Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛекцииГІС в КС / 2_Характеристику об’єкту автоматизації.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
267.78 Кб
Скачать

2.4. Система кадастрової нумерації земельних ділянок.

Для забезпечення створення і функціонування АСДЗК, можливостей ефективної обробки і управління інформацією, підтримки зв'язку з іншими галузевими кадастрами, інформаційними системами в Україні запроваджується єдина система кадастрової нумерації земельних ділянок (рис.6).

Рис.6. Структура кадастрового номера земельної ділянки

Система забезпечує унікальність кадастрового номера кожної земельної ділянки претягом усього періоду її існу­вання, підтримує механізм обігу земельних ділянок (напри­клад, відчуження частини земельної ділянки, об'єднання декількох земельних ділянок тощо), є зручною та гнучкою з погляду процедур комп'ютерної реалізації, а також несе в собі додаткову інформацію щодо географічного місцезна­ходження земельної ділянки в межах адміністративно-територіального устрою - код об'єкта адміністративно-територіального устрою України (КОАТУУ).

Система кадастрової нумерації земельних ділянок є єдиною як для сільської місцевості, так і для населених пунктів і діє на всій території України. Кадастрові номери надають всім земельним ділянкам, які знаходяться у влас­ності або користуванні юридичних та фізичних осіб.

У процесі запровадження системи кадастрової нумерації земельних ділянок проводиться розмежування міст (районів міст), сільських (селищних) рад на кадастрові зони, кадаст­рові квартали. Передбачається стабільність цих територіальних утворень. Розподіл території по кадастрових зонах, кадастрових кварталах і їх нумерацію відображують на відповідних індексних кадастрових картах.

Структура кадастрового номера земельної ділянки є од­норідною на всій території України.

З переходом прав на земельні ділянки новому право-власникові або зі зміною переліку прав стосовно земельної ділянки номер ділянки не змінюється. У разі відокремлення частини земельної ділянки, об'єднання земельних ділянок або інших операцій, пов'язаних з регулюванням меж зе­мельних ділянок, новим ділянкам після їх формування на­дають нові кадастрові номери. Облік земельних ділянок у графічному і цифровому виразах ведеться на чергових када­стрових планах. Під час проведення операцій із земельними ділянками попередні кадастрові номери земельних ділянок зберігають на черговому кадастровому плані та в архіві.

2.5. Сучасне розуміння кадастрових систем в контексті "Кадастр 2014"

Загальний напрям розвитку європейських кадастрових систем був заданий ініціативою «Кадастр 2014», прийнятої в 1994 році Міжнародною федерацією землевпорядників (FIG). В рамках проекту «Кадастр 2014» було проведено обстеження кадастрових систем 31 держави, визначені їх сильні і слабі сторони. Основною задачею роботи було формування сумісного представлення фахівців різних країн про те, якими будуть кадастрові системи через 20 років.

Як основні напрями розвитку кадастрових систем концепція «Кадастр 2014» визначає наступні:

  • Повнота опису правового положення земель, включаючи публічні права і обмеження. “Кадастр 2014” є інституцією, яка фіксує та реєструє всі види прав та обмежень, що впливають на визначений контур земної поверхні відповідно до чотирьох принципів традиційної кадастрової системи, а саме: реєстрації, дозволу, відкритості та спеціалізації. В умовах зростання споживання землі, підвищенням контролю з боку фізичних і юридичних осіб вкрай необхідно виявити повну правову ситуацію із землею, державні права та обмеження включно. Підтримка системою всіх фактів землеволодіння в реальному вигляді необхідно для забезпечення захисту землеволодіння;

  • Повна відповідність правового і документального опису об'єкту і його просторового опису на кадастрових картах. Кадастр 2014 встановлює базові визначення землі, кадастру, земельної реєстрації та земельних записів. Архаїчне відокремлення понять «карта» і «реєстр» повинно бути скасовано. Кожна окрема одиниця кадастрового обліку повинен мати повну комплексну інформацію про об’єкт;

  • Перехід від використовування карт лише як ілюстрацій до побудови інформаційної моделі реального миру з використанням можливостей картографічних інформаційних систем. Концепція “Кадастр 2014” передбачає максимальне використання інформаційних технологій. Традиційне поняття «картографії» повинно бути замінено поняттям «картографічного моделювання» в якості інструменту для кадастрової роботи. Ця технологія дозволить ефективно вирішувати проблеми населення, навколишнього середовища та раціонального землекористування. Користування сучасними технологіями забезпечить нове якісне мислення землевпорядників, – мислення моделями;

  • Автоматизація бізнес–процесів і процедур опису об'єктів, кадастрового обліку і реєстрації;

  • Активне залучення приватного сектора в роботи по формуванню і опису об'єктів кадастрового обліку. Розвиток ринку землевпоряджувальних послуг. “Кадастр 2014” буде надзвичайно приватизованим, в якому державні і приватні сектори будуть співпрацювати дуже тісно. Державні системи у порівнянні з приватними є менш гнучкими та менш орієнтованими на клієнта, тому основними функціями покладеними на Державний сектор будуть функції нагляду і контролю;

  • Самоокупність кадастрових систем. “Кадастр 2014” повинен мати таку економічну структуру, яка б дозволила йому бути самоокупним.