Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПрогСередВідроХУ11ХУ111Болон.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
373.25 Кб
Скачать

V1. Зміст курсу Заліковий модуль 1. Змістовий модуль 1. Література раннього та зрілого Середньовіччя

Тема 1.Загальна характеристика літератури раннього середньовіччя.

Поняття «Середньовіччя», «Середньовічної літератури» у культурі та історії літератури. Феодальна формація. Християнська релігія та католицька церква в середньовічній Європі. Християнство та антична спадщина. Значення народної творчості в становленні та розвитку культури середньовіччя. М.М.Бахтін про народну сміхову та карнавальну культуру, її вплив на літературу. Дуалістичність та алегоризм середньовічної літератури.

Література раннього середньовіччя. Література латинською мовою. «Батьки церкви». «Сповідь» Августина як перший попит розвитку такого жанру. Каролінгське відродження, основні імена. Героїчний епос, міфологічний епос та богатирська казка як основні етапи розвитку епічної творчості північних народів Європи. Кельтський (ірландський) епос, цикли, тематика. «Уладський» цикл про Кухуліна. Скандинавський епос, ісландські саги.«Старша Едда», «Молодша Едда» як джерело знань про народну скандинавську міфологію та поезію, форма та структура. Поема про Вельсунгів, образ Сігурда, англосаксонський епос («Пісня про Беовульфа»). Риси культурного герою.

Тема 2 . Основні тенденції розвитку літератури зрілого середньовіччя.

Література епохи феодалізму. Взаємодія та протиставлення в літературі цього часу різних тенденцій. Церковна або клерикальна література, її функцюювання на латинській та на локальних мовах. Жанри. Поезія вагантів та голіардів. Особливості розвитку героїчного епосу. «Пісня про Роланда» - героїчний епос Франції. Поєднання в поемі різних тем «шансон де жест». Роланд як носій народного ідеалу. Німецький героїчний епос «Пісня про Нібелунгів». Своєрідність її історичної основи. «Пісня про Сіда» - іспанський епос. Порівняльний аналіз змісту та особливостей

Лицарська (куртуазна) література, становлення нових лицарських ідеалів. Хрестові походи, посилення культурних зв’язків зі Сходом. Культ дами в лицарській культурі, лицарський етикет. Поезія трубадурів та міннізінгеров. Прованс та його роль у розвитку куртуазної лірики. Основні жанри. Значення творчості трубадурів для виникнення європейської лірики на народних мовах. Лицарський (куртуазний) роман як самостійний жанр (пов'язаний сюжет, ознаки побуту, нові риси героя-лицаря). Основні цикли романів ( античний («Роман про Трою», «Роман про Енея»), східно-візантійський («Окассен та Николет»), бретонський). «Бретонський» цикл про короля Артура та лицарів «круглого столу». Кретьєн де Труа як фундатор класичного канону лицарського роману. «Роман про Трістана та Ізольду». Зв'язок з кельтськими джерелами. Романи про святого Грааля. «Парцифаль» В. фон Ешенбаха. Розвиток цієї теми у світовій літературі та творчості Лесі Українки. Міська література. Розвиток міст-комун, укріплення єдності міст з королівською владою, особливості ідеології мешканців міст. Вплив ідей Фоми Аквінського (поєднання віри та раціонального знання). Основні риси міської літератури, показ повсякденного життя, антифеодальна та антицерковна спрямованість, сатиричність та дидактизм, уславлення героя з народу. Жанри міської літератури .Фабліо, ідейно-тематичні групи, сатиричні фабліо Рютбефа, шванки, новелети. «Роман про Лиса»., зв'язок із «тваринним епосом». «Роман про Троянду» - крок до літератури Відродження.

Розвиток драматичних жанрів: фарс, мораліте, соті, основні теми. Значення цих жанрів для розвитку світової комедії (Шекспір, Лопе де Вега, Мольєр, Філдінг та ін..)