Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
микро эк / Методичка СРС микроэкономика.docx
Скачиваний:
71
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
173.74 Кб
Скачать

Варіант 16

Задача 1. Функція загальних витрат фірми “Randolph Enterprises” має вид: Визначте обсяг виробництва при якому середні витрати фірми є мінімальними, а також обсяг виробництва при якому граничні витрати фірми досягають свого мінімуму.

Задача 2. Споживач купує за місяць 2 кг м'яса за ціною 45 грн. за 1 кг та 5 кг хліба за ціною 3 грн. за 1 кг. Визначити граничну норму заміни м'яса хлібом припускаючи, що споживач знаходиться в стані рівноваги.

Ситуація. Країни-експортери нафти, об'єднані в організацію ОПЕК, узгоджено підняли ціни на нафтопродукти. Який зв'язок між можливістю здійснювати таку політику та ступенем еластичності попиту на нафту? Чи можуть здійснити подібні заходи країни, що експортують: а) банани; б) діаманти?

Варіант 17

Задача 1. При виробництві 30 телевізорів витрати складають $10 тис., а при виробництві 50 телевізорів - $14 тис. Граничні витрати постійні. Знайти граничні та змінні витрати при випуску 60 телевізорів.

Задача 2. Формула попиту на пальто

Формула пропозиції .

Знайти рівноважну ціну і обсяг продаж. Побудувати графік обсягу продажу.

Ситуація. Чи можна зробити висновок щодо неефективності економік колишніх соціалістичних країн у порівнянні із західними країнами на підставі даних про відставання виробництва споживчих товарів у СРСР та Східній Європі? Використайте при відповіді апарат кривої виробничих можливостей.

Варіант 18

Задача 1. Власник фірми виплатив найманим робітникам 50 тис. євро. Виплата процентів за кредит склала 100 тис. євро, амортизаційні відрахування – 50 тис. євро; витрати на сировину, опалення, освітлення, ремонт і т.д. – 30 тис. євро. Сукупний доход фірми склав 300 тис. євро.

Власник фірми може влаштуватися на роботу найманим робітником до іншої фірми і отримувати там 60 тис. євро. Від вкладення свого капіталу до іншого підприємства власник фірми міг би отримувати 20 тис. євро.

Визначіть:

  1. бухгалтерські витрати;

  2. економічні витрати;

  3. бухгалтерський прибуток;

  4. економічний прибуток;

  5. чи слід власникові фірми продовжувати свою справу.

Задача 2. Формула попиту

Формула пропозиції

Завдання:

а) знайти рівноважні ціну і обсяг продаж;

б) визначити надлишок (дефіцит) пропозиції за ціною 4;

в) побудувати графік обсягу продаж.

Ситуація. Поясніть наступне|слідуюче| повідомлення|сполучення|: «Ціни на рибному ринку сьогодні впали до такого низького рівня, який місцеві коментатори назвали|накликали| «катастрофічним», і все це із-|за дефіциту картоплі. Картопля служить одним з головних інгредієнтів блюда, яке входить у меню майже будь-якого кафе, а саме риби зі|із| смаженою картоплею».

Варіант 19

Задача 1. У таблиці подаються деякі дані про діяльність фірми, середні змінні витрати якої досягли максимального рівня. Необхідно визначити не наведені в таблиці показники та пояснити, як вони визначаються.

P

Q

TR

TC

FC

VC

AC

AVC

MC

8.0

16000

20000

9.0

Соседние файлы в папке микро эк