Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Для студентів конспект лекцій І сем.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
157.7 Кб
Скачать

Іформатика. Поняття інформація. Властивості інформації. Вид представлення інформації. Кодування інформації.

Інформатика – це галузь науки, що вивчає структуру і загальні властивості інформації, а також її збирання, пошук, переробку та інш з метою використання у різних сферах діяльності.

Інформація– це дані та відомості, представлені у різних видах (документи, креслення, малюнки, тексти, звукові та світлові сигнали, енергетичні та нервові імпульси тощо).

В інформатиці виділяють три основні частини: 1. алгоритми оброблення інформації;2. обчислювальну техніку,3. комп'ютерні програми.

Інформаційна система– взаємозв'язана сукупність засобів, методів і персоналу, використовувана для зберігання, оброблення та видачі інформації з метою досягнення конкретного завдання.

У роботі ІС виділяють такі етапи:

1. Зародження даних

2. Накопичення і систематизація даних

3. Оброблення даних

4. Відображення даних

Засоби передачі інформації:1. Від людини до людини 2. Від людини до пристрою 3. Від пристрою до людини 4.Від пристрою до пристрою.

Властивості інформації: вірогідність (правдивість), пов­нота, цінність (своєчасність), ясність.

Існують різні форми подання інформаціїу символьному, текстовому, графічному вигляді.

Символьна форма- в ній кожний символ має якесь значення (скорочення і позначення у формулах тощо). Використовуються букви, цифри, знаки. Але кожний символ має своє значення. Від зміни послідовності символів інформація, відображена у символьній формі, свого значення не втрачає.

Текстова форма-зміст повідомлення передається не через окремі символи (цифри, букви, знаки), а їх сполученням, порядком розміщення. Послідовно розташовані символи утворюють слова, які у свою чергу можуть утворювати речення. У текстовій формі зміст інформації істотно змінюється залежно від порядку послідовності символів.

Як правило, найбільшою за обсягом є графічна формаподання інформації. До цієї форми належать фотографії, картини, креслення, графіки тощо. Графічна форма найбільш інформативна.

Подання інформації.

Комп'ютер повинен розуміти інформацію - ця інформація повинна бути конкретною та не мати подвійного значення.

Мова комп'ютера – цифри. Це означає, що будь яка інформація (символьна, звукова, відео, графічна тощо) має перетворюватися на цифри. Такий процес називається кодуванням інформації. Код установлює відповідність між елементами повідомлень та сигналами і є комбінацією цифр 0 та 1.Цифри представлені електричними сигналами. Цифри 0 и 1 називаються двійковими.

Отже, вся інформація, що обробляється комп'ютером, подається в двійковій системі числення.

Виражають інформацію в бітах(bit скорочено – двійкова цифра).

Біт – це кількість інформації, необхідної для однозначного визначення однієї з двох вірогідних дій. 1 біт – це двійковий розряд, що може мати два значення 0 або 1. Як правило, інформація комп'ютера є комбінацією 8 бітів, яка називаєтьсябайтом.

Один символ (текстовий або числовий) займає 1 байт.

Байты об'єднуються у послідовність довжиною 1024 (=210) байта – це кілобайт (Кбайт): 1 байт = 8 бітов 1 Кбайт = 1024 байта 1 Мбайт = 1024 Кбайт

1 Гбайт = 1024 Мбайт 1 Тбайт = 1024 Гбайт (терабайт)

За допомогою одного байта можна записати двійкові коди 28 = 256 чисел от 0 до 255.

Для зручності кожен значущий символ перетворюється на десяткове число в діапазоні від 0 до 255 (тобто 1 байт), яке зберігається в основній кодовій таблиці. Як стандарт у світі прийнята таблиця ASCII, перша половина якої (від 0 до 127) зберігає коди всіх існуючих символів, а друга – (від 127 до 255) призначається для розміщення символів національних алфавітів. Кожному символу відповідає свій власний код, ось чому літера С латинська і літера С в кирилиці – це різні літери. При сортуванні програми під час аналізу використовують саме коди символів.

Символи з кодами від 0 до 31 є керуючими. Найчастіше в програмах використовуються такі коди: 13 – код натиснення на клавішу Enter, означає закінчення набору або вибір пункту меню; 10 – новий рядок.