Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursovaya.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
94.92 Кб
Скачать

2Характеристика ринку Барабашово

Ринок Барабашова (також Барабашово, неофіційна назва Барабан, рідше Барабашка) - найбільший промислово-речовий ринок України, займає площу більше 75 га , будучи найбільшим у Східній Європі і 14-е місце в рейтингу найбільших ринків світу . Ринок Барабашова розташований у Харкові. Покупці з'їжджаються для оптових і роздрібних покупок з усіх регіонів країни і ближнього зарубіжжя. Більшу частину площі ринку займають майданчики торгового центру (ТЦ) концерну «АВЕК і К» під назвою «Барабашово» Олександра Фельдмана .

Територія торгового центру розділена на 8 торгових майданчиків за асортиментом товарів і розташуванню. Загальна кількість торговельних і складських місць - близько 18 000.

Торговий центр постійно розвивається, що виражено як у реконструкції існуючих торгових площ, так і в розширенні території та відкритті нових торгових майданчиків. При цьому відбувається роздільне акцентування роздрібного та оптових форматів.

Розташований на Салтівці, між станціями метро «Академіка Павлова» і «Академіка Барабашова». Від останньої станції і пішла назва. Таким чином, до відомому харківському астроному Миколі Павловичу Барабашово ринок не має ніякого відношення.

2.Історія ринку Барабашово

Торговий центр з'явився в 1995 році на незабудованій майданчику на захід від станції метро «Ім. Академіка Барабашова ». До цього часу на цьому місці знаходився невеликий стихійний продовольчий ринок, орієнтований на жителів навколишніх кварталів приватного сектора.

З тих пір ринок постійно розширюється, захопивши всі вільні площі між Тюріним озером і Салтівськім метродепо; останнім часом - шляхом знесення житлових будинків приватної забудови Тюрінка і Рашкіна дачі.

Перше офіційна назва нового торгового об'єкта - «Речовий ринок по пр. 50-річчя ВЛКСМ біля станції метро ім. "Ак. Барабашова "». Через рік офіційна назва змінилася на "Торговий центр біля станції метро« Ім. Ак. Барабашова ». Розташування біля станції метро, ​​названій на честь видатного харківського астронома, і стало причиною появи« народного »назви -« Барабашово ». Таким чином, прямого відношення до Миколі Павловичу Барабашово торговий центр не має, але що стало загальноприйнятим назву пізніше було зроблено офіційним.

Найперша торгова площадка збереглася донині, хоча і була частково реконструйована - це так звані «Кам'яні ряди» («Кам'янка»). Слідом за цим територія торгового центру розширилася на південь до вул. Льва Толстого і на північний захід до вул. Проспектній. Тут же знаходиться перша будівля, в якому розташовувалася адміністрація торгового центру - двоповерховий особняк з червоної цегли, розташований по вул. Льва Толстого, 49.

Наступним етапом розвитку стало розширення території до вул. Амурської - «Барабашово» «розвернувся» до двох виходів станції метро. Почалося розширення до вул. Академіка Павлова (тут розмістився авторинок) і поступове освоєння нової оптової майданчика «Лужники» (також званої «Ямою») між вул. Якіра, вул. Амурської та вул. Ак. Павлова. Розширення в цей бік, а також деякі інші етапи розвитку торгового центру, було пов'язане з обширним викупом домоволодінь приватного сектора.

У період до 2003 року територія торгового центру значно збільшилася. Був повністю освоєна майданчик «Лужники», автомобільний ринок перемістився на місце салтівського таксопарку по інший бік вул. Ак. Павлова, на колишньому місці авторинку почала будуватися найбільша на сьогоднішній день майданчик «Нове століття». Території з продажу будівельних та господарських товарів виявилися зосереджені в східній частині торгового центра, одяг, взуття та супутні товари - у західній, а авторинок зайняв окрему територію. Приблизно таку логіку територіального поділу «Барабашово» має і донині.

У 2005 році був побудований і відкритий додатковий вихід зі станції метро «Ім. Ак. Барабашово », провідний на територію торгового майданчика« Лужники ». Тоді ж на території «Барабашово» з'явився гіпермаркет «Нове століття» - єдину будівлю площею понад 20 тис. Кв. м. з центральною системою кондиціонування, ескалаторами і кафе. Цей торговий центр орієнтований переважно на роздрібних покупців.

До 2008 року більша частина території торгового центру придбала сучасний формат - контейнерні майданчики були перебудовані в двоповерхові магазини, проходи між якими накриті навісами. З'явилося кілька нових автостоянок, втому числі паркінг над магазинами майданчика «Лужники». До цього часу роздрібний гіпермаркет «Нове століття» розширився, а в районі терміналу громадського транспорту з'явився ще один великий роздрібних гіпермаркет. Можна сказати, що тепер територія в районі зупинок громадського транспорту стала в першу чергу орієнтована на роздрібних покупців, а оптова торгівля сконцентрувалася на великих територіях в центральній частині торгового центра і поблизу автостоянок. У 2008 році площа ринку становила вже понад 70 га, займаючи таким чином друге місце в Східній Європі, поки в 2009 році не був закритий Черкізовський ринок у Москві, що розташовувався на площі в 200 га.

У 2011 році відкрито нову оптова торгова площадка, на територію нового майданчика переїхав і дитячий ринок [4]. Майданчик побудована поряд з найбільшою автостоянкою торгового центру вздовж вул. Ак. Павлова. Раніше тут була заболочена місцевість; допочатку будівництва майданчика виконано комплекс складних робіт з водопониження, а територія навколо знаходиться поруч озера укріплена. Таким чином, торгова площа «Барабашово» збільшилася приблизно на 10 гектарів, і він практично впритул досяг станції метро «Академіка Павлова». В першу чергу будівництва увійшли понад 700 нових магазинів і автостоянка. Триває подальший розвиток цієї території: будівництво нових магазинів і автостоянки.

У планах на майбутнє анонсований проект Cosmo Mall . Це проект будівництва сучасного торгово-розважального центру вздовж проспекту 50-річчя ВЛКСМ поряд з діючою територією ТЦ «Барабашово»

2.2 Інфраструктура Барабашово Інфроструктура ринку Барабашово розділяеться на:

-Упорядкована територія: велика частина торгових місць являє собою двоповерхові павільйонами, проходи між якими накриті навісами.

-16 автостоянок, що вміщають понад 5000 автомобілів, включаючи автобуси.

-Два роздрібних гіпермаркету.

-Відділення банків, банкомати, пункти обміну валют.

-Медичний центр, аптеки.

-Стаціонарні та мобільні кафе.

-Кілька охоронюваних малоформатних складських комплексів.

-Охорона.

-Пожежна бригада.

-Міське відділення МВС на території.

-Навігаційні схеми на території.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]