Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORA.docx
Скачиваний:
259
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
134.97 Кб
Скачать

20. Влаштування акваріума, акваріумні рослини, молюски.

Акваріум є моделлю водойми і спостерігаючи за життям його мешканців, діти пізнають закономірності природи, особливості життя риб, молюсків, водяних рослин.

Перш ніж заселяти акваріум рибами , треба підготувати для цього грунт і висадити рослини. На дно насипають пісок шаром 2-3 см. , але перед цим пісок треба ретельно промити проточною водою. Воду для акваріуму відстоюють 1-3 дні, але заливають не повністю. Рослини висаджують так, щоб вищі рослини були позаду, а менші-попереду їх. Варто, також, залишити вільну ділянку дна, на якій риби зможуть підбирати корм. Відомо близько 600 видів рослин для акваріума. Їх поділяють на вільно плаваючі і ті, що укорінюються у грунті. Вільноплаваючі: Ричія - мох, який плаває на поверхні води і має вигляд розгалужених зелених гілочок. При яскравому освітленні швидко розростається. Пістія також плаває на поверхні води і поширена у водоймах, де температура не менше 10-15 градусів. Має вигляд розетки опушеного світло-зеленого листя, вниз від якої відходять довгі м’які корінці.

Ті, що укорінюються: Валіснерія-невибаглива рослина, поширена у водоймах тропіків і субтропіків. Довге стрічкоподібне листя зібране розеткою і стелиться по поверхні води, але коріння міцно тримається в ґрунті.

Кушир зустрічається у всіх водоймах. На тонкому стеблі розміщуються густі кільця жорстких голчастих листочків. Не вибаглива і швидкоростуча рослина.

В акваріумах утримують молюсків. Їх користь в тому, що вони поїдають рештки корму, знищують рештки рослин, очищають акваріум. Корисні для утримування в акваріумі ґрунтові молюски, представником яких є меланії. Вони постійно живуть у грунті, де доїдають рештки корму. Вони сприяють підтриманню біологічної рівноваги в акваріумі. Розмножуються живонародженням.

21.Птахи в кутку природи. Рухливість птахів, їхнє яскраве привабливе забарвлення, цікава поведінка, спів — усе це зумовлює великий інтерес до утримання птахів у кутку природи і виховання дбайливого ставлення до них, відповідальності за життя живої істоти. У кутку природи можна утримувати тих птахів, які добре розмножуються в умовах неволі,— хвилястих папуг і канарок.Батьківщина хвилястих папуг — Австралія, де вони живуть у невеликих гаях. Природне забарвлення птахів — трав'янисто-зелене з поперечними темними хвилястими смугами. Для утримання папуг використовують клітки, виготовлені з металевого дроту. Клітку з хвилястими папугами встановлюють у світлому місці, але не на сонці і не на протягу. Якщо в дитячому садку є умови для влаштування вольєра, це сприятиме поліпшенню умов утримання птаха. Надзвичайно добре впливає на здоров'я папуг утримання їх влітку у відкритих вольєрах на повітрі.Корм для хвилястих папуг повинен складатися з чотирьох компонентів: зернового, м'якого, вітамінного, або зеленого, і мінерального. Зерновий корм — основний для птахів. Він складається з жовтого або білого проса, канаркового насіння з невеликою добавкою вівса і вівсянки та соняшнику. До м'яких кормів належать білий хліб, сухарі, сир, яйця, страви з картоплі, пудинги.Канарки належать до ряду горобиних. Вважають, що назва канарка пов'язана з її походженням з островів Канарського архіпелагу.У природі канарки люблять ліс з галявинами та кущами. У негніздовий період вони ведуть зграйний спосіб життя, живляться насінням різних трав і фруктами. В період вигодовування пташенят канарки поїдають і дрібних комах. Природне забарвлення дикої канарки — зелено-жовте, але вже у XVII ст. з'явилися виведені у неволі канарки різноманітного забарвлення (жовті, білі, коричневі). З вітамінних, або зелених, кормів канарки з задоволенням поїдають різні соковиті рослини: мокрець, традесканцію, проросле насіння і ростки пшениці, вівса, бруньки плодово-ягідних дерев і кущів. Потрібно давати птахам фрукти і овочі: яблука, груші, абрикоси, малину, огірки, моркву (терту), капусту, салат.

Правильне утримання птахів у неволі складається з трьох основних умов: влаштування клітки; складання раціону, близького до живлення на волі; догляд, що забезпечує збереження здоров'я. Кожна клітка повинна мати подвійне дно (зовнішнє нерухоме і внутрішнє висувне) і бортики, які запобігають засміченню кімнати. Годівничка повинна обов'язково висуватися, щоб було зручно насипати в неї корм і чистити її. У клітці укріплюються дерев'яні жердочки різного діаметра (10—15 мм). їх потрібно розташувати так, щоб птахи не забруднювали своїми екскрементами годівницю і поїлку. Поїлка повинна бути достатньо широкою і стійкою. Для купання птахам ставлять ванночку з водою, яку прибирають після того, як пташка викупалася.Існує два способи утримання настилу у клітці: посипати його піском або класти на нього папір. Міняти пісок треба влітку 2 рази на тиждень, а взимку 1 раз на тиждень, папір треба міняти щодня.Птахи не бояться шуму, але бояться різких рухів. Тому слід привчити дітей підходити до клітки спокійно, рухатися плавно, неквапливо. Не можна брати птахів у руки, крім того випадку, коли це буде конче потрібно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]