Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВАЯ / Kursova_Meletiy_Smotritsky.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
74.61 Кб
Скачать

Висновки

У висновках узагальнено результати дослідницького пошуку, які полягають в наступному:

  1. Українська полемічна література, що представлена як анти уніатами, так і чільними репрезентантами унії, засвідчує специфіку, своєрідність філософського осмислення аспектів утвердження національної самобутності українського народу. І анти уніати, і уніати дбали про свою правду й домагалися своєї справедливості, проте, як одні так й інші, залишалися патріотами України, і ревно захищали права і свободи свого народу.

  2. Серед причин виникнення полемічної літератури визначальними є:

- асиміляційна політика уряду Речі Посполитої, спрямована на окатоличення, латинізацію і ополячення українського народу, що несла в собі загрозу знищення українства;

- внутрішній освітній та організаційний занепад духовенства Української Православної Церкви, який сприяв наступу католиків і єзуїтів на культуру українського народу, його мову та релігію;

- питання про церковну унію 1596 року, в якому сплелися, крім релігійних, ще й національні та політичні чинники;

- католицько-єзуїтська експансія на українські землі, яка цілком природно, разом з наступом на Православну Церкву, породжувала полонізацію місцевого населення і знеособлення українства загалом, неодмінно включала державно-політичну інкорпорацію України до складу “корінних” етнічних польських земель.

3. Серед визначальних ознак української полемічної літератури є, насамперед, те, що найвагоміший внесок полемічного письменства у філософську думку України складають його здобутки у галузі суспільно-політичної, національно-релігійної та етичної проблематики. Розвиваючи гуманістичні ідеї, письменники-полемісти захищали український народ, його права і свободи, що мало значний вплив на формування національно-релігійної свідомості, сприяло вихованню патріотичних почуттів.

4. Виявлено значний вплив полемічної літератури на формування національно-релігійної свідомості, що ставить її на одне з визначних місць в загальному процесі боротьби українського народу за національну і релігійну незалежність.

5. Проведене дослідження дозволило окреслити окремі проблеми, відкриті для подальшого поглибленого вивчення та дослідження: філософське осмислення гуманістичних концепцій М.Смотрицького.

31

Соседние файлы в папке КУРСОВАЯ