Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen.doc
Скачиваний:
106
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
556.03 Кб
Скачать

35. Відбір проб води на екологічний контроль.

Загальні вимоги до відбору проб

Відібрана проба повинна з найбільш можливою повнотою репрезентувати показники складу та властивостей об’єкту контролю на даний момент або за певний інтервал часу. Способи відбору та зберігання проб мають забезпечити сталість складу та властивостей об’єкту контролю в інтервалі часу між відбором та їхнім аналізом.

Програма відбору проб (види проб, місця відбору, періодичність, способи відбору, перелік показників, що контролюються та ін.) визначається поставленою метою.

Види проб

Проби поділяються на разові та об’єднані (усереднені). Разові проби використовують місцеві органи Мінекобезпеки України під час контролю складу стічних вод та впливу скидання стічних вод на водні об’єкти з метою встановлення можливого забруднення і ступеню забрудненості об’єкту контролю.

Разова проба характеризує склад та властивості води у даному місці на момент відбору. Її отримують однократним відбором усього необхідного для аналізу об’єму води у заданій точці місця відбору.

Об’єднана (усереднена) проба має характеризувати склад та властивості води з урахуванням неоднорідності їх кількісних та якісних характеристик у часі, просторі. Об’єднану пробу отримують злиттям декількох разових проб, що були відібрані одночасно у заданих місцях, або одержують об’єднання разових проб, що взяті в одному місці через задані інтервали часу.

Місця відбору проб визначають, базуючись на схемі розташування та взаємодії об’єктів контролю з урахуванням їхніх особливостей та мети контролю.

Місця відбору проб повинні мати пристрої та стаціонарне обладнання для отримання проби води.

Час та частоту відбору проб встановлюють у відповідності з метою контролю, з урахуванням особливостей об’єктів контролю, на основі наявних або спеціально одержаних даних щодо неоднорідності складу та властивостей вод об’єкту контролю.

Відбір проб водокористувачем повинен здійснюватись з частотою, що дозволяє контролювати неоднорідність складу або властивостей вод у прийнятих межах з прийнятою ймовірністю.

Проба води з відкритої водойми повинна бути відібрана до 12 години дня.

36. Державний контроль за охороною земель.

Охорона земель − це система правових, організаційних, економічних, технологічних та інших заходів, спрямованих на раціональне використання земель, запобігання необґрунтованому вилученню земель сільськогосподарського призначення для несільськогосподарських потреб, захист від шкідливого антропогенного впливу відтворення й підвищення родючості ґрунтів, підвищення продуктивності земель лісового фонду, забезпечення особливого режиму використання земель природоохоронного, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення тощо.

Основними завданнями державного контролю за використанням та охороною і земель визначено:

  1. забезпечення додержання органами державної влади, органами місцевого самоврядування, фізичними та юридичними особами земельного законодавства України;

  2. забезпечення реалізації державної політики у сфері охорони та раціонального використання земель;

  3. виявлення порушень законодавства України у сфері використання та охорони земель, своєчасне виявлення таких порушень і вжиття відповідних заходів щодо їх усунення;

  4. забезпечення додержання власниками землі та землекористувачами стандартів і нормативів у сфері охорони та використання земель, запобігання забрудненню земель та зниженню родючості ґрунтів, погіршенню стану рослинного і тваринного світу; водних та інших природних ресурсів.

Основні принципи здійснення державного контролю за використанням та охороною земель:

  1. забезпечення раціонального використання та охорони земель як основного національного багатства, що перебуває під особливою охороною держави;

  2. пріоритет вимог екологічної безпеки у використанні земельних ресурсів над економічними інтересами;

  3. повне відшкодування шкоди, заподіяної довкіллю внаслідок порушення земельного законодавства;

  4. поєднання заходів економічного стимулювання й відповідальності у сфері використання та охорони земель.

Державний контроль за використанням та охороною земель здійснює спеціально уповноважений орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів.

Державний контроль за додержанням законодавства про охорону земель здійснює спеціально уповноважений орган виконавчої влади з питань охорони навколишнього природного середовища.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]