Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект МММ (Л1-8)_2.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
10.95 Mб
Скачать

Розрахунок забруднення повітря при небезпечному напрямку вітру не перпендикулярному до стін будівлі

У випадку розміщення основи джерела викиду в зонах, де утворення підвітреної тіні можливе лише при напрямках вітру, не перпендикулярних до стін будівлі, небезпечний напрям вітру, при якому досягатиметься максимальна приземна концентрація відповідатиме перенесенню повітря до джерела викиду від найближчого до нього вугла будівлі (рис.6.2б).

Розрахунок в цьому випадку проводиться за формулами (7.2)-(7.21) з наступними змінами:

- для визначення підвітреної сторони будівлі через центр будівлі проводять пряму (рис. 7.1), орієнтовану вздовж напрямку вітру. Сторона, яка перетинається даною прямою приймається підвітреною і її довжина позначається Lш, а довжина суміжної сторони - Lд.

Рис. 7.1 – Схема визначення підвітреної сторони будівлі

Величину м визначають із співвідношення:

(7.25 а)

(7.26 б)

де - додатній гострий кут (в градусах) між небезпечним напрямком вітру і нормаллю (перпендикуляр) до стіни будівлі. (рис. 7.1).

визначають за формулою (6.19) як значення м, обчислене за аргументом t3 (формула (7.20)) при заміні к на к + , а обчислюють аналогічним чином при заміні к на

Розрахунок у випадку розміщення джерела викиду поза вітровою тінню

Для джерел, основа яких розташована поза зоною можливого утворення підвітреної тіні (рис. 7.2), небезпечна швидкість вітру відповідає перенесенню повітря від будівлі до джерела по нормалі (7.2а) або у напрямку від найближчого вугла будівлі (рис. 7.2б).

Якщо при цьому відстань від джерела до границі вітрової тіні xв задовольняє умові хв 1,5L* (де L* визначається за формулою (6.2), то

(7.27)

(7.8)

де івизначають за формулами (Л.6) як значенняідля джерела, розташованого на границі зони вітрової тіні, тобто в точці з координатоюхв. При хв > 1,5L* приймають = 1.

Рис. 7.2 – Варіанти розміщення джерела викиду поза вітровою тінню

Лекція 8 Математичне моделювання розподілу концентрацій домішок від точкового джерела викиду при довільних швидкостях і напрямках вітру

Для розрахунку концентрацій домішок від точкового джерела викиду при довільній швидкості і напрямку вітру спочатку схематично зображується основа будівлі та основа джерела викиду. Через основу джерела викиду проводиться пряма лінія, орієнтована вздовж напрямку вітру (рис. 8.1). Якщо ця лінія не перетинає основу будівлі, то розрахунок проводять без урахування забудови. У випадку перетину будівлі в розрахунках враховують вплив забудови. При цьому сторона будівлі, що перетинається прямою приймається за.

Рис. 8.1 - Обтікання будівлі при напрямку вітру, що відрізняється від небезпечного

Приземна концентрація при довільній швидкості і напрямку вітру, що утворює кутз небезпечним, визначається за формулою:

(8.1)

де концентрація См не враховує вплив забудови (4.1), а коефіцієнт r визначається аналогічно коефіцієнту r3 за формулами (6.10) залежно від відношення .

Схема розрахунку коефіцієнта вибирається залежно від розташування основи джерела викиду.