Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
18
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
2.59 Mб
Скачать

11. Кадастрова реєстраційна система ils

Автоматизована система державного земельного кадастру України (АС ДЗКУ) створюється в рамках проекту Світового бан­ку «Видача державних актів на право власності на землю в сільській місцевості та розвиток системи кадастру». Розробником програмного забезпечення є консорціум компаній ILS (International Land Systems) (США), GAF AG (Німеччина), Swedserwey AB (Швеція), ECOMM Company та TOB «ILS-Україна» (Україна).

Консорційм компаній ILS – Міжнародні Земельні Системи (International Land Systems) пропонує сучасні технологію і методологію управління земельними ресурсами і їх обліку, включаючи оподаткування, оцінку, ведення бази даних, ведення графічної і реєстраційної частини кадастру. Технологія ILS опрацьована більш ніж у 30 країнах, де виконано понад 100 проектів.

Назва автоматизованої систе­ми (АС), що розробляється в рам­ках проекту Світового Банку — Кадастрово-реєстраційна систе­ма (або КРС). Планується, що з 2012 року КРС має стати єдиним джерелом кадастрової та реєстраційної ін­формації для всієї країни.

Система має підтримувати на­скрізні операційні та реєстра­ційні процеси в усіх підрозділах Держземагентства та Центру Державного земельного кадаст­ру на всіх трьох рівнях — цент­ральному, регіональному, те­риторіальному, а також здійс­нювати ведення, наповнення та супровід усієї кадастрової інфор­мації, визначеної законом про Державний земельний кадастр.

Автоматизована система Дер­жавного земельного кадастру має стати фундаментом для по­будови інших кадастрів — вод­ного, лісового, містобудівного, корисних копалин та концесій тощо.

Розроблювана АС ДЗК містить наступні складові компоненти:

  • кадастрово-реєстраційна сис­тема;

  • серверне та периферійне об­ладнання і каналі зв'язку;

  • дані разом із процедурами їх отримання;

  • навчений персоналу на цент­ральному, регіональному та територіальному рівнях.

11.1. Архітектура ils кадастрово-реєстраційної системи

Серверне та периферійне обладнання і канали зв’язку утворюють архітектуру системи. Усі підрозділи Держземагентства та Центру Державного земельного кадастру працюватимуть (працюють) у корпоративній (відомчій) мережі, яка утворює єдиний інформаційний простір. Трьохрівнева архітектура організаційної структури державного земельного кадастру продукується на архітектуру автоматизованої системи ILS.

Верхній рівень ієрархії (центральний рівень) утворюються центральними офісами Держземагентства (ДЗА) та Центру Державного земельного кадастру (ЦДЗК) (рис. 11.1). Обидва органа інтегровані в єдиний автоматизований центр (автоматизований кадастрово-реєстраційних офіс). З метою захисту інформації у випадку нештатних ситуацій, забезпечення безперебійного функціонування центральний автоматизований кадастрово-реєстраційний офіс (АКРО) повністю резервується, тобто створюється запасний, віддалений, повністю функціональний резервний офіс, що працюватиме у синхронному режимі по відношенню до основного.

Рис. 11.1. Архітектура ILS кадастрово-реєстраційної системи

Структура АКРО містить в своєму складі функціональні компоненти, що відповідають за ведення реєстраційної інформації (Реєстраційний сервер), ведення графічної частини кадастру (Кадастровий сервер) і сервер баз даних.

Другий рівень організаційної ієрархії (архітектури ILS) утворюється регіональними автоматизованими кадастрово-реєстраційними офісами, загальна кількість яких становить 27. Вони призначенні для автоматизації роботи 54 регіональних підрозділів ДЗА и ЦДЗК, які забезпечують ведення земельного кадастру на рівні областей України, Автономної республіки Крим та двох місць з особливим статусом (Київ і Севастополь).

Структура АКРО регіонального рівня ідентична до структури АКРО центрального рівня за винятком масштабованості, відповідно до обсягу задач і кількості інформаційних потоків.

Нижній рівень архітектури ILS (районний або базовий рівень) утворюється множиною територіальних підрозділів Держземагентства, кількість яких на сьогодні близька до 650. Встановлення точної кількості АКРО районного (базового) рівня утруднено через періодичні організаційні реформи, що пов’язані з оптимізацією структури ДЗК на районному рівні. Структура АКРО базового рівня має певні відмінності, що пов’язані з особливостями покладених задач. Перш за все, базовий рівень є рівнем потрапляння кадастрової інформації в систему. Тому особливе значення тут мають клієнтські автоматизовані робочі місця, що виконують функції перевірки і узгодження реєстраційної інформації про права і власників земельних ділянок, введення і супровід коректних просторових даних та решти допоміжної інформації.