Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МНІ Боровик-Герасимчук.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
188.42 Кб
Скачать

Практичні заняття

Продуктивність практичних занять значною мірою буде залежать від творчої активності студентів та правильної організації їх діяльності. Під час підготовки до практичного заняття необхідно дотримуватися такої послідовності в роботі:

  • ознайомитись з рекомендованою літературою та занотувати основні положення цих публікацій (даний етап сприяє розширенню педагогічного кругозору студентів, їх орієнтації у нових методичних дослідженнях, усвідомленню актуальних проблем сучасної школи);

  • проаналізувати власний педагогічний досвід та відповідні психолого-педагогічні спостереження;

  • усвідомити теоретичні та практичні висновки до кожного пункту плану.

Підготовка до занять стимулює творчі пошуки студентів, робить для них ці знання практично значимими. З цією метою під час підготовки до заняття необхідно поставити перед собою питання: які форми, методи чи методичні прийоми роботи, рекомендовані у літературі, використовуються учителями, що я можу зробити в подібній ситуації? Підготовка до заняття допоможе ознайомитися з творчими пошуками кращих учителів, з новинками в житті сучасної школи, дозволить подолати абстрактність у відповідях.

У ході підготовки до заняття студент опрацьовує необхідну літературу, аналізує педагогічний досвід, робить практичні висновки з кожного питання плану, виконує практичні завдання. Практичні заняття мають найбільший ефект тоді, коли студенти ведуть на них дискусії, самостійно аргументують свої судження, творчо підходять до вирішення завдань.

Заняття № 1

Загальна характеристика засобів навчання

МЕТА:дати загальну характеристику засобів навчання як одному з джерел історичних знань, з’ясувати їх різновидності та особливості; зосередити увагу на використання ТЗН на уроках історії.

ПЛАН:

1. Засоби навчання як джерело історичних знань і основа виховання та розвитку учнів.

2. Класифікації наочних засобів навчання та їх характеристика.

3. Технічні засоби навчання та їх використання на уроках історії.

МЕТОДИЧНІ ПОРАДИ: студентам варто з’ясувати поняття «засоби навчання», звернути увагу на різні підходи методистів щодо їх класифікацій у методичній літературі; особливу увагу звернути на технічні засоби навчання та їх використання на уроках історії.

ЗАВДАННЯ ПРАКТИЧНОЇ РОБОТИ:

На основі обраної теми уроку розробіть шляхи використання різних засобів навчання та покажіть фрагменти уроків з їх використанням.

КОНТРОЛЬНІ ЗАВДАННЯ:

1. Назвіть відомі вам класифікації засобів навчання.

2. З’ясуйте функції і значення наочності.

3. Вкажіть основні критерії відбору наочних посібників на урок у процесі вивчення шкільного курсу історії.

ЛІТЕРАТУРА:

Аппарович Н.М. О системе наглядных средств обучения истории // ПИШ. – 1991. – № 5. – С. 97 – 101.

Використання відео джерел на уроках історії // Історія та правознавство. – 2005. – №14. – С. 6-8.

Десятов Д. Використання навчальних можливостей youtubeна уроках історії // Історія в школі. – 2012. - №1. – С. 19-22.

Дрібниця В.О. Використання комп’ютера на уроках суспільно-гуманітарних дисциплін // Історія та правознавство. – 2005. – №14. – С. 4-5.

Дрібниця В.О. Історична інформація в мережі Інтернет // Комп’ютер у школі та сім’ї. – 2000. – №3. – С. 37.

Дрібниця В.О. Уроки історії та комп’ютер. Проблеми комплексу у викладанні історії // Комп’ютер у школі та сім’ї. – 2004. – №2. – С. 36-38.

Карпенко А. Використання відеоматеріалів на уроках історії // Історія в школі. – 2011. - №11-12. – С. 47-52.

Коліщук С.В. Ефетивність використання таблиць і схем під час викладання історії України // Історія та правознавство. – 2010. - №14. – С. 12-15.

Комаров Ю.С. Використання мультимедійного комплексу у викладанні історії // Комп’ютер у школі та сім’ї. – 2004. – №2. – С. 36-38.

Методика преподавания истории в школе / под. ред. Ежовой С.А., Лебедевой И.М. и др. – М., 1986. – С. 139 – 142; 147 – 150.

Миронюк С. Використання ТЗН у теорії і практиці навчання історії // Історія в школі. – 2000. - № 1. – С. 12 – 14.

Недзельська В.М. Деякі аспекти використання комп’ютера на уроках історії та правознавства // Комп’ютер у школі та сім’ї. – 2004. – №1. – С. 38-40.

Нетеча Я. Використання аудіовізуальних та мультимедійних засобів на уроках історії // Історія України. – 2006. – №10. – С. 10-15.

Студеникин М.Т. Методика преподавания истории в школе. – М., 2000. – С. 96 – 101.

Заняття № 2