Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Памятка студенту з асистентської практики (1).docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
49.31 Кб
Скачать

Пам’ятка студенту з асистентської практики з фаху «Практична психологія» (кваліфікаційний рівень «магістр»)

Виробнича асистентська практика проводиться протягом 6 тижнів без відриву від навчання на базі профільних (випускових) кафедр вищого навчального закладу.

Зміст, мета та основні завдання асистентської практики походять із змісту професійної діяльності викладача ВНЗ та відповідають усім його виробничим функціям.

Метою асистентської практики є формування професійних практичних та організаторських умінь і навичок, подальше розширення та поглиблення професійної підготовки студентів університету, надбання вмінь та навичок самостійного ведення навчально-виховної та науково-дослідної роботи із студентами ВНЗ.

На досягнення мети практики спрямовано наступні завдання:

1. Визначення освітніх цілей, змісту навчання у вищий школі та вимог до психологічної освіти, з’ясування сучасних поглядів на освітньо-виховний процес у ВНЗ.

2. Ознайомлення студентів із сучасним станом навчально-виховної роботи у вищих навчальних закладах, організацією науково-методичної і навчально-виховної роботи на кафедрі, вивчення нормативних документів, що регламентують роботу кафедр.

3. Формування у студентів професійно-значущих якостей особистості.

4. Установлення і закріплення зв'язку між теоретичними знаннями, що отримані студентами під час вивчення загальних соціально-гуманітарних, спеціальних, психолого-педагогічних дисциплін і практикою вищої школи.

5. Формування у студентів індивідуального стилю педагогічної діяльності на основі вивчення досвіду викладачів університету, кураторів академічних груп.

6. Виховання інтересу до професії викладача і мотивування педагогічної спрямованості професійної діяльності.

7. Вироблення у студентів навичок навчальної і науково-методичної діяльності, навичок самоаналізу щодо результатів своєї педагогічної діяльності, формування потреби в самоосвіті.

Зміст практики

В ході практики студент має вивчити основні аспекти діяльності кафедри, навчальну роботу викладачів кафедри та виховну роботу куратора академічної групи. Відвідати не менше, ніж 18 годин занять, розробити план-конспекти 2–3 занять, підготувати тестові завдання, варіанти контрольних та індивідуальних робіт, самостійно провести декілька навчальних занять зі студентами, а також додаткові заняття або консультації з тими студентами, хто не встигає.

Протягом практики студент повинен:

  • ознайомитись систему навчальної роботи кафедри і методичний досвід викладача, до якого прикріплений;

  • оволодіти методикою організації навчальних занять і підготовки до них;

  • відвідати заняття викладачів кафедри, факультету (лекції, практичні, лабораторні та семінарські заняття, консультації тощо) за згодою, а також навчальні заняття інших студентів-практикантів (разом не менше 18 годин);

  • самостійно провести навчальні заняття (всього 18 год., з них 6 год. – лекційних, 6 год. – семінарських, 6 год. – практичних, під керівництвом та в присутності викладача або методиста);

  • ознайомитись форми організації контролю та самостійної роботи студентів, підготувати 3 варіанти контрольних, самостійних та індивідуальних робіт, тестових завдань для студентів за обраними навчальними дисциплінами;

  • ознайомитись із системою виховної роботи кафедри, а також із досвідом роботи куратора навчальної групи;

  • ознайомитись з роботою студентської групи (І-ІІ курс) та взяти участь в організації та проведенні виховних заходів у групі;

  • ознайомитись з науково-методичною роботою кафедри, взяти участь у розробці та впровадженні планів наукової роботи кафедри, відвідати наукові (методичні) семінари кафедри.