Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PZTEDNo_2.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
315.39 Кб
Скачать

Практичне заняття №2 Тема: «Дослідження ринку транспортно-експедиторських послуг»

1. Проаналізувати сучасний стан ринку транспортно-експедиторських послуг в Україні.

Сьогодні в Україні більш ніж 80% перевезень на усіх різновидах транспорту здійснюється шляхом безпосередньої участі міжнародних експедиторів. Транспортно-експедиторська діяльність виконує посередницькі функції між експортером і імпортером, чим дуже спрощує здійснення зовнішньоторговельних операцій. Транспортно-експедиторські послуги надаються заказнику при експорті з України, імпорті в Україну, транзиту по території України, або іншими державами, а також при перевезеннях по території України.

На сучасному етапі ускладнення організації функціонування транспортних систем і підвищення вимог до транспортних операцій за показниками надійності, стійкості, безпеки і конкурентоспроможності особливу актуальність має проблема формування ефективного транспортного експедиторства. Проблематика цього питання полягає у недостатньому розвитку галузі, а саме у її фінансуванні і розширенні сфер її діяльності.

2. Вказати переваги та недоліки функціонування вітчизняних транспортно-експедиторських підприємств у порівнянні з іноземними.

Порівнюючи діяльність вітчизняних та іноземних підприємств, в першу чергу звертає на себе увагу вузька спеціалізація більшості вітчизняних ТЕП.

Компанії, які б надавали комплексні послуги з логістики, практично відсутні, не зважаючи на те, що на сьогоднішній день в Україні на ринку транспортної логістики спостерігається збільшення попиту на комплексне обслуговування. Наслідком цього є приклади диверсифікації функцій транспортно-експедиторських підприємств.

Також часто вітчизняними компаніями застосовуються неефективні й неконкурентоспроможні технології обслуговування замовників. Останнє пояснюється відсутністю певних рекомендацій з організації транспортно-експедиторського обслуговування в умовах ринкових відносин.

Протягом останніх років загострилась конкуренція на ринку транспортних і експедиторських послуг через лібералізацію цього виду діяльності і появу великої кількості дрібних і середніх конкуруючих компаній. Крім того, вихід на вітчизняний ринок іноземних компаній ще більше загострив конкурентну боротьбу, у зв’язку з тим, що іноземні експедитори, порівняно з вітчизняними, надають послуги більш високої якості. Проте вони не завжди розуміють специфіку українського ринку.

Також до переваг вітчизняних компаній можна віднести нижчі ціни на надання послуг.

3. Проаналізувати основний спектр послуг, що надаються транспортно-експедиторськими підприємствами.

Якщо покупці та продавці самі не в змозі здійснити транспортування свого вантажу, то вони користуються послугами транспортно-експедиційних підприємств (ТЕП), які надають великий комплекс послуг із транспортно-експедиційного обслуговування (ТЕО) вантажів. Це, зокрема, такі послуги:

— фрахтування суден і розрахунки за фрахтом;

— розрахункові операції за зовнішньоторговими контрактами;

— консультації щодо розрахункових і експедиторських операцій;

— митне декларування вантажів;

— завантажувально-розвантажувальні роботи;

— зберігання вантажів;

— автоперевезення;

— оформлення товаророзпорядчої документації;

— страхування вантажів;

— сортування, перетарування, нагромадження, комплектація вантажних партій збірних відправлень, маркування і пере-маркування вантажів, а також інші операції, які не виконуються перевізниками у пунктах перевалки та збереження вантажів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]