Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

диплом / стаття на кафедру

.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
78.07 Кб
Скачать

Проблема міжпредметних зв’язків на уроках математики в основній школі

Гольонко Тетяна

студентка 52 МІАм групи

Активізація пізнавальної діяльності учнів, вироблення в них умінь творчо розв’язувати навчальні завдання, систематично поповнювати свої знання самоосвітою, застосовувати набуті знання на практиці – важливі завдання, які стоять сьогодні перед школою.

Розв’язування задач і виконання вправ дає можливість організувати пізнавальну діяльність учнів на творчому рівні, бо аналіз задачі, пошуки шляхів її розв’язування і саме розв’язування – усе це творчі процеси, які дають можливість розвивати в учнів інтерес до змісту навчального матеріалу, перетворювати знання учнів у стійкі переконання, формувати науковий світогляд, встановлювати міжпредметні в першу чергу між природничо-математичними предметами, виробляти в учнів систему вмінь і навичок самостійної пізнавальної діяльності. Робота пов’язана із розв’язуванням задач різного характеру і змісту, створює умови для поглиблення знань учнів про кількісні і якісні показники, які характеризують процеси та явища в живій природі, а також розширює їхні уявлення про роль інших наук у пізнанні світу. Для вивчення сучасної техніки та технологій необхідна ґрунтовна загальноосвітня підготовка учнів, однією із компонентів якої є математика [1].

Міжпредметні зв’язки в сучасній дидактиці й методиці навчання розглядаються, як одна із найважливіших умов підвищення наукового рівня викладання будь-якого навчального предмета та підвищення ефективності всього процесу навчання.

Реалізація міжпредметних зв’язків у навчанні математики сприяє наступності у формуванні понять, а їх ефективне запровадження – справа всіх вчителів-предметників.

В частині завдань, які є в шкільних підручниках з математики, розкриваються міжпредметні зв’язки, показано їх зв’язок з життям. Зокрема, це задачі на рух, велика кількість задач пов’язана з сільськогосподарською діяльністю, з обрахунками прибутків по вкладах у банк та інші. Але очевидно, що жоден підручник з математики не в змозі розкрити всі зв’язки математики з іншими навчальними дисциплінами. Тому вчителю необхідно самостійно доповнювати завданнями, складеними ним самостійно, або зібраними з інших джерел, або складеними разом з учнями.

Але і тут не обходиться без недоліків. Для прикладу, при вивченні теми «Скалярний добуток» у 9-му класі [3] за підручником [2] йде посилання на матеріал з курсу фізики [4], який учнями до цього ще не вивчався.

Такі проблемні ситуації можуть скластися і з інших причин, а саме:

Якщо розглянути міжпредметні зв’язки з наукою, яка активно розвивається − інформатикою, то тут учні стикнутися з таким рядом проблем:

Тому, при вивченні будь-якої теми з математики, що містить в своїй структурі міжпредметні зв’язки, вчителю, в першу чергу, слід все продумати і проаналізувати, щоб всіляким чином уникнути вказаних вище проблем, оскільки успішне розв’язання цієї педагогічно-соціальної проблеми суттєво впливає на якість освіти і ефективність навчального процесу та забезпечує:

Література:

  1. В.Н. Максимова. Межпредметные связи в учебно-воспитательном процессе. – М.: Просвещение, 1987. – 160 с.

  2. Мерзляк А.Г., Полонський В.Б., Якір М.С. Алгебра 9 клас. Підручник для 9 класу з поглибленим вивченням математики. – Х.: Гімназія, 2009. — 384 с.

  3. Навчальна програма з математики для 5-9 класів (діюча на 2012-2013 н.р.)

  4. Навчальна програма з фізики для 5-9 класів (діюча на 2012-2013 н.р.)