Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма_зміст.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
69.63 Кб
Скачать

Тема 2. Українська козацька державність

Українське козацтво: причини формування, етапи розвитку, соціальні функції. Заснування та устрій Запорозької Січі, її роль у боротьбі з кримськотатарською агресією. Козацько-селянські повстання кінця ХVІ – початку ХVІІ ст.

Визвольна війна українського народу: причини, характер, рушійні сили, основні етапи. Формування української козацької державності. Українсько-російський договір і його політичні наслідки.

Загострення боротьби за владу в Україні після смерті Б. Хмельницького. Гетьмани Ю. Хмельницький, І. Виговський, П. Тетеря. Розкол України на Правобережну й Лівобережну в 1663 р. Андрусівська мирна угода 1667 р. і її політичні наслідки. Гетьмани Д. Дорошенко, І. Брюховецький, Д. Многогрішний, І. Самойлович. Політичний статус, військово-адміністративний устрій та соціально-економічний розвиток Лівобережної України (Гетьманщини), Правобережної України, Запорозької Січі, Слобідської України та західноукраїнських земель (Східної Галичини, Північної Буковини й Закарпаття) у 1660-ті – 1700 рр.).

Централізаторська політика Петра І та обмеження автономії Гетьманщини в умовах першого етапу Північної війни. Політичні домовленості гетьмана І. Мазепи зі С. Лещинським і Карлом ХІІ. Розвиток політичних подій та розстановка сил в Україні з початком шведської окупації (осінь 1708 – літо 1709 рр.). Полтавська битва та її наслідки для України.

Перша українська політична еміграція. Конституція П. Орлика. Російсько-турецьке військове протиборство та мирні угоди 1711–1713 рр. Олешківська Січ. Знищення козаччини на Правобережній Україні.

Обмеження української автономії у першій половині ХVІІІ ст. Нова Базавлукська Січ. Формування нового українського регіону – Новоросії. Основні причини і етапи державності у другій половині ХVІІІ ст. (скасування гетьманства та полкового устрою, ліквідація Запорозької Січі). Зміна соціального складу населення і його правового статусу (закріпачення селян і зрівняння у правах козацької старшини з російським дворянством).

Три розділи Речі Посполитої 1772, 1793, 1795 рр. та їхні наслідки для України. Історичне значення козацької доби.

Модуль ІІ: Українські землі в ХІХ – 1-й третині ХХ ст.

Тема 3. Україна в добу бездержавності (хіх – поч. Хх ст.)

Політичний та соціально-економічний стан українських земель у складі Російської та Австрійської імперій на початку ХІХ ст.

Українське національне відродження кінця ХVІІІ – середини ХІХ ст. Розвиток історичних і мовознавчих досліджень, етнографічних і літературних студій. Роль Харківського університету у національному відродженні. Національне відродження в західноукраїнських землях. “Руська трійця”. Революція 1848–1849 рр.

Суспільно-політичні рухи в першій половині ХІХ ст.: повстання воєнних поселян, декабристи в Україні, Кирило-Мефодієвське братство.

Лібералізація політичного режиму в Росії після смерті Миколи І. Реформи 1860–1870-х рр.: аграрна, земська, міська, судова, військова, фінансова та їхні наслідки. Національна політика російської держави. Український національний рух: просвітництво, громади.

Національна політика австрійської держави. Москвофільська і народовська течії українського національного руху в Галичині. Діяльність Просвіти та НТШ.

Перші українські політичні партії: австрійські Українсько-руська радикальна партія, Українська соціал-демократична партія, Національно-демократична партія та російські Революційна українська партія, Українська радикально-демократична партія, Українська соціал-демократична спілка (“Спілка”), Українська соціал-демократична робітнича партія.

Політичне, соціально-економічне становище та культурний розвиток українських земель на початку ХХ ст. Революція 1905–1907 рр. в Росії: причина, зміст, наслідки. Столипінська аграрна реформа.

Перша світова війна і Україна. Формування передумов для соціальної та національної революції.