Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
микро эк / СРС микро 2012-2013.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
517.63 Кб
Скачать

Варіант 27

1. Тест. Укажіть єдину правильну відповідь та обґрунтуйте свій вибір.

Якщо фірма досягає оптимального співвідношення ресурсів, яке максимізує прибуток, вона одночасно:

а) максимізує сукупний доход;

б) мінімізує сукупний доход;

в) мінімізує середні витрати;

г) максимізує витрати;

д) правильної відповіді немає.

2.Задача. Визначте величину виробничих можливостей щодо виготовлення двох видів продуктів А та В при використанні двох видів ресурсів. Загальна кількість витрат першого ресурсу протягом тижня 640 одиниць, другого - 400 одиниць. Виготовлення одиниці товару А потребує 4 одиниці першого ресурсу та 5 одиниць другого. Для виготовлення одиниці продукту В потрібно відповідно 4 та 1 одиниці ресурсів.

3.Задача. Фірма виробляє та реалізує продукцію за ціною 100$ за одиницю. Функція попиту на продукцію фірми має вид: . Якщо фірма намагається підвищити свій загальний доход на 3492$, то як і наскільки вона має змінити ціну свого товару?

4.Ситуація. Поточна (теперішня) дисконтована вартість є тим нижчою, чим нижчою є ставка банківського процента, меншим є строк виплати майбутніх доходів. Чи Ви згодні з таким ствердженням? Відповідь обґрунтуйте.

Варіант 28

1. Тест. Укажіть єдину правильну відповідь та обґрунтуйте свій вибір.

Профспілка на ринку праці:

а) є монополістом;

б) може максимізувати зайнятість працівників галузі, якщо встановить ставку зарплати на рівні конкурентної;

в) може підвищити заробітну плату за рахунок скорочення зайнятості;

г) усі попередні відповіді правильні;

д) правильні відповіді а) і в).

2.Задача. Студент і бізнесмен, опинившись поряд|поруч| в одному літаку компанії «Національні авіалінії», несподівано з'ясували, що перший заплатив за квиток майже вдвічі|вдвічі| менше, ніж другий.

Визначте:

1) Обсяги|обсяги| пасажирських перевезень авіакомпанії (тис. осіб), ціни квитків (у сотнях грн.) для цих двох категорій пасажирів, якщо попит студентів задається рівнянням: Qd1 = 10 - 2P1, а попит бізнесменів: Qd2 = 30 -3 Р2, сукупні витрати авіакомпанії складають: ТС| = 20 + 2Q.

2) Величину економічного прибутку авіакомпанії при даній стратегії ціноутворення;

3) Якими були б обсяги|обсяги| перевезень|, ціна квитка і економічний прибуток компанії, якби вона встановила для всіх пасажирів єдину ціну квитка?

3.Задача. Припустимо, що є два ринки товару А. Функція попиту на першому

D1 =25 - р, пропозиції S1 = -11+2р.

На другому ринку, відповідно, D2 = 60 - 2р, S2 = -20 + 2р. Як зміниться ціна рівноваги та обсяг продажу, якщо ці ринки об'єднаються.

4.Ситуація. Чому в Україні зараз так важко вирішити проблему розвитку масового будівництва приватного житла, хоча багато економістів вважають, що за рахунок такого будівництва можна було б різко прискорити вихід країни з кризи

Варіант 29

1. Тест. Укажіть єдину правильну відповідь та обґрунтуйте свій вибір.

При прийнятті інвестиційних рішень фірми орієнтуються на:

а) номінальну процентну ставку;

б) реальну процентну ставку;

в) номінальну процентну ставку за мінусом реальної;

г) реальну процентну ставку за мінусом номінальної;

д) правильної вірної відповіді немає.

2.Задача. Фірма – досконалий конкурент нарощує обсяги виробництва у короткостроковому періоді від 0 до 10 одиниць продукції. Її постійні витрати становлять 60 грн. Динаміка змінних витрат представлена даними таблиці:

Обсяг випуску, (од.)

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Змінні витрати, (грн.)

0

45

85

120

150

185

225

270

325

390

465

Розрахуйте сукупні, середні сукупні, середні постійні, середні змінні, а також граничні витрати фірми; визначте величини сукупного та граничного доходів, економічних прибутків( збитків) фірм за ринковою ціною: Р =50.

3.Задача. Гранична корисність вершкового масла для споживача залежить від його кількості МU = 40 - 5Q. Гранична корисність хліба для нього дорівнює МU = 20 - 3Q. Ціна 1 кг масла P = 20 грн., ціна хліба P = 4 грн. Загальний дохoд споживача - 80 грн. за тиждень. Яку кількість хліба і масла він споживатиме за тиждень?

4.Ситуація. В умовах планової економіки СРСР багато благ (житло, освіта, охорона здоров'я) були практично безкоштовні для громадян. Тим часом у економістів є приказка: «Безкоштовних сніданків не буває». Яким чином удавалося зберегти «безкоштовність» перерахованих вище благ для громадян СРСР?

Соседние файлы в папке микро эк