Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Kucherenko_Telerezhissura

.pdf
Скачиваний:
46
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
108.5 Кб
Скачать

11

Заліковий модуль 2

Змістовний модуль 3 Основи режисерської діяльності

Тема 11. Подія, дія та оповідь як структури екранних мистецтв.

Видовище як спеціально організована у часі та просторі публічна демонстрація соціально значущих процесів, подій, зразків людської поведінки. Розуміння події як існування та взаємодії певного кола дійових осіб у єдиному часі та просторі у рамках комплексу запропонованих обставин, одна з яких є ведучою. Розуміння події як зміни ведучої запропонованої обставини. Дія як розгортання подій у напрямку розвитку конфлікту. Оповідь як форма та засіб доведення оповідачем історії до глядача. Оповідь — оповідання «від третьої особи», драма — оповідання «від перших осіб», учасників конфлікту. Архітектоніка та композиція оповіді.

Тема 12. Екранний час та екранний простір.

Екранний простір як поєднання усіх елементів простору кожного кадру твору у єдиний простір екранної дії. Роль монтажу та драматургії у створенні екранного простору. Безумовність та певна умовність екранного простору. Умовність екранного часу та його відмінність від реального часу.

Тема 13. Структури екранного твору: оповідальна, драматургічна, зображальна (аудіовізуальна).

Оповідь як форма та засіб доведення оповідачем історії до глядача. Оповідь — оповідання «від третьої особи», драма — оповідання «від перших осіб», учасників конфлікту. Оповідальна структура як послідовне розгортання епізодів, які поєднані тим чи іншим структурним принципом. Драматургічна структура як розгортання дії та подій. Зображальна структура як поєднання звуку та зображення, внутрішньокадрова та міжкадрова взаємодія пластичних та звукових образів.

Тема 14. Драматургічна структура екранного твору (конфлікт, дія, фабула, сюжет, запропоновані обставини, тема та предмет оповіді).

Предмет оповіді як життєвий матеріал, який є основою історії, викладеної у творі. Тема — проблема, яку вирішує автор у творі. Конфлікт як проявлення різних поглядів героїв історії на проблему.

12

Конфлікт як рушійна сила дії. Запропоновані обставини — обставини, у яких реалізується дія, які впливають на характер дії. Обставини часу, простору та образу дії. Фабула — низка подій історії у їх логічному, причинно-наслідковому порядку. Сюжет як смислова основа історії, зміст її подій. Дія як розгортання подій у напрямку розвитку конфлікту.

Тема 15. Засоби екранної виразності.

Вербальні та невербальні засоби екранної виразності. Вербальні — слова. Невербальні — акторські, операторські, монтажні, драматур-

гічні.

Практичне заняття: розробка задуму та зйомка замальовки.

Змістовний модуль 4 Аналітична діяльність в роботі режисера.

Етюдна форма екранного твору

Тема 16. Літературна та сценарна першооснова екранної оповіді

Літературний твір — прозаїчний чи поетичний — як один з видів першооснови екранної оповіді з оповідальною структурою. Драматургічний твір (п’єса) як форма першооснови екранної оповіді. Літературний сценарій як вид драматургії та літературна форма запису подій у екранному творі та його композиційна основа.

Тема 17. Аналітична діяльність в роботі режисера. Ідейнотематичний та дійовий аналіз в роботі режисера.

Режисерський аналіз як перший етап роботи над сценарієм та раціональної основи побудови режисерського задуму як художньої системи, яка складається з взаємозв’язаних частин. Ідейнотематичний аналіз як першооснова для розуміння конфлікту та побудови дійової структури. Задача дійового аналізу — точна побудова логіки розвитку дії.

Тема 18. Методика проведення дійового аналізу літературної першооснови екранного твору.

Задача дійового аналізу — точна побудова логіки розвитку дії. Етапи дійового аналізу — виявлення подій, фабульних та сюжетних точок, а далі — головних подій, що докорінним образом змінюють розвиток дії.

13

Тема 19. Методика ідейно-тематичного аналізу літературної першооснови екранного твору

Виявлення теми як проблеми чи основного питання, що вирішує автор у творі, який є першоосновою екранного твору. Формулювання конфлікту як основного пункту протиріч дійових осіб історії по її основному питанню.

Тема 20. Етюдна форма екранного твору як виток жанрововидових екранних форм.

Етюд як міні фільм, існуючий по законам екранного видовища. Розробка комплексу запропонованих обставин, часу та простору

етюду. Конфлікт як основа розвитку дії в етюді. Вихід на ідею. Практичне заняття: розробка режисерського сценарію та зйом-

ка режисерського етюду.

14

Методичні рекомендації до практичних занять та самостійної роботи студентів

Завдання до практичних занять та самостійної роботи студентів

Заліковий модуль 1

Змістовний модуль 1 Вступ до режисури екранних мистецтв

Тема 1. Видовища. Соціальні функції: естетична, ігрова, соборна, комунікативна.

Практичне заняття: підготовка аналізу існуючих екранних ТВ продуктів з точки зору відповідності їх тим чи іншим соціальним функціям видовища, цілям та задачам різних видів мовлення

Мета: виробити вміння аналізу існуючих екранних ТВ продук-

тів, базових навичок проектування ТВ програм.

Методика виконання практичного завдання:

1.Вибрати декілька відомих студентам екранних продуктів різних каналів мовлення та проаналізувати їх з точки зору відповідності їх тим чи іншим соціальним функціям видовища, цілям та задачам різних видів мовлення, виділити головну функцію та ціль, та підпорядковані. Дати оцінку, за рахунок чого ці функції та завдання виконуються.

2.Вибрати ту чи іншу соціальну функцію, порівняти різні програми на предмет якості виконання функцій та завдань.

Самостійна робота студентів: аналіз різних видів видовищ — сценічних, ритуальних, масових, екранних; пошук спільного та відмінностей.

Мета: засвоїти вміння аналізу існуючих екранних ТВ продуктів,

базових навичок проектування ТВ програм.

Література: [11]

Тема 3. Види фахової діяльності в екранному мистецтві. Практичне заняття. Підготовка та аналіз щоденника спостере-

жень режисера.

Мета: виробити спостережливість майбутнього режисера, вміння описувати ситуацію як закінчену історію, давати стислу характеристику персонажам.

15

Методика виконання практичного завдання:

1.Студент, який навчається на майбутнього режисера, має розвивати спостережливість, пильно вдивлятись у реальне життєві ситуації, прояви людської поведінки, події та форми їх прояву

2.Ситуації, що студент підгледів у реальному житті, мають описуватись з точки зору стороннього спостерігача.

3.Описання має бути таке, щоб читач міг бачити та чути все те, що описується.

4.Небажано, щоб в описанні спостереження були присутні роздуми автора, зате можна вітати влучні, яскраві характеристики та виразні дієслова, що описують дію.

5.Робота над щоденником спостережень повинна вестись увесь строк навчання, але протягом першого року вона особливо важлива. Кількість спостережень — не менше 5 за тиждень.

6.Описання ситуацій зачитуються кожним автором (студентом) чи викладачем на занятті та розбираються колективно на занятті

групою.

Самостійна робота студентів: Підготовка та аналіз щоденника спостережень режисера.

Мета: розвиток спостережливості у студентів, вміння описува-

ти прояви людської поведінки, події та форми їх прояву.

Література: [3, 9, 10]

Тема 4. Види телевізійного мовлення. Загальна характеристика, цілі та задачі кожного з видів (інформаційне, суспільнопубліцистичне, освітнє, досугове мовлення).

Практичне заняття: підготовка аналізу існуючих екранних ТВ продуктів з точки зору відповідності їх тим чи іншим соціальним функціям ТБ мовлення (інформаційне, суспільно-публіцистичне, освітнє, досугове мовлення)

Мета : виробити вміння аналізу існуючих екранних ТВ продуктів, базових навичок проектування ТВ програм з точки зору відпо-

відності їх тим чи іншим соціальним функціям ТБ мовлення.

Методика виконання практичного завдання:

1.Вибрати декілька відомих студентам екранних продуктів різних каналів мовлення та проаналізувати їх з точки зору відповідності їх тим чи іншим соціальним функціям ТБ мовлення, їх цілям та задачам, виділити головну функцію та ціль. Дати оцінку, за рахунок чого ці функції та завдання виконуються.

2.Вибрати ту чи іншу соціальну функцію, порівняти різні програми на предмет якості виконання функцій та завдань.

16

Самостійна робота студентів: проведення аналізу існуючих екранних ТВ продуктів з точки зору відповідності їх тим чи іншим соціальним функціям ТБ мовлення

Мета: засвоїти вміння аналізу існуючих екранних ТВ продуктів, базових навичок проектування ТВ програм з точки зору їх соціаль-

них функцій.

Література: [2, 5, 11, 14-19]

Тема 6. Загальні поняття фахової діяльності. Фахова термінологія

Практичне заняття: задум та зйомка кадру-спостереження. Мета: виробити спостережливість майбутнього режисера,

вміння знайти у житті типову ситуацію та відобразити її у кадрі так, щоб була зрозумілі її тема та ідея, щоб у кадрі була відображена за-

кінчена дія.

Методика виконання практичного завдання:

1.Спостереження за реальними життєвими ситуаціями, відбір типових, які можуть слугувати матеріалом для зйомки.

2.Розробити задум кадру: матеріал, зйомочне рішення (крупність кадру, прийоми зйомки), звукове рішення (необхідність тонування, використання музики)

3.Використання постановочних елементів при зйомках небажано. У всякому разі, вони не мають бути змістоутворюючими.

4.Узгодити задум кадру з викладачем.

5.Задуми та готові зйомочні рішення викладаються авторами на групових заняттях та обговорюються колективно. Зйомки виконуються студентами самостійно у поза-аудиторний час.

Самостійна робота студентів: розробити задум кадру-спосте- реження, його зйомочне та звукове рішення, провести зйомку.

Мета: виробити спостережливість, вміння знайти у житті типо-

ву ситуацію та відобразити її у кадрі. Література: [3, 6-9, 12, 13]

Змістовний модуль 2.

Екранний продукт в сфері кінота телевиробництва

Тема 9. Загальна структура екранного продукту (кадр, монтажна фраза, сцена, епізод, програма, фільм).

Практичне заняття №1: задум та зйомка кадру-поняття Мета: виробити вміння придумати коротку за кількістю пери-

петій, закінчену дію, що виражає конкретне поняття (якість, подію)

17

та комплекс запропонованих обставин для неї, та відобразити їх у кадрах, що зняті статичним кадром (1) та з використанням наїзду,

від’їзду, панорами тощо (2).

Методика виконання практичного завдання:

1.Розробити задум кадру: сценарій подій, образи персонажів та засоби відображення їх рис на екрані, засоби відображення запропонованих обставин

2.Розробити зйомочне рішення (крупність кадру, прийоми зйомки), звукове рішення (необхідність тонування, використання музики)

3.Узгодити задум кадру з викладачем.

4.Задуми та готові зйомочні рішення викладаються авторами на групових заняттях та обговорюються колективно. Зйомки вико-

нуються студентами самостійно у поза-аудиторний час. Самостійна робота студентів: розробити задум кадру-поняття,

його зйомочне та звукове рішення, провести зйомку.

Мета: закріпити вміння придумати коротку закінчену дію, що виражає конкретне поняття (якість, подію) та комплекс запропоно-

ваних обставин для неї. Література: [3, 6-9, 12, 13, 20]

Практичне заняття №2: задум та зйомка кадру-характеристики героя

Мета: виробити вміння придумати комплекс запропонованих обставин, що виражає риси характеру, особливості його занять, уподобань, професії тощо, та відобразити їх у кадрі, що знятий ста-

тично кадром чи з використанням наїзду, від’їзду, панорами тощо.

Методика виконання практичного завдання:

1.Розробити задум кадру: образ персонажу, стилістику зображення, що якнайкраще відповідає образу, засоби відображення як запропоновані обставини образу дії, простору та часу, та засоби відображення цих обставин на екрані.

2.Розробити зйомочне рішення (крупність кадру, прийоми зйомки), звукове рішення (необхідність тонування, використання музики чи шумів)

3.Узгодити задум кадру з викладачем.

4.Задуми та готові зйомочні рішення викладаються авторами на групових заняттях та обговорюються колективно. Зйомки вико-

нуються студентами самостійно у поза-аудиторний час. Самостійна робота студентів: розробити задум комплекс запро-

понованих обставин задля зйомки кадру, що виражає риси характеру,

18

особливості його занять, уподобань, професії тощо, та відобразити їх у кадрі поняття, його зйомочне та звукове рішення, провести зйомку.

Мета: закріпити вміння придумати комплекс запропонованих обставин, що виражає риси характеру, особливості його занять,

уподобань, професії тощо, та відобразити їх у кадрі. Література: [3, 6-9, 12, 13, 20]

Практичне заняття №3: задум та зйомка монтажної фрази Мета: виробити вміння придумати коротку за кількістю пери-

петій, закінчену дію, що виражає конкретне поняття (якість, подію) та комплекс запропонованих обставин для неї, та відобразити дум-

ку у закінченій послідовності кадрів.

Методика виконання практичного завдання:

1.Розробити задум кадру: сценарій подій, образи персонажів та засоби відображення їх рис на екрані, засоби відображення запропонованих обставин

2.Розробити зйомочне рішення (крупність кадру, прийоми зйомки), виходячи з основних принципів комфортного монтажу, розробити звукове рішення (необхідність тонування, використання музики та шумів)

3.Узгодити задум монтажної фрази з викладачем.

4.Задуми та готові зйомочні рішення викладаються авторами на групових практичних заняттях та обговорюються колективно.

Самостійна робота студентів: розробити задум комплексу запропонованих обставин та їх розвиток (історію) задля зйомки монтажної фрази, літературний та режисерський сценарій, та провести зйомку.

Мета: закріпити вміння придумати комплекс запропонованих

обставин, та відобразити закінчену думку у послідовності кадрів. Література: [3, 6-9, 12, 13, 20]

Заліковий модуль 2

Змістовний модуль 3 Основи режисерської діяльності

Тема 15. Засоби екранної виразності. Практичне заняття: задум та зйомка замальовки

Мета: виробити вміння придумати та втілити порівняно коротку (до 3 хвилин) екранну оповідь на документальному матеріалі, що

19

висловлює, передусім, емоційне ставлення автора до тих чи інших подій реального життя, та має конкретну тему ті ідею, до якої підводить глядача автор. Виробити початкові вміння створення режисерського сценарію документального твору та роботи по втіленню цього сценарію, підбирання влучних виразних засобів для вислов-

лення режисерської думки.

Методика виконання практичного завдання:

1.Розробити задум замальовки: тему та ідею, матеріал, засоби відображення авторського ставлення до зображуваних обставин реального життя, сценарний та режисерський ходи, літературний та режисерський сценарій,

2.Розробити зйомочне рішення (крупність кадру, прийоми зйомки), звукове рішення (необхідність тонування, використання музики та шумів)

3.Узгодити задум замальовки з викладачем.

4.Задуми та готові зйомочні рішення викладаються авторами-

студентами на групових заняттях та обговорюються колективно. Самостійна робота студентів: розробити задум короткої екран-

ної оповіді на документальному матеріалі, що висловлює, передусім, емоційне ставлення автора до подій реального життя, та має конкретну тему ті ідею, провести зйомку.

Мета: закріпити вміння придумати та реалізувати на екрані екранну оповідь на документальному матеріалі, що висловлює, передусім, емоційне ставлення автора до подій реального життя, та

має конкретну тему ті ідею. Література: [3, 6-9, 12, 13, 20, 21]

Змістовний модуль 4 Аналітична діяльність в роботі режисера.

Етюдна форма екранного твору

Тема 20. Етюдна форма екранного твору як виток жанрововидових екранних форм.

Практичне заняття: задум та зйомка етюду за самостійно розробленим сюжетом

Мета: виробити вміння придумати та втілити екранну оповідь, що відображає закінчену подію чи послідовність подій (як своєрідну «цеглину» майбутнього фільму), розробити комплекс запропонованих обставин, характери героїв, сценарне, мізансценіровочне, зйомочне та монтажне рішення; виробити базові вміння проведення ідейно-тематичного та дійового аналізу розробленого самим автором

20

сценарію. Виробити початкові вміння створення режисерського сце-

нарію постановчого твору та роботи по втіленню цього сценарію.

Методика виконання практичного завдання:

1.Розробити задум етюду: тему та ідею, матеріал, сформулювати конфлікт як основу розвитку дії.

2.Розробити закінчений по розвитку конфлікту сюжет, літературний сценарій з урахуванням зон виправданого мовчання персонажів, включенням до сценарію тільки обставин, які будуть зрозумілі майбутнім виконавцям (скоріш за все — теж студентам).

3.Розробити максимально повний (наскільки це виправдано для етюду) комплекс запропонованих обставин, в тому числі вигадати похідну обставину, провести дійовий аналіз та ідейнотематичний аналіз задля уточнення сценарію, меж подій, визначити фабульні точки.

4.Розробити досьє персонажів — характер, вік, зовнішність, темперамент, звички, обставини життя, обставини взаємовідносин персонажів до початку дії, відображуваної в етюді.

5.Розробити режисерський сценарій, мізансцени та зйомочне рішення (крупність кадру, прийоми зйомки), монтажне та звукове рішення (необхідність тонування, використання музики та шумів), провести проби майбутніх виконавців та обґрунтувати їх вибір, визначити місця зйомки та розташування камер (разом з оператором), знайти реквізит та костюми, тощо.

6.Узгодити задум етюду (по всіх етапах) з викладачем.

7.Задуми та готові зйомочні рішення викладаються авторамистудентами на групових заняттях та обговорюються колективно. Репетиції та зйомки виконуються студентами самостійно у поза-аудиторний час.

Самостійна робота студентів: розробити задум короткої екранної оповіді на документальному матеріалі, що висловлює, передусім, емоційне ставлення автора до подій реального життя, та має конкретну тему ті ідею, провести зйомку.

Мета: закріпити вміння придумати та реалізувати на екрані екранну оповідь на документальному матеріалі, що висловлює, передусім, емоційне ставлення автора до подій реального життя, та

має конкретну тему ті ідею. Література: [3, 6-9, 10, 12, 13, 20]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]