Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ляльон.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
470.53 Кб
Скачать

Орієнтовними складовими рухового режиму учня 3 класу можуть бути:

  • ранкова гімнастика з повітряними й водними процедурами - 20 хв (7.10-7.30);

  • прогулянка по дорозі у школу - 30 хв (7.50-8.20);

  • гімнастика до занять - 5-6 хв (8.20-8.26);

  • фізкультхвилинки  на уроках - 5-8 хв;

  • ігри й розваги на рухливих перервах (30 хв.) чи під час "години здоров'я" (45 хв);

  • заняття фізичними вправами на у групі продовженого дня - 45-60 хв;

  • фізкультпаузи під час самопідготовки - 5-10 хв.;

  • вечірня прогулянка з іграми й розвагами - 1,5 години (17.30-19.00).

Учнем 3 класу необхідно перебувати на свіжому повітрі 3,5-4 години, спати 10-11 годин на добу. Руховий режим доповнюється двома уроками фізичної культури, участю у спортивних змаганнях, днях здоров'я і спорту, заняттями у спортивних секціях.

Спортивні ігри

Характерною особливістю спортивних ігор є те, що вони переросли рамки простої розваги, й стали не тільки частиною культури, а й індустрією. У спорті є професіональні гравці, для яких гра - це робота, а не розвага, й глядачі, вболівальники, які отримують задоволення, спостерігаючи за грою, і спортивний бізнес, що організовує ігри. Серед найпопулярніших спортивних ігор: футбол, теніс, гольф, баскетбол, волейбол, хокей, крикет, бейсбол, алтимат, скраклі.

Спортивні ігри - це види ігрових змагань, в основі яких лежать різні технічні та тактичні прийоми поразки певної мети спортивним снарядом в процесі протиборства двох або декількох команд. Зазвичай метою є м'яч спортивний, метою - ворота, майданчик і т. п. суперників. Спортивні ігри регламентуються офіційними правилами. Більшість спортивних ігор представляє собою комплекси природних рухів, фізичних вправ (біг, стрибки, метання, удари і т.п.), що виконуються гравцем або взаємодіючими партнерами в боротьбі з суперником і спрямовані на створення ігрових ситуацій, які в результаті забезпечують перемогу. У багатьох спортивних іграх спортсмени вступають у безпосередню, контактну боротьбу. Широке поширення спортивні ігри заслужили своєю доступністю, відносною простотою змісту та організації, силою емоційного впливу на учасників і глядачів.

Спортивні ігри поділяються на: командні - волейбол, гандбол, крикет, всі види хокею; особисті - боулінг, керлінг, шахи, шашки, і ігри, що існують як особисті і командні - бадмінтон, гольф, настільний теніс, теніс. Спортивні ігри культивуються серед людей різної статі і віку; деякі, як правило, вимагають великої фізичної навантаження і силового єдиноборства (наприклад, водне поло, регбі, хокей) - тільки серед чоловіків.

Правила проведення спортивних ігор розробляються відповідними міжнародними федераціями; національні Спортивні ігри (американський футбол, городки, лякросс, рос. Шашки та ін) - національними федераціями, які сприяють розвитку ігор і організовують міжнародні та національні змагання. За спортивних ігор проводяться чемпіонати світу, континентів, окремих країн, вони входять до програми Олімпійських ігор, регіональних та ін комплексних змагань.

У ряді країн спортивними іграми вважають більярд, деякі карткові ігри, наприклад бридж, і т. п. Від спортивних ігор слід відрізняти численні рухливі ігри спортивного характеру (типу постоли, серсо, крокету, «пятнашек», «чижика» і т. п. ), не мають суворо регламентованих правил, системи організації і не потребують спеціальної підготовки.