Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт практика ЦЗ 310.doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
178.18 Кб
Скачать

Охорона праці на робочому місці

Відповідно до статті 1 ЗУ «Про охорону праці» - охорона праці – це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження життя, здоров'я і працездатності людини у процесі трудової діяльності.

Відповідно до ст. 16 ЗУ «Про охорону праці» на підприємствах, в установах і організаціях з кількістю працюючих 50 чоловік і більше незалежно від форм власності створюється комісія з питань охорони праці. Оскільки в центрі зайнятості працює 33 працівники ( в т.ч. 32 державних службовця та 1 робітник), то комісія у даній установі не створюється.

Навчання та інструктаж працівників з питань охорони праці є складовою частиною системи управління охороною праці і проводиться з працівниками, які приймаються на роботу та в процесі їх трудової діяльності. За характером і часом проведення інструктажі з питань охорони праці поділяються на вступний, первинний, повторний, позаплановий та цільовий. Працівники допускаються до самостійної роботи після вступного інструктажу, навчання, перевірки теоретичних знань, первинного інструктажу на робочому місці, стажування і набуття навичок безпечних методів праці. Посадові особи до початку виконання своїх обов'язків і періодично, один раз на три роки, проходять навчання і перевірку знань з питань охорони праці. Відповідальність за організацію навчання та перевірку знань з питань охорони праці в центрі зайнятості покладається на ії керівника. Контроль за навчанням і періодичністю перевірки знань з питань охорони праці здійснюється відповідальною особою з питань охорони праці.

Центр зайнятості зобов`язується при укладанні трудового договору ознайомити працівників під розписку про умови праці та про наявність на робочому місці небезпечних та шкідливих факторів; виконувати вимоги Законів України «Про охорону праці», «Про загальнообов`язкове державне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, що привели до втрати працездатності» та їхні вимоги в сфері охорони праці згідно чинного законодавства; проводити навчання та інструктажі з охорони праці усіх працюючих; забезпечувати на кожному робочому місці безпечні і нешкідливі умови праці відповідно до нормативних актів. Відшкодування працівникові заподіяної на виробництві шкоди його здоров`ю або у разі смерті працівника, здійснюється Фондом соціального страхування від нещасних випадків.

Працівник зобов’язується дбати про особисту безпеку і здоров’я, а також про безпеку і здоров’я оточуючих людей в процесі виконання будь-якої роботи або під час перебування на території установи; знати і виконувати вимоги нормативно-правових актів з охорони праці; проходити в установленому законодавством порядку попередні та періодичні медичні огляди. Працівник має право відмовитися від роботи, якщо створилася виробнича ситуація, небезпечна для його життя чи здоров`я або для оточуючих його людей, чи виробничого або навколишнього середовища.