Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
55
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
2.05 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Національний транспортний

університет

Екологічні проблеми водного середовища та його охорона

Виконав:

Бойко Василь Святославович,

КН-І-1

Викладач:

Зюзюн Вадим Ігорович

зростає. На потреби промисловості

у розвинутих країнах іде 90% річкового стоку.

Спостерігається не тільки кількісне виснаження, але і якісна деградація водних ресурсів. Зі стоками забруднених річкових вод щорічно скидається близько 300000 т заліза, 6500000 т фосфору, 1000000 т нафти, 400000 т свинцю і до 500000 т ртуті.

Спеціалісти вважають, що води, придатної для споживання, на планеті існує близько 2% від загальної кількості, зокрема, 80% становить вода, що знаходиться у льодовому покриві Землі, а питна вода озер, струмків і річок становить менше 0,001% загального вологозапасу планети.

Вода належить

Земній кулі.

Водою вкрито

кулі(океани,

моря, озера,

 

льоду вкриває

 

Арктики і Антарктиди. Багато води в атмосфері -

пара, туман і хмари. Значні кількості води містяться і в земній

корі у вигляді підземних вод. У природі вода перебуває не тільки у вільному стані, а і в хімічно зв'язаному.

Вода входить до складу багатьох гірських порід і всіх рослинних і тваринних організмів. На воду припадає близько 60% маси тварин і до 80% маси риб. У деяких рослинах вміст

води іноді перевищує 90% їхньої маси. Більшість запасів води на Землі знаходяться

в морях і океанах, прісна вода становить 2,5-3% від загального об'ємугідросфери.

Шкідливою дією вод є:

oнаслідки повені, що призвели до затоплення і підтоплення земель та населених пунктів, ерозія ґрунтів, утворення ярів, зсувів і селей;

oруйнування берегів, захисних дамб та інших споруд;

oзаболочення, підтоплення і засолення земель, спричинені підвищенням рівня ґрунтових вод внаслідок ненормованої подачі води під час зрошення, витікання води з водопровідно- каналізаційних систем та перекриття потоків підземних вод при розміщенні великих промислових та інших споруд;

oосушення земель, зумовлене забором підземних вод в кількості, що перевищує встановлені обсяги відбору води;

oзабруднення (засолення) земель в районах видобування корисних копалин, а також після закінчення експлуатації родовищ та їх консервації.

(рік, озер, морів, ґрунтових вод і т.д.) є найбільш актуальна. Забруднення водойм токсичними речовинами техногенного походження часто ускладнює або робить неможливим використання води для питних цілей.

Крім того, забруднюючі речовини накопичуються в донних відкладеннях, а також у фіто і зоопланктоні, вищій водній рослинності і рибах. При цьому нерідко утворюються нові, більш токсичні сполуки і виникають вогнища вторинного забруднення води.

Сьогодні в багатьох водоймищах природні умови порушені людиною. Побутові і промислові стоки часто перетворюють річки на каламутні, такі, що погано пахнуть, наповнені отрутою, хворобливі канави. Найбільшою «стічною канавою» Землі стали океани. Чистота вод світового океану – це загальносвітова проблема. Згідно песимістичному прогнозу відомого французького океанолога Жака Кусто, до кінця нашого століття життя в океані припиниться, якщо крупні держави з розвиненою промисловістю і туризмом не припинять отруєння

За видами забруднення вод виділяють:

хімічне (неорганічне і органічне);

фізичне (теплове, радіаційне);

біологічне (мікробне, гельмінтологічне, гідрофлорне).

Для забезпечення необхідного стану води природних водних об'єктів необхідно розробляти та реалізовувати заходи з охорони вод.

рахунок збільшення вмісту в ній шкідливих

домішок як неорганічної (мінеральні солі, кислоти, луги, глинисті частинки), так і органічної природи (нафта й нафтопродукти, органічні залишки, поверхнево-активні речовини, пестициди).

Шкідлива дія токсичних речовин посилюється за рахунок камулятивного ефекту , що полягає у прогресуючому збільшені вмісту шкідливих сполук у кожній послідовній ланці харчового ланцюжка.

Фізичне забруднення води пов ´язане із зміною її фізичних властивостей – прозорості вмісту суспензій та інших нерозчинних домішок, радіоактивних речовин і температури.

Особливу небезпеку для всього живого становлять радіоактивні домішки, що потрапляють у водойми завдяки викидам АЕС.

Біологічне забруднення навколишнього

середовища – це забруднення організмами і речовинами, які негативно впливають на здоров'я людини.

Під терміном біологічне забруднення зазвичай мають на увазі віруси, бактерії, цвілеві грибки тощо.

Перше місце у цьому посідають комунально-побутові стоки.

Соседние файлы в папке Презентации экология КН-І-1