Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
микро эк / СРС микро 2012-2013.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
517.63 Кб
Скачать

Варіант 24

1. Тест. Укажіть єдину правильну відповідь та обґрунтуйте свій вибір.

Ринки досконалої і монополістичної конкуренції мають спільну рису:

а) випускаються диференційовані товари;

б) на ринку оперує багато покупців і продавців;

в) кожна фірма зіштовхується з горизонтальною кривою попиту на свій продукт;

г) випускаються однорідні товари;

д) ринкова поведінка кожної фірми залежить від реакції її конкурентів.

2.Задача. Фірма наймає вантажників. Один вантажник розвантажує 2000 кг за годину. Кожний наступний – на 100 кг за годину менше, ніж попередній. Фірма отримує за розвантаження 0,1 $/кг. Знайдіть оптимальну кількість вантажників за ставкою заробітної плати 8 $/год.

3.Задача. У виробничому процесі деякого підприємства для виготовлення одного виробу необхідно витратити 5 годин праці та використати сировини на 100$. У теперішній час рівень виробництва підприємства складає 400 виробів на тиждень. Тривалість робочого року складає 50 тижнів. Постійні витрати підприємства складають 100 тис.$ на рік. Заробітна плата робітника, яка також містить у собі податок на заробітну плату, відрахування у пенсійний фонд та інші виплати, дорівнює 13$ за годину. Визначте середні змінні та середні витрати даного підприємства.

4.Ситуація. В економічній теорії відомий так званий "парадокс А. Сміта". Його сутність: вода є кориснішою для людини, ніж діаманти. Чому діаманти так багато коштують, а вода має дуже малу вартість? Яку б Ви дали відповідь на запитання А. Сміта?

Варіант 25

1. Тест. Укажіть єдину правильну відповідь та обґрунтуйте свій вибір.

Якщо чиста монополія у галузі змінюється монополістичною конкуренцією, то від цього:

а) виграють продавці,

б) виграють покупці,

в) виграють і продавці і покупці,

г) ніхто не виграє;

д) правильної відповіді немає.

2.Задача. Розглядається пропозиція інвестувати зараз 100 тис.$ на строк п’ять років з метою отримання чистого прибутку в сумі 20 тис.$ щороку. Після закінчення п’ятого року передбачається додаткова виплата у розмірі 30 тис.$. Визначте, чи є вигідною ця пропозиція, якщо є можливість «безпечно» депонувати гроші в банку на умовах 12% річних.

3.Задача. Ціни на товари X таY становлять Px = 2, Py = 3.

При доході І = 80 споживання товарів дорівнює: x = 10; y = 20.

При доході І' = 160 споживання товарів дорівнює: x' = 5; y' = 50.

  1. Визначити еластичність за доходом для кожного товару.

  2. Визначити, як змінилась частка дохода, що витрачена на кожний товар при збільшенні доходу з 80 до 160 од.

4.Ситуація. Чи може скластися на ринку така ситуація, за якої "чистий" монополіст функціонує зі збитком? Як взагалі може скластися дана ситуація, якщо монополіст має владу над ціною. Як довго дана ситуація може тривати?

Варіант 26

1. Тест. Укажіть єдину правильну відповідь та обґрунтуйте свій вибір.

Закон спадаючої граничної продуктивності змінного фактору виробництва діє за таких умов:

а) інші фактори виробництва залишаються постійними;

б) рівень технології не змінюється;

в) усі одиниці змінного фактору однорідні;

г) а та б вірні;

д) а та в правильні;

е) б та в правильні;

є) а, б та в правильні.

2.Задача. У країні певну кількість виробленого металу призначено для виготовлення двох товарів - велосипедів і пральних машин. Якщо весь цей метал буде використано для виробництва велосипедів, то буде вироблено 100 тисяч велосипедів, якщо ж з усього металу виробляти пральні машини, то їх буде - створено 40 тисяч одиниць.

1. Побудуйте криву виробничих можливостей.

2. Визначте альтернативні витрати виробництва обох видів товару.

3. Покажіть, які зміни відбудуться на графіку, якщо при виробництві велосипедів буде застосовано нову, більш продуктивну технологію.

3.Задача. Компанія «Альфа» виробляє пилососи, які вона реалізує за ціною 100$ за одиницю. За такою ціною обсяг її продажу складає в середньому 2000 одиниць на місяць. Однак, керівництву компанії «Альфа» стало відомо, що її головний конкурент – компанія «Дельта», планує понизити ціни на свої пилососи з 90$ до 80$ за одиницю. Керівництво компанії «Альфа» вважає, що дугова перехресна еластичність попиту поміж її продукцією і продукцією конкурента складає 0,8, а також, що інші детермінанти попиту не зміняться. Визначте можливе зниження обсягу продажу і загального доходу компанії «Альфа».

4.Ситуація. Чи існує олігополістична взаємозалежність, таємна чи явна змова на ринку монополістичної конкуренції за умови виготовлення диференційованого продукту? Чи можна сказати, що процеси денаціоналізації та приватизації є тотожними поняттю демонополізація?

Соседние файлы в папке микро эк