Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
микро эк / Методичка СРС микроэкономика.docx
Скачиваний:
71
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
173.74 Кб
Скачать

Варіант 23

Задача 1. Автомобільний центр звичайно продає щомісяця 300 акумуляторів вищої якості (термін експлуатації яких становить п’ять років) за ціною 75$ за одиницю. Однак, у минулому місяці обсяг продажу цих акумуляторів зменшився до 225 одиниць. Керівник автомобільного центру вважає, що дане зменшення обсягу продажу є наслідком збільшення продажу акумуляторів з трьохрічним строком експлуатації, ціна на які була знижена з 65$ до 55$. Необхідно визначити дугову перехресну еластичність попиту поміж акумуляторами з п’ятирічним строком експлуатації та акумуляторами строк експлуатації яких становить три роки. Крім того, необхідно визначити, як змінився загальний доход автоцентру, якщо відомо, що після зниження ціни на акумулятори з трьохрічним строком експлуатації додатковий доход від їх продажу склав 6050$.

Задача 2. Друкарня виробляє рекламні плакати за допомогою трьох робітників, середній продукт праці (АРL) дорівнює 30 одиницям на тиждень. Зарплата кожного робітника 60 грн. на тиждень. Постійні витрати друкарні рівні 1000 грн. Припустимо, що праця - єдиний змінний фактор виробництва. Які середні витрати (АTС) на виробництво має друкарня?

Ситуація. Прокоментуйте такий вислів А. Маршалла щодо закону насичення потреб: "У цьому законі... міститься скрита умова, яка вимагає пояснення. Вона полягає у тому, що ми не враховуємо, як впливає час на будь-які зміни у характері та смаках самої людини. Тому закон не виключає того, що чим більше людина слухає гарну музику, тим більше повинне зростати бажання її слухати, або що жадібність і честолюбство часто ненасичувані, або що чесноти чистоти і вади п'янства виростають у тому середовищі, яке їх підгодовує". Як ви розумієте цей вислів?

Варіант 24

Задача 1. Компанія «Омега» здійснює продаж товару Х, а компанія «Сігма» - товару У. За звітний період обсяги продажу відповідно були такими: Qx= 1650 шт. і Qqy= 620 шт. При цьому функція попиту на продукцію компанії «Омега» має вид: . А функція попиту на продукцію компанії «Сігма»:. У поточному періоді компанія «Омега» вирішила знизити ціну товару Х і таким чином збільшила обсяг продажу своїх товарів з 1650 шт. до 1734 шт. Унаслідок цього знизився обсяг продажу компанії «Сігма» з 620 шт. до 610 шт. Визначте, якою є дугова перехресна еластичність попиту поміж товарами Х та У, а також чи збільшився загальний доход компанії «Омега» внаслідок зниження ціни на товар Х.

Задача 2. Підприємство планує здійснити випуск нової продукції - товару X. При цьому воно має вільні грошові ресурси у сумі 700$, які передбачається повністю використати на закупівлю факторів виробництва «праця» й «капітал». Продуктивність та вартість одиниці потрібних підприємству факторів виробництва характеризуються такими даними: МРL = 200 – 20L; МРК = 1200 - 60К; РL = 10$; Рк = 30$. Треба визначити комбінацію факторів виробництва «праця» і «капітал», яка дозволяє виробляти максимальний обсяг продукції за умови заданого рівня загальних витрат.

Ситуація. В економічній теорії відомий так званий "парадокс А. Сміта". Його сутність: вода є кориснішою для людини, ніж діаманти. Чому діаманти так багато коштують, а вода має дуже малу вартість? Яку б Ви дали відповідь на запитання А. Сміта?

Соседние файлы в папке микро эк