Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
26
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
90.11 Кб
Скачать

Система виховання за „Емілем”

Роки життя

Пріоритетні завдання періоду

Зміст та методи виховання

Від народження до 2 років

Період пріоритетного фізичного виховання

Батько – природний наставник дитини, мати – природна годувальниця. Відмова від звичайних обмежень рухів дитини, тугого сповивання, утримання у задушливих кімнатах, а не на свіжому повітрі. Обмеження навантаження розуму дитини, запасу слів, які виходять за коло зрозумілих дитині понять.

Засоби виховання: терпіння і наполегливість, вимогливість. Загартування тіла та постійні вправи.

Від 2 до 12 років

Період пріоритетного розвитку органів почуттів („сну розуму”)

Самостійне вивчення дитиною оточуючого світу за допомогою органів почуттів, без книжок та готових істин, що надаються вчителем. Важливим залишається завдання запобігання насилля над дитячим розумом. „Природа бажає, щоб діти залишалися дітьми, перш ніж вони стануть дорослими”. Система негативного виховання. Метод природних наслідків

Від 12 до 15

Період пріоритетного розумового виховання

Практичне (шляхом спостережень, дослідів, бесід, набуття досвіду діяльності) вивчення елементів географії, фізики, астрономії, читання „Робінзона”. Вивчення тільки тих наук, до яких є схильність.

Розвиток допитливості, самодіяльності та кмітливості дитини, свідоме, наочне та міцне засвоєння знань.

Систематичне залучення до практичної діяльності як засіб самостійного здобуття знань, набуття моральних якостей, професійної орієнтації, фізичного загартування.

Від 15 до18

Період пріоритетного морального виховання

Головні завдання: виробка добрих почуттів, добрих суджень і доброї волі. Головний мотив — виховання любові, співчуття до інших. З цією метою Еміль повертається для життя в суспільстві. Засобами виховання добрих почуттів, суджень та волі виступають спілкування з позитивними людьми, вивчення історії життя видатних історичних діячів, творіння добра.

Після 18

Період релігійного та громадянського вибору

З досягненням повноліття починається релігійне виховання, оскільки раніше юнак не в змозі зрозуміти, чого треба шукати в Бога і обрати собі „релігію серця”, яка дає людям усвідомлення блага і усвідомлення того, що щастя – це справедливість.

Особливості виховання жінки: Життєве призначення жінки – бути дружиною і матір’ю. Тому вона повинна вміти шити, в’язати, готувати їжу, співати, танцювати; бути покірною, здоровою, релігійною.

Їй не обов’язково: бути занадто розумною та освіченою, приймати участь у громадському житті. Розум треба набувати не з книг, а з розмов з батьками та спостережень за людьми.