Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Метод.вказ. Мостові переходи

.pdf
Скачиваний:
28
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
1.04 Mб
Скачать

При виконанні курсового проекту значення коефіцієнту розмиву Р для підстановки у формулу (16) треба брати в межах 1,5 – 2,0.

За даними табл. 2 ширина отвору розбивається на прогони.

Таблиця 2

Основні розміри попередньо напружених балкових прогонових будов

Прогін в світу

10

20

30

40

60

80

Відстань в осях опор

11,4

21,6

32,4

43,2

63,3

84,3

Висота балки в прогоні

0,85

1,10

1,50

2,00

2,30

2,30

3.2. Аналітичні основи прогнозування величини загального розмиву

Натурні спостереження і числові розрахунки свідчать, що максимальний загальний розмив досягається, коли розрахункова повінь тої чи іншої ймовірності проходить в кінці багатоводного періоду після серії менших повеней. Якщо розрахункова повінь проходить одразу після будівництва мостового переходу по ще не розмитому дну, то за цих умов мінімальна (за час розрахункової повені) відмітка загального розмиву вважається його верхньою границею.

За гіпотетичних обставин, коли пік розрахункової повені тримається невизначено довго, принаймні стільки часу скільки необхідно для відновлення в руслі природного балансу наносів, мінімальна відмітка дна, розмитого за цей час, буде найменшою і становитиме нижню границю загального розмиву. Відмітки дна під мостом можуть бути меншими за нижню границю тільки за умови проходження паводку, висота якого перевищує розрахункову.

Таким чином, розрахункова величина загального розмиву (РВР) знаходиться між верхньою і нижньою границями, але за певних умов може майже співпадати з якоюсь із них. Ніхто заздалегідь не знає в якому порядку

пройдуть повені

на даній річці. Не завжди також можна отримати

інформацію про

багатоводні періоди в минулому. Тому Л.Г.Бегам і

В.Ш.Ципін [4] пропонують моделювати найнесприятливіші серії повеней за такою схемою:

якщо коефіцієнт варіації щорічних максимальних рівнів води знаходиться в межах Cv = 0,60 – 3,2, то ряд повеней треба пропускати в такому порядку – 4р, 8р, 2р, 4р, р, де р = 1%;

якщо Cv ≤ 0,6, то модельна серія повеней має вид 4р, 2р, р. Вважається, що саме такі серії повеней забезпечують отримання

розрахункової величини загального розмиву (РВР) і подовження їх не має сенсу, тому що не призводить до помітних змін відміток дна під мостом.

В курсовому проекті треба запрогнозувати величину загального розмиву під мостом, пропустивши серію з трьох повеней, незалежно від величини коефіцієнта варіації.

11

Загальний розмив під мостом в будь-який момент повені при затоплених заплавах визначається за аналітичною залежністю:

 

 

 

 

 

 

0,2

 

 

 

β4M

 

 

h h j 0,5

0,25

20 A Γ

( βM

1)

(17)

 

 

 

 

c

B4p

h5j

 

 

 

 

 

 

в якій при багаторічному прогнозуванні для першої повені hj= hрп, для другої і наступних повеней hj = hзал , де hзал – залишкова глибина під мостом від попередньої повені.

Залишкова глибина також обчислюється за допомогою залежності (17), але при цьому треба підставити: hj – глибину під мостом, що залишилась від попереднього паводку, яка дорівнює різниці між середньою відміткою заплави (брівок русла) і дна; коефіцієнт стиснення потоку під мостом - βм=1,02; інтегральну функцію гідрографа Г відповідну моменту осушення заплав, яка являє собою:

t2

 

Γ 86400 Q4рп dt

(18)

t1

 

де t1 i t2 – відповідно час в добовому вимірі виходу води на заплаву і звільнення заплав від води. Стала „86400” дорівнює кількості секунд в добі. При наявності природного гідрографа руслової витрати інтегральна функція гідрографа Г обчислюється будь-яким числовим методом, наприклад, методом трапецій, точність якого цілком прийнятна для подібних розрахунків.

Решта величин в залежності (17) мають такий зміст: - довжина зони стиснення для залишкового розмиву:

c aB

 

Fr

 

(19)

 

iп

 

 

 

 

де: В – ширина розливу ріки; іп – природний поздовжній похил ріки;

Fr v2п /gB

- число Фруда природного потоку записане через ширину розливу; а – коефіцієнт, залежний від Fr/iп , рис. 1

 

1,2

 

 

 

 

1

 

 

 

 

0,8

 

 

 

a

0,6

 

 

 

 

0,4

 

 

 

 

0,2

 

 

 

 

0

 

 

 

 

0

0,5

1

1,5

 

 

 

Fr/i

 

 

Рис. 1. Графік для визначення коефіцієнта а

12

- довжина зони стиснення на піках паводку та розмиву:

с

B LM

(19')

 

 

 

1 мз

вз

мз і вз – ширина меншої та більшої заплав;

-коефіцієнт А, залежний від фізико-механічних властивостей наносів, береться з табл. 3

Таблиця 3

Грунт

Різновид грунту

d, мм

А

Пісок

Дрібний

0,05-0,25

18*10-4- 7,2*10-4

 

Середній

0,25-1,0

7,2*10-4-3,4*10-4

 

Крупний

1,0-2,5

3,4*10-4-2,6*10-4

Гравій

Дрібний

2,5-5,0

2,6*10-4-2,0*10-4

Теоретична ширина розливу ріки на момент залишкового розмиву становить:

В(т)

0,02

Q р.б.

B p

(19'')

1,75

 

0,2

 

hз.з.

 

І

 

 

 

де: Вр – ширина русла, Qp.б. – руслова витрата в брівках русла; І – поздовжній похил ріки; hз.з. – глибина на заплаві при залишковому розмиві, що дорівнює:

hз.з. 0,011 hр.б.

де: hр.б. – руслова глибина в брівках (відстань від середньої відмітки дна до відмітки нижньої заплави, якщо їх дві і вони мають різні відмітки).

3.3. Алгоритм багаторічного прогнозування загального розмиву

При обмеженому обсязі гідрологічної інформації, коли, наприклад, натурний ряд спостережень не є повним або представляє маловодний період, доводиться моделювати серію повеней, яка призводить до найбільшої величини загального розмиву за багаторічний термін експлуатації мостового переходу. При цьому вважається, що тривалість повеней різної забезпеченості на даній ділянці ріки однакова, а їх водомірні графіки і гідрографи – подібні. Вихідні дані для побудови водомірних графіків наведено в дод. 7.

Коефіцієнт подібності водомірних графіків КВ дорівнює відношенню їх висот Н, під якими розуміють різницю між рівнями води на піку повені і межені. Наприклад, висота повені 1%-ої забезпеченості становить

Н1% = РРВВ1% - РМВ (20) де: РРВВ1% - розрахунковий рівень високої води 1%-ої забезпеченості; РМВ –

рівень меженної води. Тоді коефіцієнт подібності для водомірного графіка 2%-ої забезпеченості дорівнює

13

КВ,2% = Н2%/ Н1%

(21)

Помноживши всі ординати водомірного графіка 1%-ої забезпеченості на КВ,2% і додавши до них відмітку РМВ, отримаємо водомірний графік 2%-ої забезпеченості.

Для гідрографів загальної і руслової витрати коефіцієнти подібності обчислюються за очевидними залежностями. Наприклад, для гідрографів 4%- ої забезпеченості

КQ,4% = Q4%,max/ Q1%,max; KQp,4% = Qp4%,max/ Qp1%,max

(22)

де KQ i KQp – відповідно коефіцієнти подібності для гідрографів загальної і руслової витрат потрібної забезпеченості. Побудова гідрографів модельної серії повеней може також здійснюватись за допомогою кривих витрат і водомірних графіків прийнятої забезпеченості.

Після обробки гідрологічної інформації власне і починається багаторічне прогнозування загальних руслових деформацій, аналітичною основою якого є формула (17).

Перша повінь з натурної чи змодельованої серії проходить по ще не

розмитому дну і глибина hрп в кожний момент часу дорівнює

 

hрп = РВВ – Zдр

(23)

де Zдр - відмітка не розмитого дна русла. Друга і наступна повені

проходять

по дну, що вже здеформоване попередніми повенями. Тому замість hрп в формулу (17) треба підставляти залишкову глибину від попередньої повені hзал(j-1) , яка дорівнює

hзал(j-1) = РВВ – Zзал(j-1)

(24)

де Zзал(і-1) - залишкова відмітка дна русла під мостом на момент звільнення заплав від води. Практично цей момент фіксується, коли глибина на заплавах не перевищує 0,1 – 0,2 м. Провадити обчислення при менших глибинах не має сенсу внаслідок втрати суцільності заплавних потоків через нерівності поверхні, стариці, чагарники тощо.

Останньою пропускається нормативна повінь (1% або 2%-ої забезпеченості в залежності від технічної категорії автомобільної дороги), для якої визначається не залишкова величина загального розмиву, а його максимальне значення. яке досягається десь на спаді повені.

Натурні спостереження і аналіз формули (17) свідчать, що максимальне значення загального розмиву досягається десь на спадній гілці водомірного

графіка, якщо під загальним розмивом

hз розуміти різницю відміток дна до і

після розмиву, тобто товщину розмитого шару грунту

hз = Zдр – Zпр

(25)

де Zпр – відмітка дна русла після розмиву, яка в кожний момент часу

дорівнює

 

Zпр = РВВ – h ,

(26)

h - глибина в розмитому руслі в довільному створі на даний момент часу, максимум якої завжди співпадає з піком повені, на відміну від величини загального розмиву hз. Для визначення в кожний момент часу глибини в руслі тільки під мостом треба в формулі (17) замість βр підставляти βм.

14

Час настання піку загального розмиву визначається точкою дотику D прямої проведеної з початку координат до графіка інтегральної функції гідрографа, рис. 8 . Часова координата точки дотику фіксує момент піку розмиву. Якщо тепер у формулу (17) підставити значення всіх величин залежних від часу на момент tD , то отримаємо глибину під мостом після розмиву hз. max . Тоді за формулою (26) мінімальна відмітка становитиме

Zпр(min) = РВВt(D) – hз.max

(27)

а за формулою (25) – матимемо максимальне значення загального розмиву

Δhз(max) = Zдр – Zпр(min)

3.3. ПРИКЛАД БАГАТОРІЧНОГО ПРОГНОЗУВАННЯ ЗАГАЛЬНОГО РОЗМИВУ НА МОСТОВОМУ ПЕРЕХОДІ ЧЕРЕЗ Р. Д..

3.3.1. Вихідна морфологічна інформація.

 

 

Ширина розливу ріки, м

 

 

В = 2690

 

 

Середня ширина русла, м

 

 

Вр = 275

 

 

Природна відмітка дна, м

 

 

Zд = 53,65

 

 

Середня відмітка заплав, м

 

Zз = 57,80

 

Коефіцієнт, залежний від крупнисті

 

А = 5,810-4

 

 

наносів

 

 

 

 

 

 

Поздовжній похил дна

 

 

І = 0,00008

3.3.2. Вихідна гідрологічна інформація.

 

 

 

 

Рівень межені, м

 

РМВ = 56,00

 

 

 

Пік повені (1%), м

 

РРВВ1% = 62,80

 

 

 

Пік повені (2%), м

 

РРВВ2% = 61,35

 

 

 

Пік повені (4%), м

 

РРВВ4% = 60,58

 

 

 

Коефіцієнт варіації

 

Cv = 0,58

 

 

3.3.3.. Визначення висот повеней.

За формулою (20) маємо: Н1% = 62,80 – 56,00 = 6,80 м

Н2% = 61,35 – 56,00 = 5,35 м Н4% = 60,58 – 56,00 = 4,58 м

3.3.4. Обчислення коефіцієнтів подібності водомірних графіків.

Застосовуючи формулу (21), отримаємо:

kп, 2% = 5,35 : 6,80 = 0,787 kп, 4% = 4,50 : 6,80 = 0,670

3.3.5 Обчислення ординат і побудова водомірних графіків.

Маючи вихідними ординати (висоти) водомірного графіка 1%-ої забезпеченості, після множення їх на відповідні коефіцієнти подібності і додавання до РМВ, отримуються водомірні графіки 2% і 4%-ої забезпеченості, табл.1 та рис.1.

15

Таблиця 1.

Координати водомірних графіків модельної серії повеней

t,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

доба

5,50

13,50

18,50

21,00

23,00

26,00

28,50

30,50

34,50

40,00

46,00

51,00

Z1%,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

м

58,00

60,00

61,00

62,00

62,40

62,80

62,40

62,00

60,50

59,00

57,75

56,00

H1%,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

м

2,00

4,00

5,00

6,00

6,40

6,80

6,40

6,00

4,50

3,00

1,75

0,00

H2%,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

м

1,57

3,15

3,94

4,72

5,04

5,35

5,04

4,72

3,54

2,36

1,38

0,00

Z2%,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

м

57,57

59,15

59,94

60,72

61,04

61,35

61,04

60,72

59,54

58,36

57,38

56,00

H4%,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

м

1,34

2,68

3,35

4,02

4,29

4,56

4,29

4,02

3,02

2,01

1,17

0,00

Z4%

57,34

58,68

59,35

60,02

60,29

60,56

60,29

60,02

59,02

58,01

57,17

56,00

 

64,00

 

 

 

 

 

 

 

63,00

 

 

 

 

 

 

 

62,00

 

 

 

 

 

 

м

61,00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

води,

60,00

 

 

 

 

 

 

59,00

 

 

 

 

 

 

Рівні

58,00

 

заплава

 

 

 

57,00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

56,00

 

 

 

 

 

 

 

55,00

 

 

 

 

 

 

 

0,00

10,00

20,00

30,00

40,00

50,00

60,00

 

 

 

Час, доба

 

 

 

 

 

Z1%, м

Z2%, м

Z4%

 

 

 

Рис. 1. Водомірні графіки повеней на р. Д...

 

3.3.6. Побудова гідрографів.

Перехід до гідрографів загальної і руслової витрат здійснюється на основі спільного розгляду водомірних графіків і природних кривих витрат з координатами, наведеними в табл. 2 і 3. На кожному з водомірних графіків (див. рис. 1) фіксуються рівні високої води, а відповідні їм витрати знімаються з кривих витрат, рис.2. Дані для побудови гідрографів загальної і руслової витрат прийнятої забезпеченості занесені в табл. 4-6, а їх графіки показані на рис. 3-5. В курсовому проекті гідрографи модельної серії повеней будуються за принципом подібності.

16

Таблиця 2

КРИВА РУСЛОВОЇ ВИТРАТИ

Qрп,

 

 

 

 

 

м3/c

1300

2000

3000

4000

4500

Z, м

57,8

59,2

61

62,3

62,8

Таблиця 3

КРИВА ЗАГАЛЬНОЇ ВИТРАТИ

Q,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

м3/c

1300

2000

3000

4000

4500

5000

6000

7000

8000

8800

Z, м

57,8

58,75

59,6

60,3

60,6

60,9

61,45

62

62,5

62,8

 

 

 

Криві витрат

 

 

 

64

 

 

 

 

 

 

62

 

 

 

 

 

м

 

 

 

 

 

 

води,

60

 

 

 

 

 

58

 

 

 

 

 

рівнів

 

 

 

 

 

56

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відмітки

54

 

 

 

 

 

52

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0

2000

4000

6000

8000

10000

 

 

Витрати, куб.м за сек.

 

 

 

 

Загальна витрата

 

Руслова витрата

 

 

 

Рис.2. Криві витрат на р. Д...

 

 

10000

 

 

 

 

 

 

 

9000

 

 

 

 

 

 

.м/c

8000

 

 

 

 

 

 

7000

 

 

 

 

 

 

,куб

 

 

 

 

 

 

6000

 

 

 

 

 

 

води

 

 

 

 

 

 

5000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Витрати

4000

 

 

 

 

 

 

3000

 

 

 

 

 

 

2000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1000

 

 

 

 

 

 

 

0

 

 

 

 

 

 

 

0

10

20

30

40

50

60

 

 

 

Час, доба

 

 

 

 

 

Q

 

Qрп

 

 

Рис.3. Гідрографи загальної і руслової витрат 1% забезпеченості

17

 

7000

 

 

 

 

 

 

 

6000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

куб.м

5000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

води,

4000

 

 

 

 

 

 

3000

 

 

 

 

 

 

Витрати

 

 

 

 

 

 

2000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1000

 

 

 

 

 

 

 

0

 

 

 

 

 

 

 

0

10

20

30

40

50

60

 

 

 

 

Час, доба

 

 

 

 

 

 

Q

Qрп

 

 

Рис.4. Гідрографи загальної і руслової витрат 2% забезпеченості

 

5000

 

 

 

 

 

 

 

4500

 

 

 

 

 

 

.м/с

4000

 

 

 

 

 

 

3500

 

 

 

 

 

 

, куб

 

 

 

 

 

 

3000

 

 

 

 

 

 

води

2500

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Витрати

2000

 

 

 

 

 

 

1500

 

 

 

 

 

 

1000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

500

 

 

 

 

 

 

 

0

 

 

 

 

 

 

 

0

10

20

30

40

50

60

 

 

 

 

Час, доба

 

 

 

 

 

 

Q

Qрп

 

 

Рис.5 Гідрографа загальної і руслової витрат 4% забезпеченості

3.3.7. Обчислення інтегральних функцій гідрографів руслової витрати

В нижній половині таблиць 4-6 показана послідовність обчислення інтегральних функцій гідрографів руслової витрати методом трапецій. Побудовані за результатами цих обчислень графіки інтегральних функцій представлені на рис.6-8.

18

Інтегальна функція гідрографа

4,5E+18

4E+18

3,5E+18

3E+18

2,5E+18

2E+18

1,5E+18

1E+18

5E+17

0

0

20

40

60

Час, доба

Рис.6. Інтегральна функція гідрографа руслової витрати 4% забезпеченості

гідрографа

1,00E+20

 

 

 

 

 

 

9,00E+19

 

 

 

 

 

 

8,00E+19

 

 

 

 

 

 

7,00E+19

 

 

 

 

 

 

функція

 

 

 

 

 

 

6,00E+19

 

 

 

 

 

 

5,00E+19

 

 

 

 

 

 

4,00E+19

 

 

 

 

 

 

Інтегральна

3,00E+19

 

 

 

 

 

 

2,00E+19

 

 

 

 

 

 

1,00E+19

 

 

 

 

 

 

0,00E+00

 

 

 

 

 

 

0

10

20

30

40

50

60

 

 

 

 

 

Час, доба

 

 

 

Рис.7. Інтегральна функція гідрографа руслової витрати 2% забезпеченості

Інтегральна функція

 

1,40E+20

 

 

 

гідрографа

1,20E+20

 

 

 

1,00E+20

 

D

 

8,00E+19

 

 

 

6,00E+19

 

 

 

4,00E+19

 

 

 

2,00E+19

 

 

 

0,00E+00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0

20

40

60

 

 

 

 

Час, доба

 

Рис.8. Інтегральна функція гідрографа руслової витрати 1% забезпеченості

3.3.8. Прогнозування максимальної величини загального розмиву

Коефіцієнт варіації гідрологічних характеристик в створі мостового переходу через р. Д... Cv = 0,58. Отже за рекомендацією Л.Г.Бегама і В.Ш.Ципіна можна обмежитись модельною серією з трьох повеней, які треба пропустити в такій послідовності: 4%, 2%, 1%.

19

Залишковий розмив під мостом від першої повені 4% забезпеченості визначається на 50,2 добу, коли рівень води на заплавах дорівнює 0,2 м. Коефіцієнт стиснення потоку під мостом вважаємо рівним βм 1,02 . Висота

h j знаходиться як різниця між РРВ 4% (РРВ 4% = Zз+0,2м - для залишкового

розмиву)

і

природною відміткою

дна

(найменша відмітка русла).

h j РРВ

Zдн

58,0 53,65

4,35м .

 

Щоб

визначити довжину

зони

стиснення

треба

визначити

теоретичну

ширину розливу

ріки

(19''):

В(т)

0,02 Q

р.б.

 

 

 

0,02

1305

 

 

 

 

 

 

 

B p

 

 

275 3847 (м) .

Знайдена

 

 

 

 

 

 

 

 

hз.з.1,75

І 0,2

(0,011

4,35)1,75

0,00008

0,2

 

 

 

 

 

ширина розливу ріки перевищує максимальну, тому до розрахунків приймаємо В = 2690 м. Для визначення довжини зони стиснення користуємося залежністю (19'):

 

lc

 

B

 

Lm

 

 

2690 275

 

2100 ( м) .

 

 

 

1

 

lмз

 

 

 

1

315

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

lбз

 

 

2100

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Глибина в розмитому руслі під мостом розраховується за формулою

(17) і, після підстановки в неї всіх необхідних величин, дорівнює:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20 A Γ β4

M

1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

h

h j 0,5

0,25

 

 

 

 

M

 

 

 

 

 

 

 

 

 

c B4p h5j

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,2

 

 

20

5,8 10

4

8,86 1019

 

1,024

(1,02

1)

 

4,35 0,5

0,25

 

 

4,83 ( м)

 

 

 

 

 

 

2100

2754

4,355

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Залишкова відмітка розмитого дна під мостом після першої повені 4% забезпеченості становить Z зал РРВ h 58,0 4,83 53,17 ( м) , а товщина

змитого шару наносів на кінець першої повені дорівнює hзал= Zд - Zзал =

= 53,65 – 53,17 = 0,48 м.

Залишковий розмив 2% забезпеченості визначається на 50 добу, коли рівень води на заплавах дорівнює 0,2 м. Коефіцієнт стиснення потоку під

мостом вважаємо рівним βм

1,02 . Висота h j знаходиться як різниця між РРВ

2% (РРВ 2% = Zз + 0,2м - для залишкового розмиву) і природною відміткою

дна (найменша відмітка

русла). h j РРВ Zдн

58,0 53,17 4,83 (м) .

Довжина зони стиснення залишається такою ж як для 4% паводку. Визначаю залишковий розмив від паводку 2% ймовірності (17):

 

 

 

 

 

 

 

0,2

 

 

 

20 A Γ β4

 

 

 

 

 

 

M

1)

 

h

h j 0,5 0,25

M

 

 

 

c Bp4

h5j

 

 

 

 

 

 

 

20