Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод вказ СУП денне навч 5 курс.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
404.99 Кб
Скачать

9

Міністерство освіти і науки України Національний транспортний університет

______________________________________

ПРОГРАМА КУРСУ

та методичні вказівки для студентів денної форми навчання факультету економіки, менеджменту і права, інституту економіки і бізнесу на транспорті до вивчення дисципліни “Стратегічне управління підприємством”.

Спеціальность 7.050107 “Економіка підприємства”

Київ НТУ 2009

Міністерство освіти і науки України Національний транспортний університет Кафедра менеджменту

ПРОГРАМА КУРСУ

та методичні вказівки для студентів денної форми навчання факультету економіки, менеджменту і права, інституту економіки і бізнесу на транспорті до вивчення дисципліни “Стратегічне управління підприємством”.

Спеціальность 7.050107 “Економіка підприємства”

Затверджено

на засіданні науково – методичної ради

університету

Протокол № 28

від "16" квітня 2009 р.

Київ 2009

ПРОГРАМА КУРСУ

та методичні вказівки для студентів денної форми навчання факультету економіки, менеджменту і права, інституту економіки і бізнесу на транспорті до вивчення дисципліни “Стратегічне управління підприємством”.

Спеціальность 7.050107 “Економіка підприємства”.

укл.О.Р.Омельянович, В.Г. Воякін – К.:НТУ, 2009. – 41с.

ВСТУП

Входження України до світового економічного простору обумовлює необхідність опанування нових для вітчизняних підприємств «правил» взаємодії із зовнішнім середовищем. Це потребує, перш за все, застосування сучасних підходів, принципів, ефективних методів, інструментів в управлінні підприємством для забезпечення успішного функціонування у конкурентному середовищі.

Ринкова економіка формує нові вимоги до підприємства. Вони обумовлюються не тільки наявністю конкуренції та високими вимогами до якості товарів, але й необхідністю гнучко реагувати на зміни ринкової ситуації, яка не завжди сприяє процвітанню підприємства. Успіх підприємства залежить від здатності передбачати і змінювати структуру виробництва і управління, розробляти і впроваджувати у виробництво нові види продукції, правильно планувати обсяги виробництва по різних товарах, інвестиції та прибутки, щоб досягти найбільшого ефекту і забезпечити існування підприємства у довгостроковій перспективі.

Одним з сучасних підходів до управління, який декілька десятиліть у практиці зарубіжних фірм визнається пріоритетним, є стратегічний підхід. Світовий досвід підтверджує вирішальне значення стратегічного управління для подолання проблем адаптації до мінливого зовнішнього середовища, забезпечення конкурентоспроможності та довгострокового успіху підприємства.

Головна мета курсу «Стратегічне управління підприємством» — засвоєння студентами сутності й особливостей стратегічного управління на підприємстві; закладення основи знань теоретико-методологічних аспектів та навичок практичного застосування прийомів і методів формулювання стратегій, розробки стратегічних планів, проектів і програм, створення системи стратегічного управління та забезпечення її ефективного функціонування у динамічному ринковому середовищі; ознайомлення з вітчизняним та зарубіжним досвідом застосування стратегічного управління.

Дня досягнення мети поставлені такі основні завдання:

  • здійснити критичний аналіз сучасних вітчизняних і зарубіжних концепцій підприємства та стратегічного управління ним, дати характеристику переваг та обмежень їх застосування в практиці підприємств України, довести необхідність формування стратегічного мислення в українських спеціалістів;

  • показати найбільш розповсюджені та нові підходи до аналізу середовища організації, методів визначення її конкурентоспроможності, ознайомити з методами аналізу та прогнозування розвитку зовнішнього, проміжного та внутрішнього середовища;

  • визначити методичні принципи формулювання цілей організації, охарактеризувати моделі і методи розробки системи стратегій у вигляді «стратегічного набору» з урахуванням обраної політики ведення бізнесу в межах ефективної системи прийняття стратегічних управлінських рішень;

  • обґрунтувати необхідність розробки стратегічних планів, проектів та програм, як інструментів реалізації стратегій, формування підсистеми стратегічного планування на підприємстві для забезпечення безперервності цього процесу; взаємозв'язку стратегії і тактики управління;

•обґрунтувати основні вимоги до побудови системи стратегічного управління підприємством, що функціонують у перехідних економіках; проаналізувати особливості функціонування окремих підсистем підприємства у стратегічному режимі; запропонувати підходи до перебудови організаційно-економічного механізму функціонування підприємств, включаючи організаційне, фінансово-економічне, соціально-психологічне та інформаційно-аналітичне забезпечення виконання стратегічних планів, проектів та програм формування єдиної, ефективно функціонуючої системи стратегічного управління.

Методичні вказівки призначені для студентів денної форми навчання по спеціальності „Економіка підприємства”. В них наведена програма дисципліни “Стратегічне управління підприємством”, а також методичні вказівки щодо вивчення курсу.