Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
26
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
90.11 Кб
Скачать

Програма виховання джентльмена

Моральне виховання

Фізичне виховання

Розумове виховання

Методи дисциплінування характеру:

  • Вправи, виховуючі ситуації.

  • авторитет батьків.

  • Похвала.

  • Приклад, вплив середовища.

  • 3алучення до фізичної праці.

„Сила душі полягає у здатності людини відмовити собі в утіхах, діяти всупереч власним нахилам і неухильно додержуватись порад розуму, хоча би бажання вабили в іншу сторону”

Мета: формування волі і характеру, здатності переносити незгоди і труднощі

Засоби: свіже повітря, вправи, сон, проста їжа, праця, невживання вина та ліків, відмова від занадто теплої або вузької одежі, суворий чіткий режим дня; порада тримати ноги та голову у прохолоді, намагатись привчати ноги до холодної води і вогкості.

Мета освіти: формування освіченої ділової людини.

Критерій визначення змісту освіти: практична доцільність

Предмети навчання: читання, письмо рідною мовою, малювання, французька мова, латина (при необхідності), географія, арифметика, геометрія, астрономія, хронологія, етика, історія, закони, натурфілософія, їзда верхи, танці, бухгалтерія, ремесло, садівництво

Літературно-педагогічна діяльність жан-жака руссо

ЕТАПИ ПЕДАГОГІЧНОЇ ТА ЛІТЕРАТУРНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

1740-1741 – Діяльність у якості домашнього вчителя в м. Ліон.

з 1741 р – Життя у Парижі, участь у написанні „Енциклопедії”

1743-1745 Написання трактату „Проект виховання де Сент-Марі”, у якому засуджується схоластична школа, подані рекомендації щодо оновлення методів викладання, вивчення природничих предметів, співпраці вчителя і батьків; висловлюються судження щодо пріоритетності морального виховання.

1749р. – Написання трактату „Чи сприяло відродження наук і мистецтв покращанню вдачі?” Ідея неможливості виховання істинно гуманної людини в умовах суспільної нерівності.

1756-1762 рр. – Період найбільшого творчого злету, коли були написані найвідоміші літературно-педагогічні праці, політичні трактати:

„Листи про мораль” (1758) – міркування про сутність людської особистості та позитивні, добрі начала людської природи.

„Юлія, або Нова Елоїза” (1758) – засудження пороків та забобонів сучасного суспільства, міркування щодо виховання почуттів, гуманного та бережливого ставлення до природи вихованця.

„Суспільний договір” (1762) – розвиток ідей щодо походження та сутності держави, соціальних та природних чинників розвитку особистості. Поставлена проблема умов досягнення гармонії природного та соціального (громадянського) у людській сутності.

„Еміль, або Про виховання” (1762) – найбільш повний розвиток ідей природного та вільного виховання на символічному прикладі.

1762-1767 рр. – Вигнання з Франції після заборони „Еміля” та піддання анафемі папою Римським.

1771-1772 рр. – Написання трактату „Міркування про спосіб правління у Польщі”, в якому розроблено проект національного виховання в умовах світської громадської загальнодоступної „школи-республіки”, створеної у демократичній державі.

Суспільні погляди: Головне джерело зла - нерівність. Нерівність породила багатство... Із багатства народились розкіш і неробство.

Людське щастя і людське благополуччя - природні права кожного індивідууму і не повинні бути спеціальним здобутком привілейованого класу; належна соціальна організація і виховання ставлять собі за мету реалізувати ці побажання.

Сутність виховання: Виховання – це процес природний, а не штучний. Розвиток зсередини, а не прирощення ззовні. Процес, що здійснюється через діяльність природних інстинктів та інтересів, а не через вплив зовнішньої сили. Розкриття природних здібностей, а не придбання відомостей. Воно – саме сьогоденне життя, а не підготовка до майбутнього, відмінного за своїми інтересами та особливостями від дитячого життя.