Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
realizaciya-norm-prava-kursova-robota.doc
Скачиваний:
351
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
194.05 Кб
Скачать

Курсова робота

на тему:

“Реалізація норм права”

ЗМІСТ

Вступ..........................................................................................................3

1. Поняття реалізації норм права.........................................................5

1.1. Поняття і ознаки норм права.............................................................5

1.2. Поняття і класифікація форм реалізації норм права.......................8

1.3. Поняття і ознаки правозастосування................................................11

2. Форми реалізації норм права та особливості їх застосування....14

2.1. Форми реалізації норм права.............................................................14

2.2. Стадії та особливості застосування норм права..............................20

2.3. Застосування норм права – як одна з форм реалізації норм права...........................................................................................................31

3. Реалізація норм права і правомірна поведінка. Акти застосування норм права................................................................................................34

3.1. Поняття і ознаки акта застосування норм права................................34

3.2. Види актів застосування норм права...............................................36

3.3. Сутність правомірної поведінки та її взаємозв’язок з реалізацією норм права.................................................................................................38

Висновки...................................................................................................41

Список використаних джерел...............................................................44 вступ

Проблеми реалізації права завжди були в центрі уваги юридичної науки, але це не робило їх простішими. Навпаки, проникнення в цей процес, його всебічний аналіз ставили перед науковцями дедалі важчі завдання.

Реалізація норм права – це втілення положень правових норм у фактичній поведінці (діяльності) суб’єктів права. Інакше кажучи, реалізація норм права – це втілення виключно правомірної поведінки, різноманітний процес практичного здійснення правових вимог у діяльності тих або інших суб’єктів. Саме через реалізацію норм права досягається результату, зміст якого був закладений законодавцями при виданні норми права. Тому своєчасна і точна реалізація правових норм – це найважливіша передумова додержання та зміцнення правопорядку.

Актуальність теми цієї курсової роботи пов’язана з тим, що формування правової держави передбачає повагу до закону, права, суворе додержання юридичних норм. В цьому зв’язку теоретичні проблеми реалізації права набувають особливого практичного значення. Необхідний аналіз право реалізаційної діяльності в різних аспектах, адже шлях від створення закону до втілення його приписів у фактичну поведінку людей є дуже складним, він залежить від багатьох чинників. Ці різні умови й чинники стали предметом дослідження в цій курсовій роботі. При її написанні було поставлено зокрема завдання виявити, що являють собою різні форми реалізації права.

Теоретичні основи дослідження проблеми реалізації права були закладені у працях правників Ю.І.Гревцова, В.О.Котюка, В.Н.Кудрявцева, В.В.Лазарева, П.Є.Недбайла, В.В.Оксамитного, П.М.Рабиновича.

Мета дослідження: розкриття змісту таких форм реалізації юридичних норм, як використання, дотримання й виховання. Особлива увага в курсовій роботі приділяється такій формі реалізації права, як його застосування.

Ставиться завдання зясувати, які основні вимоги забезпечують правильне застування норм права, в чому виявляється законність і обґрунтованість цього процесу, які його активні стадії.

Об’єкт дослідження: реалізація норм права як втілення положень правових норм у фактичній діяльності суб’єктів права.

Предмет дослідження: норми права, форми реалізації норм права, стадії реалізації норм права.

Методологічними основами дослідження є застосовані в ній сучасні методи пізнання. В роботі використовуються як загальнонаукові, так і спеціальні юридичні методи наукового пізнання. До загальних методів належать діалектичний метод, метод системного аналізу, формально-логічний, емпіричний, функціональний та комплексний методи, а до спеціальних методів дослідження – метод тлумачення правових норм.

Нормативна та емпірична база дослідження. Нормативною базою написання курсової роботи стала Конституція України та нормативно-правові акти різних галузей законодавства України.

Емпірична база дослідження – вироки, рішення та ухвали суду, що набрали законної сили.

Структура і обсяг роботи. Курсова робота складається з вступу, трьох розділів, у кожному з яких є підрозділи, висновків та списку використаних джерел.

Обсяг роботи становить 46 сторінок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]