Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГНСС_ІЗДН / Шаблон КР_ГНСС_ІЗДН.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
1.12 Mб
Скачать

Висновок

За одержаними результатами вимірів абсолютних координат з використанням двох приймачів сигналів ГНСС та розрахованих відносних похибок місцевизначення можна зробити висновок, що на даний момент (___год___хв __/___/_________ р.) у даному місці (ауд._____ НТУ) супутникова навігаційна система GPS у номінальному режимі забезпечує відносну точність у межах, (не) припустимих для розвязання задач управління наземним транспортом.

Лабораторна робота №4

Тема: Планування та оптимізація маршрутної мережі з використанням спеціалізованого програмного забезпечення та електронних карт місцевості.

Мета роботи: Ознайомитись з набором електронних карт місцевості, з’ясувати функціональні можливості програмного забезпечення та набути навичок роботи з його інструментарієм.

1. Призначення та функціональні можливості програмного забезпечення:

  • Пошук стаціонарних об’єктів (доріг, населених пунктів, будівель) на електронних картах місцевості.

  • Визначення відстані між стаціонарними об’єктами на електронних картах місцевості.

  • Встановлення та позначення нових стаціонарних об’єктів на електронних картах.

  • Планування оптимальної маршрутної мережі для перевезення вантажу (пасажирів) автомобільним транспортом у міському, міжміському та міжнародному сполученні;

  • Розрахунок тривалості автотранспортних перевезень на кожному із запланованих маршрутів;

  • Контроль виконання автотранспортних перевезень на запланованих маршрутах.

  • Формування і видача звітів по роботі автотранспортних засобів (АТЗ) на запланованих маршрутах.

2. Структура програмного комплексу:

  • Інформаційний модуль Skylock Info призначений для завантаження електронних карт місцевості та відображення на них навігаційної і службової інформації про стан автотранспортних засобів, що знаходяться під контролем диспетчера. Ця програма також дозволяє здійснювати пошук стаціонарних об’єктів на картах, вимірювати відстані між ними, визначати оптимальні маршрути руху для кожного АТЗ, завантажувати фактичні траєкторії (треки) руху АТЗ та надавати звіти по роботі АТЗ;

  • Програмний модуль Skylock Custom Layers призначений для створення та редагування шарів електронних карт. Програма дозволяє наносити та видаляти з електронних карт стаціонарні об’єкти, що може бути необхідним при плануванні оптимальних маршрутів перевезень.

  • Програмний модуль Skylock Commanager призначений для встановлення зв’язку з апаратурою АТЗ, контролю параметрів бортових датчиків АТЗ, передачі команд управління апаратурою, ведення бази даних АТЗ, водіїв, апаратури, а також надання звітів.

3. Загальні відомості

У загальному випадку задача вибору оптимального маршруту розв’язується виходячи з необхідності мінімізації відстані та часу доставки вантажу (пасажирів) з одного пункту в інший. При цьому мінімізація відстані перевезень не завжди означає мінімізацію часу доставки так як поза увагою може лишатись клас дороги, стан її покриття та інтенсивність руху (виникнення заторів та перешкод), що суттєво обмежеють швидкість перевезень. У зв’язку з цим алгоритм визначення оптимального маршруту, що закладений у в інформаційному модулі Skylock Info, може враховувати не тільки довжини доріг, а ще й в деякій мірі їх якість. Маршрутна оптимізація у програмі реалізована у вигляді трьох можливих умов: “найкоротший шлях” – програма обирає найкоротший шлях сполучення не враховуючи при цьому якість доріг, “уникати сільських доріг” – програма формує оптимальний маршрут по швидкісним дорогам, уникаючи (де можливо) сільських доріг, і “їхати переважно по шосе” – при складанні оптимального маршруту надається абсолютний пріоритет шосе і автомагістралям незважаючи на зростання довжини маршруту.

Для визначення оптимального маршруту програма здійснює поділ електронної карти усієї дорожньої мережі між початковим і кінцевим пунктами на елементарні квадрати, кожний з яких містить фрагменти різних доріг. На кожному елементарному квадраті обирається той фрагмент дороги, який відповідає заданій умові оптимізації (є найкоротшим, належить сільській дорозі, шосе або автомагістралі). Потім з множини таких фрагментів складається оптимальний маршрут і пропонується диспетчеру.

Соседние файлы в папке ГНСС_ІЗДН