Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
59.39 Кб
Скачать
  1. Соціальна ієрархія та рівність у людей та тварин.

Агресія як рушійний механізм соціальної ієрархії у ссавців. Моногамна сім’я та соціальна рівність як еволюційна особливість людини. Становлення егалітаризму в ситуаціях полювання на великого звіра. Роль військової демократії для формування відносин природної рівності серед чоловіків. Природна соціальна ієрархія та природна нерівність у суспільствах людей. Цивілізаційні причини перетворення справедливої та збалансованої природної нерівності серед людей на неприродну, надмірну та несправедливу (за К.Лоренцом).

  1. Біосоціогенеза колективного несвідомого.

Колективне несвідоме (К.Юнг) як біосоціологічний механізм поведінки. Складна інстинктивна поведінка тварин як вихідна основа колективного несвідомого у людини. Візуально-образні та тілесно-автоматизовані елементи колективного несвідомого. Система архетипів колективного несвідомого. Базові перинатальні матриці (С.Гроф) як один із групових класифікаторів архетипів колективного несвідомого. Символічно-образні прояви колективного несвідомого та становлення первісного мистецтва та першопочаткової міфології. Інваріантна система архетипів колективного несвідомого та типові міфологічні образи у різних племен, етносів та народів. Божества первісних міфів та проторелігій як прояви центальних архетипів колективного несвідомого.

  1. Біосоціогенеза магії, ритуалу та культу.

Магія тварин як різновид психічної агресії а також попередження нападу ззовні та залякувальне попередження про напад. Багатоманітність магічних дій у первісної людини. Взаємозв’язок магії та міфу. Ритуальна поведінка тварин як перенаправлена назовні агресія (К.Лоренц). Біосоціальна природа ритуальної поведінки. Циклічне чергування агресивної та еротичної поведінки у ритуалі тварин. Магічні ритуали у первісних соціумах. Походження культу з магічних ритуалів. Значення магічних та культових ритуалів для цементування соціально-психологічної єдності соціуму, для вироблення племінної згуртованості та кооперативної взаємодії членів спільноти.

  1. Суперечливі форми взаємодії біологічної та соціальної складових в поведінці людини.

Різноманітність конфронтаційних та неконфронтаційних способів опосередкування біологічного та соціального в діяльності людини. Жорсткі соціальні режими (суспільства з низькою синергією (за Б.Рут та А.Маслоу)) та м’які, гуманістичні соціальні режими (суспільства з високою синергією (за Б.Рут та А.Маслоу)). Придушення біологічного соціальним. Суспільства з жорсткими ритуалами, релігіями «караючих» богів, дисциплінарними техніками репресивної моралі (М.Фуко), тоталітарні та авторитарні режими. Соціуми з ефектом незадоволення репресивною культурою.

Маніпулятивні техніки використання розбалансування та різновекторності біологічного та соціального. Використання маніпуляторами біосоціальних стереотипів ворожості «Ми – Вони» у міфологічних уявлення, а також у конфронтаційній ідеології та пропаганді. Використання маніпуляторами міфологічних структур свідомості у витворах «масової культури» для зааганжованого мотивування масової свідомості основних верств суспільства. Використання маніпуляторами релігійних та псевдорелігійних культів для приборкання масової свідомості найнижчих верств суспільства.