Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БС_конспект / Тема 11.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
79.36 Кб
Скачать

11.3 Діяльність комерційних банків Росії

Комерційні банки утворюють другий рівень банківської системи Росії, правову базу якої становлять два основних закони: "Про банки і банківську діяльність у РФ" (у ред. 1995 року) та "Про центральний банк РФ (Банк Росії)" (у ред. 1994 року).

За діючим законодавством Росії комерційні банки є кредитними організаціями, яким на підставі ліцензії, виданої Банком Росії, надається право залучати грошові кошти фізичних і юридичних осіб та від свого імені розміщувати їх на умовах повернення, платності, строковості, а також відкриття та ведення банківських рахунків фізичних і юридичних осіб. На поточний момент Банком Росії зареєстро­вано 1032 банки (усього кредитних організацій в Росії – 1098).

Банки РФ можна класифікувати за такими ознаками.

1) За належністю капіталу банки РФ поділяються на три групи:

А) Банки з державною участю – це такі банки, у капіталі яких приймають участь державні підприємства та організації. Зараз налічується більше 20 банків, у статутних капіталах яких доля державної участі перевищує 50%. Найпотужнішим з таких банків є Ощадний банк Росії, більше 60% капіталу якого контролюється ЦБР.

До даної групи також відносяться так звані росзакордонбанки, які є правонаступниками радян­ських банків. Найбільш відомими є: Зовнішторгбанк – один з провідних банків країни, акціонером якого є Уряд (99,9%); Россільгоспбанк – це акціонерний банк, 51% акцій якого володіє Уряд.

Б) Банки з участю іноземного капіталу – це банки, в статутному капіталі яких певна доля яких належить нерезидентам – юридичним і фізичним особам. Зі 100% іноземним капіталом в Росії діє 74 кредитні організації. Основними напрямками їх діяльності є: кредитування зовнішньої торгівлі та банківське обслуговування власних та російських підприємств.

В) Банки, засновані на приватній власності, тобто власниками яких є недержавні підприємства, організації та приватні особи.

2) За діапазоном операцій банки РФ умовно можна поділити на дві групи:

А) Універсальні банки – це банки, що надають широке коло послуг державі, підприємствам і населенню, здійснюючи різноманітні банківські операції (залучення депозитів; надання кредитів; розрахунково-касове обслуговування клієнтів; ведення рахунки клієнтів та банків-кореспондентів, у тому числі іноземних; купівля-продаж у країні та за її межами іноземних валют та банківських металів; ви­пуск, купівля-продаж, зберігання цінних паперів; фінансування капітальних вкладень за дорученням клієнтів та за рахунок власних коштів банку; здійснення лізингових, факторингових та трастових операцій; надання дистанційних, консультаційних та інформаційних послуг; та ін.).

Банківські операції можуть проводиться як у національній валюті (рублях), так і в іноземній валюті за наявності відповідної ліцензії Банку Росії – внутрішньої або генеральної. Внутрішня ліцензія дає право на валютне обслуговування клієнтів у межах власних валютних засобів. Гене­ральна ліцензія дає можливість комерційному банку встановлювати прямі корвідносини з інозем­ними банками та відкривати кор рахунки для проведення валютних операцій з іншими банками.

Б) Спеціалізовані банки. У Росії, у порівнянні з іншими країнами, майже всі банки універсальні. І тим не менш, слід виділити три підгрупи банків, що обслуговують певну категорію клієнтів (клієнтська спеціалізація), обслуго­вують певну галузь (галузева спеціаліза­ція) або надають обмежену кількість послуг (функ­ці­о­нальна спеціаліза­ція).

До банків з клієнтською спеціалізацією можна віднести Ощадний банк Росії – це найпотужніший банк Росії за обсягами капіталу та активів, за мережею філій та кількістю клієнтів. На ринку банківських послуг Ощадному банку Росії належить провідна роль у залученні вкладів фізичних осіб (банком залучено 75% усіх вкладів). Він активно займається і кредитуванням фізичних осіб.

Галузева спеціалізація. Для багатьох Російських банків є характерним цей вид спеціалізації, оскільки ще в СРСР вони створювались для обслуговування тих чи інших галузей промисловості (Промбудбанк, Агропромбанк, Житлосоцбанк, Зовнішекономбанк). Зараз ці традиції багато в чому збережено і в Росії діють потужні універсальні банки з широким колом послуг, але з особливостями галузевої спеціалізації (Промбудбанк, Россільгоспбанк, Газпромбанк, Зовнішторгбанк та ін.).

За функціональною спеціалізацією можна виділити два напрямки діяльності банків:

іпотечні банки, які займаються кредитуванням нерухомості під її заставу. Прикладом такого банку є АБ «ГПБ-Ипотека», який входить до банківської групи «Газпромбанку»;

інвестиційні банки, що спеціалізуються на фондових операціях та надають послуги з випуску цінних паперів. До даної категорії відносять себе КІТ Фінанс Інвестиційний Банк, БКС-Інвестиційний Банк та інші, але таких банків небагато у зв’язку з нерозвиненістю ринку ЦП.

Комерційні банки РФ можна класифікувати і далі, за різними ознаками (за розміром активів, за розміром власного капіталу, за наявністю філій, залежно від території діяльності та ін.), оскільки в країні діє більше тисячі кредитних організацій з певною специфікою банківської діяльності.

Соседние файлы в папке БС_конспект