Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORA.docx
Скачиваний:
264
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
134.97 Кб
Скачать

63. Зміст і організація повсякденних прогулянок в осінній період (спостереження,ігри , праця)

Прогулянки широко використовуються для ознайомлення дітей з природою. Вони дають можливість накопичити у дітей уявлення про такі явища природи, які протікають тривалий час. Педагог знайомить вихованців з повсякденними змінами природи по сезонах (тривалість дня, погода, зміни в житті рослин і тварин, праця людей), організовує різноманітні ігри з природним матеріалом - піском, глиною, водою, льодом, листям і т.д. У дітей накопичується чуттєвий досвід, виховується допитливість, спостережливість. Прогулянки доставляють хлопцям радість і задоволення від спілкування з природою, допомагають відчути її красу. Повсякденні прогулянки є обов’язковим режимним процесом в дошкільному закладі, який має важливе значення для фізичного, нервово-психічного розвитку дитини.Прогулянки організуються щодня вранці,вдень і ввечері,відповідно до режиму дня.Зміст спостереження,ігор,праці на прогулянках визначається програмою дитячого садка. Так,відповідно до програми, в старшій групі восени проводяться різноманітні спостереження за неживою природою (поступове зниження температури,осінні тумани,характер осінніх дощів,зміна характеру хмарності).Спостереження у рослинному світі на початку осені-яскраве цвітіння квіткових рослин,дозрівання фруктів,овочів на городах,осіннє цвітіння лісових і лучних рослин.Спостереження у тваринному світі- зміни у зв’язку із змінами температури у комах,Юспостереження за відльотом птахів,за зимуючими птахами тощо.На прогулянках щиро заохочуються індивідуальні спостереження дітей.Враження, які отримують дошкільники під час спостережень,праці,ігор на прогулянках,закріплюються і систематизуються на заняттях.

64. Зміст і організація повсякденних прогулянок в зимовий період .

Прогулянки широко використовуються для ознайомлення дітей з природою. Вони дають можливість накопичити у дітей уявлення про такі явища природи, які протікають тривалий час. Педагог знайомить вихованців з повсякденними змінами природи по сезонах (тривалість дня, погода, зміни в житті рослин і тварин, праця людей), організовує різноманітні ігри з природним матеріалом - піском, глиною, водою, льодом, листям і т.д. У дітей накопичується чуттєвий досвід, виховується допитливість, спостережливість. Прогулянки доставляють хлопцям радість і задоволення від спілкування з природою, допомагають відчути її красу. 

У зимовий час прогулянка проводиться 2 рази на день загальною тривалістю до 4 годин. Тільки температура повітря нижче -15 ° або вітряна погода, хуртовина можуть служити приводом для скорочення прогулянки або скасування її. Малятам 2 – 4 років для прогулянок узимку потрібні лопатки, формочки для пасочок, відра. Тільки для снігу, на відміну від піску, потрібні лопатки більшої місткості з бічними бортиками і без них. Ручка не повинна бути тонкою або занадто довгою, щоб у рукавицях і комбінезоні зручно було копати; добре, якщо вона не буде сковзати.

Відро і формочки для снігу повинні бути більшими за розміром, ніж для піску. Для малят буде цікаво грати набором із відер різного розміру, які вставляються одне в одне; їх зручно носити і перевертати двома руками.

Пасочки з мокрого снігу добре тримають форму. Фігурки, які вийдуть, можна розфарбовувати фарбами, як заманеться. Тільки не забудьте захопити із собою фарби в баночках, губки або широкі пензлики.

Сніг – чудовий матеріал для експериментів і спостережень. Наберіть із дитиною відро снігу і принесіть його додому. Звичайно ж, сніг поступово розтане. А малюк побачить своїми очима, як тепло перетворює сніг на воду. Не поспішайте цю воду виливати. Просто візьміть це відро із собою на вулицю наступного дня якщо погода буде морозною). Вода перетвориться на лід до кінця прогулянки, що здивує Вашу дитину. За бажанням можете провести експеримент із випаровуванням цієї води: вдома кілька днів відзначайте рівень рідини, що залишилася.

Узимку з неба падають гарні сніжинки. Діти люблять ловити їх і розглядати на долоньці. Ідучи на прогулянку, поклад1ть до кишені лупу. Крізь неї малятам буде цікаво розглядати візерунки та вигадливі форми сніжинок, спостерігати, як вони тануть на теплій долоні

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]