Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая работа / Розділ 1.doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
136.19 Кб
Скачать

1.2. Типи загальної емоційної направленості особистості

На думку Б.І. Додонова, для організму важливе не одноманітне збереження позитивних емоційних станів, але і мозаїка почуттів, які змінюють одне одного, та мають оптимальну інтенсивність.

Крім того, для різних людей існують різні категорії найбільш бажаних переживань. Спектр почуттів, до яких прагне та чи інша людина, характеризує її індивідуальність. Установка на відповідний комплекс «бажаних переживань» слугує важливою складовою направленості особистості. Б.І. Додонов виділяє десять таких комплексів [4].

Для людей, які належать до альтруїстичного типу, важливе не просто усвідомлення того, що їхня діяльність корисна людям. Для них важливий особистісний контакт з тими, кому вони служать, важливі та особливо цінні емоції ніжності, співчуття, які при цьому переживаються. В більшості випадків альтруїстичний тип сприяє формуванню дійсно саможертовної особистості. Разом з тим важливо мати на увазі, що альтруїзм отримує те або інше втілення в залежності від багатьох факторів, і насамперед від морально-світоглядних поглядів.

Комунікативний тип, як тип загальної емоціональної направленості особистості, близький до альтруїстичного. Найбільш характерні для людей даного типу ситуації, пов’язані зі спілкуванням з людьми. Для них особливо важливим є емоційний контакт із собі подібними.

Коло найбільш цінних для даного типу людей переживань – задоволення бажання спілкуватись, ділитись думками і переживаннями з іншими людьми, відчуття симпатії, поваги, подяки, прихильності. Комунікативний тип загальної емоційної направленості – найбільш поширений, особливо серед дівчат. За результатами досліджень Б.І. Додонова, до нього належить біля чверті всіх юнаків.

Праксичний тип емоційної направленості людини пов'язаний з багатством та своєрідністю більшості продуктивних, суспільно корисних видів діяльності.

Для праксичного типу в якості найбільш цінного емоційного компоненту діяльності виступає, по-перше, саме прагнення до цілі, а по-друге – своєрідна емоційна захопленість просуванням до неї, задоволення від руху вперед, від досягнень на цьому шляху.

Люди даного типу менш вибагливі до виду занять (тільки б вони приносили відчутний корисний результат) але більш прискіпливі до їх форми, організації. Для таких людей характерно виконання корисної та необхідної праці з великим напруженням волі, захопленість роботою, якщо вона виконується по строго задуманому плану та приносить бажані результати.

Розповсюдженість праксичного типу може значно коливатись в різних професійних групах людей.

Найбільш привабливою емоціогенною ситуацією для людей гностичного типу являється вирішення складних пізнавальних проблем. Таким особистостям властиве задоволення потреби в пізнавальній гармонії: прагнення дещо зрозуміти, проникнути в сутність явища; нестримне прагнення здолати протиріччя у власних міркуваннях, привести їх до системи.

Під романтичною направленістю особистості можна розуміти її прагнення до таємничого, незвичайного, хвилююче-загадкового, екзотичного. Відчуття таємничості майже завжди включає в себе очікування чогось, що радикально вплине на долю людини. Це підштовхує деяких людей до містики, а інколи, особливо підлітків, приводить навіть у злочинний світ.

Романтичний тип людей близький до гностичного своєю пізнавальною та пошуковою спрямованістю, однак далеко не рівнозначний йому. Романтик прагне навіть в науковому дослідженні не звести складне до простого, а навпаки, показати, як багато незвичайного та складного приховується за ззовні простими речами. Йому цікаво відшукати більш глибоку, світоглядно значиму основу в банальних, не пов’язаних одне з одним явищах.

Назва пугнічного типу загальної емоційної направленості походить від латинського слова «pugno» - боротися. Це тип людей, яких надзвичайно приваблює небезпека, ситуація боротьби з нею та перемоги. Боротьба захоплює їх не стільки можливістю самоствердитись, скільки безпосереднім задоволенням від самого її процесу, гострих відчуттів. Сам страх для людей пугнічного типу видається приємним.

Люди, які відносяться до естетичного типу більш за все цінують насолоду прекрасним. Відчуття прекрасного, граціозного, звеличеного – ось ті переживання, до яких вони постійно прагнуть. Нерідко їх улюбленим емоційним станом являється ліричний, світлий сум, задумливість. Естетичні почуття виникають під впливом сприйняття творів мистецтва, споглядання природи, прагнення до краси, своєрідне солодке почуття, що виникає під впливом музики, віршів чи інших творів мистецтва.

Глористичний тип емоційної направленості (від лат. gloria – слава) - це тип людей, для який найприємнішою є ситуація, коли ними любуються, захоплюються, коли перед ними приклоняються. Б.І. Додонов відмічає, що люди з глоричним типом емоційної направленості зустрічаються не досить часто, однак майже у всіх випадках у них одночасно виявляється наявність зазвичай дбайливо прихованого комплексу неповноцінності.

Глористичні почуття пов’язані з потребою у самоствердженні, славі, як от задоволення, гордість, душевне піднесення, коли можеш показати свою цінність як особистості чи переваги над суперниками, радість коли тобою щиро захоплюються.

Акізитивні (від фр. acquisition – придбання) емоції виникають у зв’язку з інтересом до накопичення, «колекціонування» рей, що виходить за межі практичної в них необхідності. Звичайно, колекціонування предметів частіше пов’язано не з однією, а з декількома потребами. Для визначення даного типу важливо відмітити своєрідне відчуття задоволення від придбаних речей, їх самоцінності.

Гедоністичний тип. Гедонізм в перекладі з грецької мови означає «насолода». За ознакою тих емоцій, переживання яких складає головну насолоду людини, виділяються і всі інші типи емоційної направленості. Однак у всіх інших насолода нерозривно пов’язана з цілеспрямованою діяльністю. «Гедоністи» ж віддають перевагу почуттям, які пов’язані не з продуктивною діяльністю, а із задоволенням органічних потреб або близьких до них потреб у фізичному та духовному комфорті. Таким являються отримання насолоди від смачної їжі, тепла, сонця; відчуття безпеки; приємне бездумне збудження від танцю чи занять спортом та ін [4].

Майже всі виділені типи загальної емоційної направленості в соціальному відношенні більш або менш рівноцінні. Деякі виключення в негативний бік, можливо, складають гедоністичний, глоричний та акізитивний типи.

Тим не менше тим емоційної направленості накладає глибокий відбиток на склад духовного життя особистості. Показовим явищем являється факторний вплив загальної емоційної направленості на ієрархію якостей особистості та її емоційне життя. Емоційна направленість також значно впливає на систему переваг та оцінок людини в різних видах діяльності.

Опираючись на результати проведених досліджень, можна говорити про зв'язок між типом загальної емоційної направленості та іншими особливостями людини, що дає про себе знати на протязі всього життя.

Соседние файлы в папке Курсовая работа