів готельного типу (близько 10 % від загалу), які приймають близько 8 % всіх туристів, які обслуговуються у країні; однак показник використання готельної бази доволі низький (19–22 %); - достатня кількість туроператорів і туристичних агенцій: 8 % загальнодержавної кількості; місцеві організації обслуговують нині понад 8 % іноземних туристів, які приїжджають в Україну, з них 6 % – у Львівській області. Оздоровчо-відпочинковий сегмент є провідним у туристичній галузі західної України (Трускавець, Моршин, Любін Великому, Свалява й Яремча). До традиційних проблем карпатських лижних осередків належать: застаріле обладнання витягів, недостатня комунікаційна доступність, слабо розвинена нічліжна та гастрономічна база. Першочерговим завданням для більшості лижних центрів є оновлення обладнання й модернізація бази обслуговування. Одним із напрямків модернізації діючих лижних осередків може стати їх перетворення в сучасні та комплексно освоєні гірські станції зимових видів спорту, які об’єднають систему витягів, нічліжні та гастрономічні об’єкти. Прикладом є сучасний туристичний комплекс “Буковель” в районі Яремча. Західна Україна традиційно приваблює й туристів, які займаються більш спеціалізованими видами туризму: пішим, велосипедним, водним, рибальським, мисливським, верховою їздою й альпінізмом. Велосипедний туризм користується успіхом тільки декілька останніх років, з поступовим розповсюдженням гірських велосипедів (Сколе і Яремча). Окремої уваги заслуговує водний туризм, який переживає у регіоні своєрідний ренесанс. Поява сучасного спорядження (каяки, каное тощо) створила нові можливості для занять водним туризмом на Черемоші, Пруті, Стрию, Тисі та Дністрі. Тепер найпопулярнішими є рафтінг і водний слалом на Пруті та Черемоші. Регіон має значні можливості для розвитку мисливського туризму, необхідними умовами якого є високий ступінь заліснення і багата фауна (Розточчя, Сколівські Бескиди, Горгани). Ще однією візитною карткою регіону є культурологічний туризм, який охоплює головні міста з численними історичними та культурними атракціями, а також пам’ятками архітектури. У регіоні розвивається також пізнавальний природничий туризм (екотуризм) завдяки мережі національних парків і шести ландшафтних (Сянський, Поляницький, Галицький, Дністровський Каньйон, Верхньодністровські Бескиди, “Знесіння” у Львові) та десяткам заказників і пам’яток природи. Потрібно згадати про ще одну форму подорожей – автомобільний туризм. Йому сприяє прикордонне положення регіону, мережа доріг державного та міжнародного значення, а також інтенсивне зростання кількості власників автомобілів в Україні за останнє десятиліття. Окремі області Західної України мають деякі власні пропозиції розвитку бальнеологічного оздоровчого продукту, який пропонують на державному та міжнародному ринках. У Львівській області оздоровчо-лікувальний продукт, який пропонують Трускавець і Моршин, треба доповнити додатковими послугами; поліпшити якість послуг, які надаються, шляхом удосконалення кадрової структури курортних закладів (менеджери, допоміжний персонал). Також активно треба просувати продукт на закордонних ринках – як традиційних (Росія, Білорусь, Польща, балтійські країни), так і нових (Німеччина, Австрія). Новий бальнеологічний курорт, який створюється у Східниці, потребує проведення широкої рекламної кампанії. У Закарпатській області потрібно зберегти унікальний спектр лікувальних можливостей бальнеологічних осередків шляхом модернізації технічної бази та збільшення діапазону відпочинково-оздоровчих послуг. Також варто активніше просувати курортний продукт на ринках Східної та Центральної Європи. В Івано-Франківській області доцільно розширювати мережу лікувальних закладів, які працюють із використанням ресурсів мінеральних вод Покуття та Горганів, а також забезпечити ширше просування на вітчизняному ринку відпочинково-оздоровчих продуктів, які пропонують Яремча та Долина. На українському та міжнародному ринку є сталий попит на культурологічний і етнографічний продукт. Найбільшою популярністю організованих груп туристів користуються міста з багатою історією та культурою – Жовква, Дрогобич, Коломия, Мукачеве та Хуст, а також замки та монастирі у Львівській і Закарпатській областях [22; 23; Рисунок Д.1].