Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
59.39 Кб
Скачать

6

Біосоціогенеза людини Навчальна та робоча програма

  1. Предмет, роль і значення курсу «Біосоціогенеза людини».

Біосоціогенеза людини – комплексна наукова дисципліна. Етологія – наука про інстинктивну та соціальну поведінку тварин. Етологія людини про подібність поведінки людини з інстинктивною та соціальною поведінкою тварин. Соціобіологія – наука про становлення соціокультурних якостей людини з соціальної поведінки вищих тварин. Палеоантропологія як наукова дисципліна, що висвітлює етапи та рушійні чинники становлення людини з гомінин. Порівняльна психологія як наукова дисципліна, що аналізує поведінку людини у порівнянні з інстинктивною та соціальною поведінкою вищих тварин. Специфіка предмету та методу біосоціогенези людини. Роль і значення курсу «Біосоціогенеза людини» для культурологічної та філософської освіти.

  1. Місце біосоціогенези людини в космічній та планетарній еволюції.

Основні закономірності космічної еволюції. Роль концепції Великого вибуху (Big Bang) в сучасних уявленнях про еволюцію Всесвіту. Космічна та планетарна еволюція. Відкриття реліктового випромінювання як підтвердження теорії Великого вибуху. Планетарна еволюція та виникнення й розвиток життя на Землі. Проблема запрограмованості космічної еволюції. Антропний принцип в сучасній науці. Планетарні катастрофи та розвиток вищих форм життя на Землі. Закономірності біологічної та соціальної еволюції. Тейяр де Шарден про еволюцію Всесвіту. Вчення В.І.Вернадського про ноосферу. Закономірності та механізми біологічної еволюції за Ч.Дарвіним. Ч.Дарвін про походження людини. Сучасні концепції соціокультурної еволюції людини.

  1. Роль біологічної та культурної еволюції у походженні людини.

Культурна та біологічна еволюція: спільне та відмінне. Поняття біологічного та культурного гену. Співвідношення біологічної та культурної еволюції. Співвідношення біологічного та біосоціального добору. Біосоціальний добір як один з основних механізмів соціокультурної еволюції. Основні риси культурної еволюції. Співвідношення вродженої та набутої поведінки. Передача навичок діяльності у вищих тварин (гомінин) з покоління до покоління як передумова культурної спадковості у людини. Наукова концепція походження людини.

  1. Основні типи поведінки тварин. Інстинктивна поведінка тварин. Соціальна поведінка тварин.

Етологія про види поведінки тварин. Територіальна поведінка тварин. Агресія і захист власної території в межах екологічної ніші. Репродуктивна поведінка тварин та взаємовідносин між статями у різних видів. Ігрова та дослідницька поведінка тварин. Прояви індивідуальних особливостей тварин та розподіл поведінкових ролей в межах одного виду. Складна структура інстинктивної поведінки тварин. Співвідношення внутрішніх та зовнішніх чинників інстинктивної поведінки тварин. Пластичність та гнучкість інстинктивної поведінки. Роль безумовних та умовних рефлексів в інстинктивній поведінці. Складний інстинкт як базова матриця колективного несвідомого у людини. Індивідуальне та колективне несвідоме у людини. Роль і значення соціальної поведінки у тварин. Груповий спосіб життя вищих тварин та первісної людини. Поняття популяції. Просторова структура та щільність популяції. Особливості соціальної поведінки тварин та становлення суперсоціальної поведінки у первісної людини.