Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen.doc
Скачиваний:
106
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
556.03 Кб
Скачать

12. Планування, організація і підготовка до перевірки.

Перевірки об'єктів з питань охорони навколишнього природного середовища здійснюються по плану на основі календарного графіку перевірок, який є складовою частиною річного (піврічного, квартального) плану робіт інспекційних підрозділів. Частота цих перевірок планується в залежності від екологічної обстановки в районі розташування об'єкту, а також ступеню і характеру його впливу на навколишнє середовище.

Місцеві органи Державної екологічної інспекції Мінприроди України зобов'язані визначити перелік об'єктів - основних забруднювачів навколишнього природного середовища, які повинні бути на постійному контролі і включені в план — графік щорічних перевірок.

Взагалі, періодичність здійснення перевірок визначається відповідно до Критеріїв розподілу суб'єктів господарювання за ступенем ризику їх господарської діяльності для навколишнього природного середовища та періодичність здійснення заходів державного нагляду (контролю), затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 19.03.2008 N 212.

Для здійснення перевірки керівником відповідно органу Мінприроди або його заступником видається наказ про проведення перевірки, який має містити:

— найменування суб'єкта господарювання, підстава перевірки та предмет перевірки;

— період, за який буде здійснюватись перевірка;

— визначення виконавців перевірки із залученням, у разі потреби, спеціалістів інших органів виконавчої влади, підприємств, установ, організацій (за погодженням з їх керівниками).

На підставі наказу оформляється Направлення на проведення перевірки (додаток 1), яке підписується керівником або заступником керівника органу Мінприроди (із зазначенням прізвища, ім'я та по батькові) і засвідчується печаткою. В ході підготовки до перевірки об'єктів інспектор зобов'язаний:

а) ознайомитись із:

— постановами і рішеннями вищих і місцевих органів влади, наказами, рішеннями колегій і розпорядженнями Мінприроди України і галузевого відомства, що стосуються природоохоронної діяльності на даному об'єкті;

— технологічними процесами, що здійснюються на об'єкті;

— методами очистки газів, пиловловлення, очищення стічних вод, що можуть застосовуватися при даних технологічних процесах і які застосовуються на об'єкті;

— новими розробками мало- і безвідходних технологій при даних виробництвах;

— матеріалами і актами попередніх перевірок і іншими документами, що стосуються природоохоронної діяльності об'єкту;

б) підготувати проект наказу і направлення на проведення перевірки;

в) повідомити суб'єкта господарювання про проведення планової перевірки;

г) визначити перелік питань, які мають бути перевірені під час перевірки.

13. Порядок проведення і початок перевірки

Перевірка складається з таких основних частин:

  • підготовка до перевірки;

  • проведення перевірки;

  • оформлення результатів перевірки (складання акта перевірки, оформлення інших матеріалів перевірки);

  • обговорення результатів перевірки, підписання акта перевірки;

  • застосування адміністративних стягнень до порушників законодавства про охорону навколишнього природного середовища (у разі виявлення порушень).

Перед початком перевірки державні інспектори зобов'язані пред'явити керівнику суб'єкта господарювання або уповноваженій ним особі направлення на перевірку та службове посвідчення, що засвідчує посадову особу органу Держекоінспекції, і надати копію направлення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]